Publicat pe 27.09.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe – 27 septembrie 2008 – Noutati

 

>>(catre miri) Dacă vrei să dai mese şi ospeţe nu chema pe niciun om fără caracter, pe niciun om necuviincios; şi dacă vei găsi pe vreun sărac sfânt, putând să binecuvanteze casa voastră, putând cu păşirea picioarelor sale să aducă toată binecuvântarea lui Dumnezeu, pe acela cheamă-l. Sf. Ioan Gura de Aur

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Românesti.

 

Sfântul Mucenic Calistrat si a celor împreuna cu dânsul 49 de sfinti mucenici.

 

Sfintii Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon.

 

Sfănta Muceniţă Epiharis.

 

Preacuviosul Parinte Ignatie.

 

Sfinţii Mucenici Filimon, episcopul Fortunianu si Sfâinta Muceniţă Gaiani.

 

15 Mucenici, din corabie.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Care păcat este mai mare?

 

Avva Matoes zicea: „A venit un frate la mine şi mi-a zis: «Bârfa este mai rea decât curvia». Eu am zis: «Tare cuvânt!». El îmi zice: «Tu ce crezi despre asta?». Eu am răspuns: «Bârfa este rea, dar se vindecă repede. Foarte des bârfitorii îşi cer iertare, zicând: „Am vorbit rău“. Curvia însă este moarte trupeasc㻓. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

LA TAIFAS CU GRECII

 

Bucurestiul cuprinde diversitatea Europei la ea acasa. Romani, germani, armeni, evrei, maghiari, turci, francezi, greci, rromi, italieni, aromani si multi altii au dat forma Bucurestiului de ieri si de azi. Din martie le-am rezervat cate o seara in care vor veni cu tot ce au ei mai bun si mai frumos de aratat. Muzeul Taranului Roman si Comunitatea Elena din Bucuresti va invita luni, 29 septembrie, ora 18:00, la Clubul Taranului, la o noua seara culturala din seria Povestea vecinilor, cuprinsa in proiectul PUZZLE. Vom sta LA TAIFAS CU GRECII care vin cu povesti, expozitie de fotografie, muzici, dansuri si mancaruri traditionale. PROGRAMUL de luni 29 septembrie 18:00: – prezentarea catorva aspecte din viata comunitatii elene din Bucuresti; – stand de carte; – expozitie de fotografie; – muzici si dansuri elene cu Ansamblul “Ellas”; – mancaruri traditionale: pastito, tutukakia cu pilaf si alte mancaruri delicioase cu vinete.

 

Biserica Scientologică se plânge de numirea lui Fenech la conducerea Milivudes

 

Numirea lui George Fenech la conducerea MIVILUDES, Misiunea interministerială de vigilenţă şi luptă împotriva derivelor sectare”nu va face decât să crească, pe fiecare zi, arsenalul represiv, vis-a-vis de credinţa minorităţilor” a declarat miercuri Biserica Scientologică. Aceasta face ca “Franţa să rămână în continuare în afara Europei de Vest, care se ocupă de această problemă mult mai pragmatic”, au spus aceştia. Comentând raportul noului preşedinte al MIVILUDES, publicat marţi, care propunea ca această organizaţie să devină mai operaţională, Biserica Scientologică regretă că “pluralismul religios nu este acceptat şi integrat de către instituţiile noastre” şi, în concluzie, a solicitat crearea unui “observator independent”. MIVILUDES, spun aceştia, este “un instrument politic, care nu numai că interferează cu procesul judiciar, dar a şi dat naştere unui climat de confuzie şi discriminare pe baza ignoranţei voluntariatului de teren.” Pentru ei, “din punct de vedere al drepturilor fundamentale, cum ar fi libertatea religiei, pare imposibil să înfierezi o anumită religie, pe baza principiului vigilenţei.” “Chiar dacă Biserica Scientologică este recunoscută ca religie de sine stătătoare de către Consiliul Europei şi de către multe ţări din întreaga lume, cei 100.000 de adepţi ai grupării noastre de pe teritoriul francez încă mai trebuie să se supună unor forme de discriminare zilnică, dacă doresc să-şi afirme credinţa lor.

