Publicat pe 26.09.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe – 26 septembrie 2008 – Noutati

 

>>(catre miri) Rugăciunile voastre să fie în comun ; fiecare să meargă la biserică, iar acasă bărbatul să întrebe pe femeie şi femeia pe bărbat asupra celor spuse sau citite acolo. Dacă cineva este sărac să ia ca exemplu pe bărbaţii sfinţi, pe Pavel, Petru, cari au fost mai slăviţi decât împăraţii si bogaţii, cu toate că şi-au petrecut viaţa în foame şi sete. Invaţ-o că nimic nu este mai înfricoşător în cele ale vieţii decât numai a nu trăi după voia lui Dumnezeu. Sf. Ioan Gura de Aur

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Mutarea la Domnul a Sfântului Slavitului Apostol si Evanghelist Ioan Teologul.

 

Sfânta Muceniţă Hira.

 

Dreptul Ghedeon, care a vazut Nasterea lui Hristos, prin roua lânii.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Definiţia desăvârşirii Avva Iacob a zis: „M-am dus la avva Matoes şi, înapoindu-mă, i-am zis: «Vreau să merg la Chilii». El mi-a zis: «Salută-l din partea mea pe avva Ioan». M-am dus la avva Ioan şi i-am zis: «Avva Matoes te salută». Bătrânul îmi zice: «Avva Matoes, iată, cu adevărat, un israelit în care nu există viclenie». După un an, m-am întors la avva Matoes şi l-am salutat din partea avvei Ioan. Bătrânul îmi zice: «Nu sunt vrednic de cuvântul bătrânului, dar să ştii un lucru: când auzi că un bătrân îşi laudă aproapele mai mult decât pe sine însuşi, a ajuns la o mare înălţime duhovnicească. Aceasta e desăvârşirea: să lauzi pe cineva mai mult decât pe tine însuţi»“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

Vaticanul a invitat, pentru prima dată, un rabin care să vorbească în Sinod

 

Un rabin a fost invitat pentru prima dată de Vatican, pentru a vorbi în Sinodul Episcopilor Catolici, ce va avea loc in octombrie, conform şefului serviciului de presă al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. “El va vorbi în ziua de luni, dupa-amiaza, pe data de 6 octombrie. Aceasta este prima dată când un rabin a fost invitat la un sinod, care va reuni in perioada 5 – 26 octombrie, episcopii catolici din întreaga lume”, a spus părintele Lombardi. El a subliniat faptul că invitaţia a fost surprinzătoare, întrucât Sinodul va dezbate tema din Biblie: “Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi misiunea Bisericii”. Rabinul invitat, Shear-Yashuv Cohen, din Haifa, a declarat că vede această invitaţie ca pe un “semn dătător de speranţă”, într-o declaraţie raportată de agenţia americană catolică, News Service (CNS), care subliniază faptul că este primul caz în care un non-creştine vorbeşte unui sobor. Invitaţia de participare poartă în ea “un mesaj de dragoste, coexistenţă şi pace”, a spus el, din Ierusalim, în declaraţia dată agenţiei CNS. Rabinul va vorbi în timpul Sinodului, despre interpretarea evreiască a Scripturilor. Ultimul sinod a avut loc în 2005. Rabinul este un membru al Comisiei bilaterale permanente de lucru Israel-Vatican, care se întâlneşte cu regularitate pentru încheiarea acordurilor privind situaţiile juridice şi financiare ale proprietăţilor ecleziastice, scutirile de taxe pe venit în activităţile comerciale ale comunităţilor creştine şi statutul juridic al Bisericii Catolice din Israel. Din punct de vedere teologic, relaţia dintre evrei şi catolici înregistrează plusuri şi minusuri. Mai multe organizatii evreiesti au condamnat reintroducerea rugăciunii pentru convertirea evreilor, care dateaza din sec 16 şi care se recită în timpul Messei în latină, recent reabilitată de către Papa Benedict XVI.

