“Credinţa în drepturile omului” – Conferinţa Internaţională Inter-religioasă de la Haga

“Credinţa în drepturile omului”
Conferinţă internaţională interreligioasă
Haga: 9-10 decembrie 2008

Cu ocazia comemorării a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată în 1948 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, o Conferinţă Internaţională inter-religioasă numită “Credinţa în drepturile omului” a avut loc la Palatul Păcii din Haga, Olanda.

La conferinţă, liderii religioşi care reprezentau religiile lumii şi tradiţiile spirituale, au semnat în 2008 Declaraţia Credinţei în Drepturile Omului.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, primul dintre egalii Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, a fost reprezentat la această reuniune de către Episcopul Athenagoras de Sinope, asistent episcop al Mitropoliei din Belgia.

Conferinţa s-a mai bucurat de prezenţa Majestăţii Sale, Regina Beatrix a Olandei şi de cea a Ministrului Afacerilor Externe din această ţară, Maxime Verhaegen.

La acesta data (10 decembrie, 2008), Ziua Internaţională a Drepturilor Omului a fost sarbatorită în întreaga lume.

Acest an a marcat şi a reprezentat primul pas în stabilirea unui cadru de lucru cuprinzător privind protecţia drepturilor omului. Conferinta este o iniţiativă a Municipalităţii de la Haga, sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe şi organizată de Justitie şi Pace – Olanda, organizaţie catolică a drepturilor omului, din Olanda.

Scopul conferinţei este să constituie o voce morală împotriva violenţei şi nedreptăţii. Oferindu-şi semnătura lor, reprezentanţii tradiţiilor religioase s-au pronunţat în comun privind faptul că religia apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale fiecărei persoane. Ei şi-au asumat ca angajament consolidarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, contracarând acuzaţiile conform cărora religia determină încălcări ale drepturilor omului.

Declaratia intenţionează să stimuleze conştientizarea drepturilor omului în comunităţile religioase şi să încurajeze procesul de comuniune religioasă, responsabilitate şi angajament în apărarea drepturilor omului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.