 

 

@KSLCatalin

 

Summit-ul UE – India: UE vrea să discute despre violenţa împotriva creştinilor

 

Liderii UE vor pune problema recentelor violenţe împotriva creştinilor în India, la reuniunea la nivel înalt UE – India, ce va debuta la 1 octombrie la Marseille (Franţa). “Suntem extrem de atenţi cu această problemă”, a spus secretarul de stat francez pentru afaceri europene Jean-Pierre Jouyet, atunci când a răspuns în numele preşedinţiei franceze a UE, la întrebările deputaţilor europeni”. Chiar dacă prim-ministrul indian Manmohan Singh a “avut o interventie curajoasă”, prin care caracteriza aceste incidente drept “ruşine naţională”, “vom lua în serios cauza violenţei împotriva diferitelor culte, inclusiv a comunităţilor creştine”, a spus Jouyet. În numele Comisiei Europene, vice-preşedintele Comisiei, Margot Wallström, a subliniat faptul că problema violenţei împotriva creştinilor a fost deja ridicată, încă din februarie, ca parte a dialogului periodic între UE şi India, privind drepturile omului. “Noi vom conduce summit-ul pe baza raportului sefului misiunii noastre în New Delhi”. Mai mult de o duzină de biserici catolice si protestante au fost deteriorate sau inchise, la mijlocul lunii septembrie, în India şi, mai multe persoane au fost rănite. În statul Orissa (est), o mulţime de indieni au murit, începând de la sfârşitul lui august, în conflictele dintre creştini şi hinduşi. Zeci de mii de ţărani au fost obligaţi să fugă de incendiile provocate, şi au fost distruse aproximativ 500 de locuinte si zeci de lacasuri de cult. UE-India, trebuie să fie, de asemenea, o oportunitate in semnarea unor acorduri în domeniile economic şi al schimbăriilor climatice. UE şi India, sunt legate printr-un parteneriat strategic, începând din 2004.

 

 

@KSLCatalin

 

Moatele Sfantului Nifon, la Sfanta Parascheva

 

 

În acest an, pelerinii care se vor afla la Iasi pe 14 octombrie, pentru a o praznui pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, vor avea posibilitatea sa se roage si la moastele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care vor fi depuse la Catedrala Mitropolitana, informeaza AMPress. De Sfantul Dimitrie, in Capitala, vor fi aduse moastele Sfantului Apostol Pavel.

 

Continuarea aici:

 

 

. (Dumitru Manolache – Gardianul)

 

INFO – NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin

 

AICI: PARINTELE EFTIMIE… ISTORIA SCHITULUI SFANTA FECIOARA DIN KAZAN (Moisenay) – lacasul mantuirii @KSLCatalinAICI: ICOANA FACATOARE DE MINUNI – ZARVANITSIA – lacasul mantuirii @KSLCatalin

 

AICI: PARINTELE TEOFIL PARAIAN: Iubiti-va unii pe altii! – frecvente ortodoxe @KSLCatalin AICI: PARINTELE SOFIAN BOGHIU (1) – CONFERINTA (despre SMERENIE) – frecvente ortodoxe @KSLCatalin

 

AICI: POVESTE CU TALC: Omul si cainele – lacasul copiilor @KSLCatalin

 

AICI: PAROHIA SFANTUL NICOLAE “VLADICA DIN PRUND”, Bucuresti – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

 

Protocol de colaborare între Episcopia Tulcii şi Penitenciarul Tulcea

 

 

Pe data de 25 septembrie, la Centrul Eparhial din Tulcea a fost încheiat un Protocol de colaborare între Episcopia Tulcii şi Penitenciarul Tulcea. În baza acestui protocol, Eparhia Tulcii se va implica activ în desfăşurarea unor activităţi programate la Penitenciarul Tulcea în perioada octombrie – decembrie 2008 în fiecare zi de luni între orele 17-18.30. În această zi preoţii desemnaţi din cele 3 protopopiate: Tulcea, Babadag şi Niculiţel vor susţine microconferinţe legate de textul Evangheliei din duminica precedentă, de sărbătorile religioase din cuprinsul săptămânii respective sau alte teme religios morale şi misionar-caritative. Se va respecta principiul libertăţii de credinţă şi al apartenenţei religioase a persoanelor care participă benevol la aceste activităţi. Penitenciarul Tulcea are în dotare o biserică spaţioasă sfinţită în urmă cu câteva luni şi un preot capelan care se îngrijeşte de bunul mers al vieţii duhovniceşti de aici (pr. Nicu Partebună). P.S. Sa Visarion a vizitat Penitenciarul Tulcea în trei rânduri, săvârşind o Sfântă Liturghie arhierească şi două Vecernii misionare. Protocolul a fost semnat de către P.S. Visarion din partea Episcopiei Tulcii şi de către Comisar Ion Teodorof, directorul Penitenciarului Tulcea.

 

APEL: “Fost-a un loc sfant”

 

 

“Fost-a un loc sfant,

 

Intre ape stand,

 

Unde dor nu bate

 

Si rau nu razbate,

 

Unde-i mangaiere

 

Si pace-n durere,

 

Unde-i crezamant

 

Si dulce cuvant

 

Si unde-a sosit,

 

De Duh Sfant pornit,

 

Un pescar smerit –

 

Andrei denumit.

 

Pe taram pogorandSi cruce facand,

 

Valuri dand de stire

 

Despre-a lui sosire,

 

Stele stralucind

 

Dobrogei vestind

 

Binecuvantare

 

Si-a ei luminare.”