 

 

@KSLCatalin

 

Marea Britanie: Guvernul vrea să permită catolicilor să ajungă pe tron

 

Guvernul britanic si-a propus să pună capăt excluderii catolicilor de la succesiunea tronului Angliei, aflată în vigoare de 300 de ani şi totodată să elimine principilu primului născut de sex masculin. Guvernul analizează propunerea şi probabil că ea va intra în vigoare după 2010. La aderarea sa la tron, regele trebuie, în prezent, să facă o declaraţie în faţa Parlamentului, de respingere a catolicismului şi nici nu poate fi căsătorit cu o catolică. Textele, datând din 1688, stipulează că suveranul trebuie să fie protestant. In luna mai a acestui an, Peter Phillips, fiul Reginei Elizabeth II, s-a căsătorit cu logodnica sa, Autumn Kelly. De confesiune catolică, ea a trebuit să se convertească la anglicanism, pentru a permite soţului ei să-şi păstreze rangul al 11-lea, în ordinea succesiunii la tron. Potrivit The Guardian, guvernul va inlatura şi legea primului nascut de parte bărbătească, permiţând succesiunea fiicei reginei , chiar dacă există alţi fraţi tineri. Fostul prim-ministru, Tony Blair a declarat în 1999 că nu modifică legislaţia, pentru că ar însemna modificarea mai multor texte existente în ţările Commonwealth.

 

 

@KSLCatalin

 

Un concert de cântări liturgice va avea loc la Schitul Fecioarei Maria din Kazan (Moisenay, Seine-et-Marne)

 

Un concert de cântece liturgice, susţinut de corul Bisericii Ruse, a Fecioarei Maria din Paris va avea loc în ziua de sâmbătă, 4 octombrie la orele 15:00 în Biserica Sfântul Martin (Moisenay – în apropierea Melun, Seine-et -Marne), biserica apartinand de schitul Fecioarei Maria din Kazan. Intrarea este liberă. Pentru a cunoaste istoria schitului, citiţi acest document:

 

 

.

 

 

@KSLCatalin

 

INFO – NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin

 

AICI: PARINTELE EFTIMIE… ISTORIA SCHITULUI SFANTA FECIOARA DIN KAZAN (Moisenay) – lacasul mantuirii @KSLCatalinAICI: ICOANA FACATOARE DE MINUNI – ZARVANITSIA – lacasul mantuirii @KSLCatalin

 

AICI: PARINTELE TEOFIL PARAIAN: Iubiti-va unii pe altii! – frecvente ortodoxe @KSLCatalin AICI: PARINTELE SOFIAN BOGHIU (1) – CONFERINTA (despre SMERENIE) – frecvente ortodoxe @KSLCatalin

 

AICI: POVESTE CU TALC: Omul si cainele – lacasul copiilor @KSLCatalin

 

AICI: PAROHIA SFANTUL NICOLAE “VLADICA DIN PRUND”, Bucuresti – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

12 Octombrie: IPS Mitropolit Iosif la Birmingham

 

 

“Sarbatoarea Romaneasca de la Birmingham”, organizata de catre recent infiintata parohie romaneasca “Sfantul Apostol Andrei”: Vizita Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif. Cu ocazia vizitei Inaltpreasfintiei sale in Anglia, parintele diacon Razvan Novacovschi va fi hirotonit preot pe seama nou infiintatei parohii din Birmingham.

 

Slujba Utreniei si Sfanta Liturghie se vor oficia la Saint Francis Hall din incinta campusului universitar din Birmingham, cu incepere de la orele 10:00. Incepand cu orele 13:00, parintele Razvan impreuna cu Consiliul Parohial va invita la un barbeque, apeland totodata la generozitatea dumneavoastra pentru strangerea de fonduri in vederea achizitionarii de obiecte bisericesti (potir, disc, icoane, carti de slujba, etc.), obiecte ce reprezinta fundamentul infiintarii unei comunitati crestin-ortodoxe si fara de care slujbele bisericesti nu ar putea fi tinute.

