publicat în: Arhivă

Sfântul Nicolae apropie Rasaritul de Apus – “Christian Today”, UK

Sfântul Nicolae apropie Rasaritul de Apus
“Christian Today”, UK
John Newton şi Eva-Maria Kolmann,
„Ajutor pentru Biserica aflată la nevoie” (ACN), Rusia

Darul Bisericii Catolice, constând din Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, oferit Bisericii Ortodoxe Ruse prin bunăvoinţa Papei, a fost salutat de către ambele biserici, ca fiind o „piatră de temelie” în relaţiile ecumenice.

Episcopul catolic Josef Werth din Dioceza „Schimbarea la Faţă”, a Siberiei, a oferit Episcopului Ortodox Rus, Aristarch de Kemerovo şi Nowokuznesk, Moaştele Sfinte, în timpul unei Sfinte Liturghii Ortodoxe dedicate Sfântului Nicolae, în data de 19 decembrie.

Deşi ambele biserici îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae pe 6 decembrie, Biserica Ortodoxă Rusă se foloseşte încă de calendarul iulian în calcularea datelor, astfel încât sărbătorea este celebrată cu 13 zile mai târziu.

Slujba a avut loc la Catedrala Ortodoxă din oraşul Kemerovo, Siberia – cu hramul Sfântul Nicolae – care s-a dovedit neîncăpătoare, chiar dacă a fost o zi lucrătoare.

Vorbind în cadrul ceremoniei, episcopul Aristarch a descris darul ca fiind “un adevarat semn de dragoste şi stimă între Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Catolică”.

El a mărturisit în mod repetat bucuria credincioşilor în ce priveşte aceste Sfinte Moaşte, subliniind faptul că creştinii din Răsărit şi din Apus cinstesc mulţi sfinţi comuni.

Episcopul Werth, care l-a descris pe Episcopul Aristarch ca “frate de episcopat”, a subliniat că acest dar a fost un exemplu care demonstreaza cât de pozitive ar putea fi relaţiile dintre catolici şi Biserica Ortodoxă.

El a spus: “Episcopii ortodocşi şi catolici, preoţii şi credincioşii se întâlnesc unii cu alţii în rugăciunea către Domnul. Sunt sigur că, în viitor, acelaşi tip de relaţii cordiale se vor dezvolta şi în alte oraşe din Siberia. ”

La slujbă a mai participat şi Nunţiul apostolic al Federaţiei Ruse, arhiepiscopul Antonio Mennini, care a explicat că donarea moaştelor a fost concepută de către Papa Benedict ca un “gest de iubire fraternă”, care a solicitat personal să fie dăruite ortodocşilor.

Arhiepiscopul Mennini a subliniat, de asemenea, cât de important este pentru Biserica Catolica dialogul cu ortodocşii şi trebuie făcut uz de toate mijloacele posibile pentru aprofundarea lui.

Expertul din cadrul „Ajutor pentru Biserica aflată la nevoie” (ACN), Peter Humeniuk, care se ocupă de partea de ajutorare, caritabilă, a creştinilor care au suferit persecuţii, a spus, în timpul ceremoniei ca “Oamenii vorbesc de cele mai multe ori doar despre mia de ani de divizare dintre Ortodoxie şi Catolicism. Dar, creştinii din Est şi Vest pot privi la mia de ani de istorie comună, în timpul căreia aceştia nu au fost divizaţi.”

Promovarea legăturilor între cele două biserici în Rusia, este o prioritate cheie a ACN, şi ajutorul său pentru proiectele ecumenice ale Bisericii Ortodoxe, a constat în £ 1.8 milioane, în ţară, anul trecut.