 

(fragment din Balada populara)

 

 

Iubiti frati si surori intru Hristos Domnul,

 

Teritoriul dintre Dunare si Mare este adeseori numit “Bethleemul romanesc”. Aici Sfantul Apostol Andrei si-a pus pecetea pasilor sai, “talpa raiului”.

 

In apropiere de comuna Ion Corvin, este venerata, ca loc sfant, Pestera Sf. Apostol Andrei. Si multi se perinda pe aici cerand obladuire cereasca. Pana la pestera Sfantului, intalnim o cruce mare in forma de X. Aceasta cruce, Crucea Sfantului Apostol Andrei, indica drumul… mai sunt 3-4 km pana la Manastirea pesterii sale.

 

Daca vrei sa privesti cu atentie blandul chip al Sf. Apostol Andrei, rastignit pe crucea sa in forma de X, observi ca cineva, cu rea intentie, a mazgalit chipul Sfantului (atasez fotografia), si ma intreb, oare de ce?

 

Desigur ca e neplacut sa vezi, ca in acest spatiu planeaza si umbra vrajmasilor luminii, dar soarele, rasare, inca rasare, peste fiecare.

 

Prin urmare, ROG pe cei care au putere si bunavointa, sa repare icoana de pe Cruce si, daca nu cer prea mult, rog sa fie candele curate si mereu aprinse in Pestera Sfantului Apostol Andrei, multa tamaiere si multa rugaciune.

 

Duhul Sfant ne va invata, mai apoi, toate celelalte!

 

Sfinte Apostole Andrei, ne iarta si ne ajuta pe noi pacatosii!

 

Icoanele Maicii Domnului, pictate de Sfantul Evanghelist Luca

 

Traditia ortodoxa spune ca, la scurta vreme dupa Cincizecime, Sfantul Evanghelist Luca ar fi pictat primele trei icoane ale Fecioarei Maria, din cele 12 pe care le-ar fi realizat in total, precum si icoana Sfintilor apostoli Petru si Pavel. In lumea crestina exista astazi un numar mult mai mare de icoane despre care se spune ca ar fi fost zugravite de Sfantul Luca. Numai la noi in tara exista cel putin trei asemenea icoane celebre. Are vreo baza istorica aceasta traditie sau nu? Iata o intrebare la care vom incerca sa raspundem in randurile care urmeaza. Continuarea aici:

 

 

.(Dumitru Manolache – Gardianul)

 

 

Mutarea la cer a Sfântului şi întru tot lăudatului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul.

 

Ajuns la adânci bătrâneţi, de-o vârstă cu veacul fiind, Sfântul Evanghelist Ioan, ucenicul iubit al Mântuitorului, cerea să fie dus la slujbele creştinilor, unde drept predică se mulţumea să repete: Fiilor, iubiţi-vă unii pe alţii! Împliniţi această poruncă a Mântuitorului şi este de ajuns!

 

În ziua de 26 septembrie, prăznuim mutarea lui la cele veşnice. Veşnicia i-a marcat întreaga existenţă. A murit în pace, la Efes, în al treilea an al domniei împăratului Traian. Terminase de scris, sub insuflarea Duhului Sfânt, o Evanghelie, trei Epistole şi Apocalipsa.

 

Proloagele reţin în această zi a mutării sale două Cuvinte, primul despre un tânăr pe care l-a mântuit, cel de al doilea despre un copil pe care l-a învăţat să picteze.

 

 

.

 

 

Seminarul internaţional «Viitorul Educaţiei teologice ecumenice în estul şi centrul Europei»

 

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus se desfăşoară Seminarul internaţional pentru tinerii lectori şi profesori de teologie cu tema «Viitorul Educaţiei teologice ecumenice în estul şi centrul Europei». Manifestarea, care are loc în perioada 24-28 septembrie, reuneşte delegaţi ai Conferinţei Europene a Bisericilor şi ai Consiliului Mondial al Bisericilor.

 

500 de ani de carte românească

 

Anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la tipărirea primei cărţi pe teritoriul ţării noastre, Liturghierul lui Macarie, tipărit la Mănăstirea Dealu, în timpul domniei voievodului Radu Paisie.

 

Cu acest prilej, Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu“ din Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ au organizat în holul aulei Bibliotecii Centrale Universitare o expoziţie de carte veche românească. Unul dintre cele mai vechi volume a fost „Noul Testament de la Bălgrad“ (Alba Iulia) din 1648, printre primele volume tipărite în limba română.