 

Locatia:

 

St. Francis Hall, University of Birmingham Chaplaincy (Opposite no 100)

 

Edgbaston Park Road

 

Birmingham, B15 2UD

 

Persoana contact: Parintele Razvan

 

E-mail: rnovacovschi@hotmail.com

 

Mobile: 07890 996889 Parintele Constantin

 

Vizitati pagina site-ului, aici:

 

 

. Parohia Sf. Macarie Cel Mare, Stocksbank Road, Mirfield West Yorkshire WF14 0BN Tel: 01785 212247

 

 

@KSLCatalin

 

Mesaj de condoleante

 

“În doar 5 zile, a plecat la Domnul pas cu pas, sufletul curat şi drag nouă, tuturor, al celei care ne-a bucurat şi ne-a înfrumuseţat viaţa timp de doar 14 ani, NICOLETA MĂRGINEANU. Chipul ei de înger este chemat de Dumnezeu acum în Rai, iar noi, părinţii PC Pr. Aurel Mărgineanu şi Prezv. Micaela Mărgineanu, fraţii, întreaga familie, rudele apropiate, prietenii şi cunoscuţii, dorim să o însoţim pe ultimul ei drum, sâmbătă, 27 septembrie a.c., în jurul orei 10.30, după săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt – Sfântul Nicolae”, din Bucium – Iaşi.”

 

Dumnezeu să o odihnească în pace cu drepţii şi veşnică să-i fie pomenirea!

 

Bunul Dumnezeu sa dea putere familiei si speranta, pentru ca bucuria Invierii sa poata fi deplina in sufletele acestora si in inimile noastre, ale tuturora, acum si pururea si in vecii vecilor. (Redactia Lacasuri Ortodoxe, admin. Catalin)

 

Pr. dr. Valentin Bugariu – Apel: editarea unui volum critic închinat scriitorului Mihail Gaşpar

 

 

Mă numesc Valentin Bugariu şi sunt preot ortodox la parohia Colonia Gătaia, protopopiatul Deta, Arhiepiscopia Timişoarei, Mitropolia Banatului. Sunt licenţiat în teologie (2001), absolvent al ciclului de studii aprofundate, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române (2002-2003, îndrumător: Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu) şi doctorat, specialitatea limba română (2003-2007, îndrumător: Prof. Dr. G. I. Tohăneanu).

 

Fac apel la bunăvoinţa Domniilor Voastre de a mă ajută financiar în editarea unui volum critic închinat scriitorului Mihail Gaşpar, protopop al comunei Bocşa-Montană în perioada interbelică (1911-1929), personalitate marcantă a culturii ecleziastice din Banat.

 

Detalii asupra cărţii: volum critic cu binecuvântarea ierarhului, studiu introductiv, tabel cronologic şi note asupra textului. În tehnoredactare au ieşit 650 de pagini, împărţite de mine în două volume care cuprind întreaga operă literară a protopopului (schiţă, povestire, nuvelă, roman, legende folclorice) răspândită în presa literară a vremii (1900-1929).

 

O parte din suma necesară editării o avem, ne lipsesc însă 2000 Ron. Pentru o evetuală sponsorizare/donaţie, pot oferi următoarele lucruri: citarea prezuntivului sponsor/donator: firmă/persoană fizică în paginile volumului la care se adaugă obligaţia de a trimite 50 de volume sponsorului.

 

Pot fi contactat la nr de telefon: 0729145610 sau e-mail: bugariu_vali@yahoo.com

 

Cu mulţumiri,

 

Pr. dr. Valentin Bugariu (membru al grupului Lacasuri Ortodoxe @KSLCatalin)

 

Conferinţa despre Biserica din Kiev, recunoscută ca fiind un “mic miracol”

 

“Pentru mine, cel mai important lucru pe care l-am simtit, a fost atmosfera gravă cu care experţii au discutat foarte concret pe temele academice. Ele sunt bine cunoscute, dar persoanele care au fost invitate au fost foarte competente, venite din diverse poziţii profesionale. Mi se pare că această ocazie de a putea purta discuţii profesioniste pe temele teologice, despre corelarea identităţii naţionale cu tradiţiile confesionale şi ecleziale, a creat o mare impresie. Această atmosferă, a conferinţei, a încurajat participanţii să fie sinceri şi, acesta este cel mai important rezultat, care nu a fost planificat artificial, însă, s-a dovedit a fi deosebit de important în abordarea problemelor.”, a declarat Oleh Turii, director al Institutului de Istoria Bisericii de la Universitatea Catolica Ucraineană, care a rezumat rezultatele conferinţei academice internaţionale “Biserica din Kiev: Tradiţii ecleziale – probleme istorice – perspective ecumenice.” Conferinta, planificată de organizatori, a urmărit tratarea problemelor istorice din biserică şi ajungerea la un consens cu privire la trecutul istoric al “Bisericii din Kiev”, pe motivulde înţelegerii şi unităţiiurmaşilor ei. Ea a avut loc la Kiev, in perioada 11-14 septembrie. Cel ce a iniţiat proiectul acesteia şi a participat direct, a fost Patriarhul Lubomyr Husar, conducătorul UGCC. Aceasta s-a încheiat cu o masă rotundă pe tema: “O singură Biserică naţională în Ucraina? Planuri – probleme – perspective.”

