TVCenter („Orthodox Encyclopedia”): Respingerea creştinismului va conduce Apusul spre “războiul tuturor împotriva tuturor”

Biserica Ortodoxă Rusă prezice, în condiţiile în care Occidentul continuă să-şi refuze patrimoniul său creştin, că acesta se va confrunta cu un “război al tuturor împotriva tuturor.”

“Dacă Occidentul va continua lucrarea sa de expulzare şi de ştergere a fiecărui semn ce mai aminteşte de Hristos, din spaţiul public, va deveni totul o chestiune patologică, de luptă împotriva propriei conştiinţe şi a propriilor tradiţii. Să nu vă surprindă dacă Vestul se va pierde în întregime, în această luptă “, a declarat vicepreşedintele din

cadrul Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii, de pe lângă Patriarhia Moscovei, pr. Vsevolod Chaplin, sâmbătă, în emisiunea „Enciclopedia Ortodoxă” a programului TV Center.

Conform spuselor părintelui, Apusul “încă trăieşte din rezervele unei moralităţi durabile, create în Evul Mediu. Luaţi-le această rezervă şi veţi vedea atunci că Vestul va porni din nou război împotriva tuturor, nu sub formă de războaie între Belgia şi Franţa, Germania şi Anglia ci, mai degrabă, pe tema subiectelor economico-politice, care au condus, probabil, la actuala criză economică.”

Biserica a atras atenţia oficial că opresiunea creştinilor este o problemă foarte gravă, deşi nimeni nu vrea să o ia în considerare, în ultimii cinci ani de zile.

“Întotdeauna au existat oameni care au urât Biserica”, crede părintele. “Motivele pot fi diferite, dar cel mai important este acela că unei persoane care trăieşte în păcat îi este întotdeauna teamă că Biserica îi va trezi conştiinţa.”

Potrivit Pr. Vsevolod, creştinii trebuie să lupte împotriva acestui val, nu prin forţă, ci prin comuniunea rugăciunii şi prin acţiuni civile bazate pe această rugăciune, care sunt “mai puternice decât oricare alte căi.”

“Noi nu ar trebui să încercăm să reacţionăm faţă de persecutorii noştri decât răspunzând opresiunilor acestora printr-un interes al nostru în a-i schimba în bine.

Cei 2000 de ani de experienţă, ai Bisericii, dovedesc că este posibil să se schimbe chiar şi cel mai teribil prigonitor al Bisericii, dacă acesta va înţelege de la noi că această vânătoare a Bisericii nu-l va face fericit, liber ci îl va ţine încorsetat în propriile păcate – că el este supus forţelor răului care îi distrug chiar şi propria viaţa”, a spus preotul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.