 

 

Părintele Sofronie de Essex, Cuvântări duhovniceşti vol. II, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2008

 

 

 La Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei a apărut volumul al doilea din „Cuvântările duhovniceşti” ale Părintelui Sofronie de la Essex, în traducerea Părintelui Rafail Noica. Cartea aceasta a apărut cu câteva zile înainte de pomenirea Sfântului Siluan Athonitul (24 septembrie), părintele duhovnicesc al autorului şi „bunicul” duhovnicesc al traducătorului.

 

Într-una dintre conferinţele susţinute la Alba Iulia Părintelui Rafail Noica mărturisea: „Astea sunt cuvântări pe care ni le-a ţinut Părintele Sofronie în fiecare luni dimineaţă, vreo patru ani înaintea morţii lui. A vrut să ne lase cu o moştenire duhovnicească, să ne împărtăşească ceva din viziunea lui. Şi în fiecare luni, cu excepţii când erau praznice şi aşa mai departe, dar cam în fiecare luni ne adunam şi un ceas Părintele Sofronie ne vorbea cuvântări duhovniceşti.”

 

Cunoscut în lumea întreagă, şi la noi în România imediat după trecerea sa la Domnul, Părintele Sofronie Saharov (1896–1993) este cel care l-a făcut cunoscut pe Cuviosul Siluan Athonitul (1866–1938) şi învăţătura descoperită de Dumnezeu acestuia.

 

În volumul de faţă sunt cuprinse cuvântările Sta¬reţului Sofronie pe care le-a ţinut frăţiei şi închi¬nătorilor Mă¬năstirii Sfântului Ioan Botezătorul, între anii 1989-1992 şi ele reprezintă o continuare a primului volum apărut, tot la Editura Reîntregirea din Alba Iulia, în anul 2004. Ele răsfrâng experienţa duhovnicească a Stare¬ţului Sofronie, câştigată în cei peste cincizeci de ani de nevoinţă monahală, pe care năzuia să o transmită tinerilor săi fraţi-monahi.

 

Volumul acesta – Cuvântări duhovniceşti II – cuprinde alte 30 de cuvântări rostite de Părintele Sofronie în biserica Sfântul Siluan de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex, Anglia, în perioada 14 august 1989 – 2 iulie 1992. Vă recomandăm, aşadar, cartea „Cuvântări duhovniceşti”, volumul al II-lea, a Părintelui Arhimandrit Sofronie Saharov, în traducerea Părintelui Rafail Noica. Tot la Editura Reîntregirea au mai apărut şi alte traduceri din scrierile Părintelui Sofronie, realizate tot de Părintele Rafail Noica:

 

Naşterea întru Împărăţia cea neclintită, Reîntregirea, Alba Iulia, 2003;

 

Cuvântări duhovniceşti, volumul întâi, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004;

 

Nevoinţa cunoaşterii lui Dumnezeu, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2006;

 

Cartea „Cuvântări duhovniceşti” volumul II (288 pg.) o puteţi găsi la magazinul de obiecte bisericeşti din Alba Iulia sau o puteţi comanda pe site-ul nostru www.reintregirea.ro şi la numărul de telefon: 0258 – 810373.

 

IPS Andrei va sfinţi biserica din Gârda

 

Duminică, 28 septembrie 2008, IPS Andrei va oficia Sfânta Liturghie şi va sfinţi biserica din localitatea Gârda, protopopiatul Câmpeni, unde este paroh Părintele Dragomir Peteleu. Ierarhul nostru va fi însoţit de Părintele Arhid. Ioan Roşca, consilier economic la Centrul Eparhial.

 

 

 

Joi, 25 septembrie 2008 a avut loc prima întâlnire a Centrului misionar Moldova Nouă, la Parohia Berzasca, coordonator fiind părintele Marcel Mărculescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă. Continuare aici:

 

 

.

 

 

Preafericitul Părinte Daniel participă la inaugurarea Centrului Social-Cultural ,,Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”

 

 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat astăzi, 27 septembrie, începând cu ora 16:00, la inaugurarea Centrului Social-Cultural ,,Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. În 2008 se împlinesc şi 400 de ani de la atestarea documentară a Mănăstirii Cernica.

 

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei se va întruni luni, 29 septembrie

 

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei se va întruni luni, 29 septembrie, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti. Lucrările Sinodului se vor desfăşura sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Pe ordinea de zi a Sinodului Mitropolitan se va afla, printre altele, şi pregătirea programelor de proclamare solemnă privind canonizările Sfinţilor Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti, Dionisie Exiguul, cel Smerit, şi Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.

 

 

Duminică, 28 septembrie 2008, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Răspunsurile liturgice vor fi date de corala „Armonia”. În timpul Sfintei Liturghii doi tineri vor primi Taina Hirotoniei în diacon şi în preot. Ierarhul Tomisului le va vorbi credincioşilor despre minunea transformării, prin credinţă, a ucenicilor în pescari de oameni şi despre Taina Hirotoniei.

 

Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7600 membri.

 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.