 

Reprezentanţi ai celor 4 fracţiuni ale Bisericii din Kiev, şi-au prezentat rapoartele: pr. Andrii Chirovski (UGCC), Arhimandritul Chiril (Hovorun – UOC), Episcopul Istratii (Zoria – UOC KP) şi arhiepiscopul Ihor (Iuscenko – UAOC).

 

“Masa rotundă a demonstrat că nimeni nu a avut de pierdut. Cercetătorii şi teologii au discutat despre problemele apărute, nu pe un ton polemic, care să caute la ceilalţi defecte sau vreo vină, ci în ideea găsirii unei soluţii comune pentru perspectiva ieşirii din situaţia actuală. Aici, cred că “un mic miracol” s-a întâmplat “, a spus Oleh Turii, într-un comentariu pentru Departamentul de Informaţii al UGCC.

 

Conferinţa Internaţională academică “Biserica din Kiev: Tradiţii ecleziale – probleme istorice – perspective ecumenice.” a fost organizată cu ocazia împlinirii a 1020 ani de la Botezul Rus şi, la cererea Sinodului Episcopilor din UGCC. A fost organizată de Institutul de Istoria Bisericii şi de Institutul de Studii Ecumenice de pe lângă Universitatea Catolică Ucraineană, în cooperare cu Universitatea Naţională, Academia Mohila din Kiev, Societatea Academică Ucraineană Creştină şi Conservatorul Naţional Sofia.

 

 

@KSLCatalin

 

Sfinţii şi martirii, motor al unităţii Bisericii

 

Icoana Ortodoxă a Tuturor Sfintilor: Hristos Arhiereu, pe Tronul Imparatesc, înconjurat de rânduri de sfinţi şi îngeri.

 

 

Sfinţi şi martiri – sau, pur şi simplu, creştini şi creştine, care duc o viaţă exemplară – pot ei să fie de ajutor în unificarea bisericilor în care aceştia s-au născut?

 

Un grup de experţi internaţionali îşi vor pune această problemă şi tot ceea ce implică ea, în cadrul unui simpozion organizat într-o mănăstire italiană. În istoria Bisericii, au existat bărbaţi şi femei care au dus o viaţă creştină exemplară, îmbogăţind considerabil patrimoniul circulaţiei ecumenice. Intr-un simpozion internaţional ce va avea loc la Manastirea din Bose, Italia, în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2008, experţii vor încerca să determine în ce măsură memoria acestor mărturisitori ai credinţei pot contribui la atingerea unei spiritualităţi ecumenice. 80 de teologi şi lideri ai Bisericii Ortodoxe, Romano-Catolice, Protestante şi Penticostale recunoscute internaţional şi-au anunţat participarea la simpozion. Printre vorbitori va fi şi Mary Tanner, preşedinte al Consiliului Mondial al Bisericilor (COE) pentru Europa. Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a trimis o declaraţie care va fi citită în numele său. “Este din ce în ce mai evident că mărturisitorii credinţei, de ieri şi de azi, nu aparţin unor grupări distincte, ci reprezintă o moştenire comună şi o sursă de inspiraţie pentru întreg creştinismul şi nu numai”, a spus Tamara Grdzelidze, managerul acestui program în Comisia privind Credinţa şi Constitutia WCC. “Acest simpozion are scopul de a împărtăşi bogăţia experienţei sfinţeniei şi a martiriului în diferite tradiţii ale bisericii şi conştientizarea modului prin care aceasta poate contribui la reconciliere şi înţelegere reciprocă”, a adăugat Tamara Grdzelidze. În cadrul simpozionului, va avea loc şi o comemorare ecumenică a mărturisitorilor creştini, în ziua de sâmbătă, 1 noiembrie, de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, din tradiţia creştină occidentală. Informations complémentaires:

 

Commission de Foi et constitution du COE

 

Contact médias: Tamara Grdzelidze 41-76-378-6339

 

 

@KSLCatalin

 

Expozitie rusească, de icoane rare

 

Moscova: Galeria de Stat Tretiakov.

 

 

Deschiderea a avut loc pe data de 16 octombrie 2008, expozitie permanentă până la 1 mai 2009. Doar la cateva săptămâni după invazia rusă din Georgia, cănd relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia au cunoscut cel mai scăzut punct al lor din ultimii ani, o formă destul de rar întâlnită de parteneriat prin muzeu, promite stabilirea unui nou punct de reper în relaţiile culturale dintre cele două naţiuni. Prestigioasa Galerie Tretiakov din Moscova a fost de acord să trimită 16 dintre icoanele sale cele mai preţioase, pentru a fi expuse în cadrul expoziţiei din America. Este pentru prima dată când unele dintre aceste capodopere ruseşti au părăsit Moscova. Icoanele, ca lucrări emblematice ale Artei Caligrafice ruseşti şi ale culturii asiatice, vor fi expuse alături de alte peste 130 de icoane din colecţia permanentă a Muzeului de Icoane Ruseşti Clinton, din Mass. Expozitia: “Două Muzee, o cultura”

 

 

@KSLCatalin

 

INFO CULTURAL

 

Senatul a decis cine va investiga activitatea ICR din ultimii trei ani: un economist, un neurolog, un notar, un politehnist, un filolog şi un inginer. Continuare, aici:

 

 

.

 

Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, in parteneriat cu I Best Photography organizeaza in perioada octombrie 2008 – iunie 2009 cursuri de fotografie.

 

Inscrierile se vor face in perioadele 29 sept – 2 oct si 6 – 9 oct 2008, intre orele 18-20, la sediul Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti. Taxa de inscriere : 400 RON / modul, pentru elevi si studenti 560 RON / modul pentru alti cursanti

 

 

Ateliere de ceramica, de construit instrumente muzicale, tiparituri si realizare de carte pentru copii

 

26 septembrie – 5 octombrie, la Atelierul de creativitate

 

Program: 26 septembrie – 14.00 si 16.00 ateliere de tiparit 27 septembrie – 10.30 si 12.30 ateliere de tiparit 28 septembrie – 10.30 si 13.30 ateliere de ceramica 29 septembrie – 14.00 si 16.00 ateliere de ceramica 30 septembrie – 14.00 si 16.00 atelire de ceramica 1 octombrie – 14.00 si 16.00 legatorie manuala de carte 2 octombrie – 13.00 si 15.00 ateliere de construit instrumente, 17.00 poveste 3 octombrie – 13.00 si 15.00 ateliere de construit instrumente, 17.00 poveste 4 octombrie – 10.00-18.00 arderea ceramicii in cuptorul din curtea muzeului 5 octombrie – 10.00-18.00 ardere neagra, 14.00 legatorie manuala de carte

 

Pretul biletului: 12 lei (biletele se pot cumpara de la casieria din Soseaua Kiseleff) Informatii suplimentare la telefon 021 317 96 59

 

 

@KSLCatalin

 

 

Preafericitul Părinte Daniel aniversează un an de slujire în demnitatea de Patriarh

 

Marţi, 30 septembrie 2008, Biserica Ortodoxă Română aniversează un an de la întronizarea ca patriarh a Preafericitului Părinte Daniel. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va participa la sfinţirea noului Paraclis din Reşedinţa Patriarhală cu hramul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul şi la Sfânta Liturghie oficiată în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române în primul său an de slujire în demnitatea de patriarh.

 

Sfânta Liturghie va fi urmată de o slujbă de Te Deum la Palatul Patriarhiei (ora 12.00, în sala Europa Christiana), la care vor participa membri ai Sfântului Sinod, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor împreună cu colaboratorii lor, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti. Evenimentul va continua în Aula Magna cu un moment aniversar care va reflecta împlinirile şi proiectele aflate în derulare în primul an de patriarhat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi alte proiecte iniţiate de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Intru Multi Ani, Stapane!

 

25.09.2008: Sfântul Serghie de Radonej, vas ales al Sfintei Treimi La 25 septembrie, a fost prăznuit Sfântul Serghie de Radonej, mare apărător al pământului rusesc, cel care şi-a închinat întreaga sa viaţă Sfintei Treimi. Continuarea, aici:

 

 

.

 

 

Canonizare

 

La Mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ va avea loc în zilele de 30 septembrie şi 1 octombrie proclamarea locală a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.

 

Pe 30 septembrie, între orele 18:00 şi 22:00, se va oficia slujba de Priveghere închinată celor doi sfinţi, iar pe 1 octombrie, de la ora 8:00, se va săvârşi Acatistul Sfinţilor Cuvioşi şi Ceasurile. Va urma Sfânta Liturghie, apoi ceremonia de proclamare a sfinţeniei celor doi cuvioşi care s-au nevoit în această vatră monahală.

 

 

Alba Iulia: două grupuri de pelerini având ca destinaţie Ţara Sfântă şi Viena

 

Au plecat două grupuri de pelerini din Alba Iulia. Pelerinajele sunt organizate de Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi vor avea ca destinaţie Ţara Sfântă şi capitala Austriei – Viena.

 

Spre Israel au pornit 51 de pelerini care timp de 8 zile vor vizita, cu Sfânta Scriptură în mână, cele mai importante locuri din Ţara Sfântă.

 

Tot acum un alt grup, format din 75 de pelerini, se indreapta spre Viena. Grupul este însoţit de Sergiu Covaci.

 

Clopote noi pentru Catedrala Patriarhală din Capitală

 

Cele patru noi clopote pentru Catedrala Patriarhală din Bucureşti vor sosi în Bucureşti în dimineaţa zilei de sâmbătă, 27 septembrie 2008, urmând ca în decurs de câteva zile să fie instalate în clopotniţa ridicată de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, în anul 1698, la răsărit de altarul Catedralei.

 

Turnarea celor patru clopote ce le vor înlocui pe cele vechi, deteriorate, din clopotniţa de pe Dealul Patriarhiei, a început, cu aprobarea şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în luna iulie a acestui an. Delegaţia trimisă de Preafericirea Sa la Innsbruck (Austria), pentru a binecuvânta turnarea clopotelor a fost formată din: Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Părinte dr. Gheorghe Ispas, Consilier Patriarhal la Sectorul „Catedrala Mântuirii Neamului“ şi Părinte conf. dr. Daniel Benga, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ a Universităţii din Bucureşti. Delegaţia a fost însoţită de domnul inginer Corneliu Revencu, directorul S.C. APEL INDUSTRIES S.R.L. Arad, reprezentantul firmei Grassmayr pentru România, care se va ocupa de montarea şi armonizarea clopotelor.

 

Clopotele turnate au următoarele caracteristici tehnico-muzicale: 1. do# (reb1), 1.850 kg; 2. re# (mib1), 1.390 kg; 3. fa# (solb1), 745 kg; 4. la# (sib1), 380 kg. Nu a fost schimbat clopotul mare de 9 tone, turnat la Budapesta, în 1888, acordat pe nota DO#, cu care vor trebui să intre în armonie cele patru clopote. Pentru acest clopot a fost schimbat sistemul de acţionare cu unul nou, foarte performant. Clopotele construite la fabrica din Innsbruck sunt întâlnite în peste 100 de ţări ale lumii şi sunt făcute dintr-un aliaj de bronz, cupru şi staniu, încălzit şi turnat la o temperatură de 1150 de grade.

 

 

La Ţibeni-Suceava, prima casă nouă ridicată de Biserică, în doar trei săptămâni

 

O familie cu nouă copii, din localitatea suceveană Ţibeni, afectată de inundaţiile din luna iulie, s-a mutat în casă nouă, transmite AMOS News.

 

Este prima casă construită cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a fost sfinţită azi după-amiază de Înaltpreasfiţitul Pimen.

 

Imobilul are şase camere şi a fost construit într-un timp foarte scurt, cu sprijinul enoriaşilor din localitatea Marginea, lucrările fiind demarate pe 1 septembrie. Lidia Ambruşi, mama celor nouă copii, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de eforturile celor care şi-au adus contribuţia pentru ridicarea casei.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.