Biserica Ortodoxa Sarba Sfantul Sava – Jackson/Sacramento/California USA

Ocazie 1: Un iconograf aproape de terminarea a 400 icoane într-o Biserică Ortodoxă Sârbă

Miloje Milinkovic şi-a petrecut ultimii 12 ani lucrând doar el însuşi, dar niciodată singur.

Zi de zi, pentru mai mulţi ani, el a lucrat pe schela din Biserica Ortodoxă Sârbă Sfântul Sava, în Jackson, pictând şi scriind icoane şi scene din Evanghelii. Este convins că e o misiune sfântă.

De-a lungul acestor ani, el a ajuns să cunoască extrem de bine vieţile sfinţilor si simte prezenţa lor alături, în timp ce lucrează.

“Eu nu sunt niciodată singur, fiindca Ei sunt aici”, a spus Milinkovic.

În următoarele câteva zile, el va pune jos pensonul său.

După completarea pereţilor bisericii şi plafonului, cu mai mult de 400 de imagini, iconograful va încheia acest proiect artistic, început din 1996, la cea mai veche biserica sârbă din America de Nord.

“Am vrut să fiu sigur că iese bine pentru că aceasta este o biserică specială, a sârbilor de pretutindeni,” a spus Milinkovic.

Artistul a mai lucrat la alte două biserici în acest timp, dar Sf. Sava are un loc special în inima lui.

“Această biserică a fost construită de către săraci şi înfometaţi, oameni care nu au avut de niciunele, dar s-au asigurat că vor avea biserică”, a spus artistul. “Am căutat să fac doar ce trebuia.”

Biserica Sf. Sava, care s-a sfinţit în anul 1894, este mama tuturor bisericilor ortodoxe sârbe de pe acest continent. Biserica a fost construită de către mineri; 11 au murit într-un accident la data de 27 august 1922, şi sunt îngropaţi în cimitirul care înconjoară biserica.

Bisericile ortodoxe sârbe nu sunt considerate complete fără fresce. În 1996, Milinkovic – care a lucrat anterior la Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Fair Oaks – a început pictura.

Parohul Bisericii nu va dezvălui costul, dar “este desigur format din şase cifre”, a spus Pr. Ştefan Tumbas. El a adăugat că a fost o mare întreprindere financiară pentru o congregaţie de aproximativ 50 de persoane.

Vizitatorii recunosc că preferă să vadă Biserica, după albul care se observă din depărtare pe deal, de pe Main Street. Acum, că frescele sunt aproape gata, slujitorii Bisericii speră că numărul acestora va creşte.

“Lucrarea este uimitoare. Oamenii deja vin s-o vadă”, a spus Tumbas. “Miloje a realizat în 12 ani ceva ce alţii realizează, deseori, în mai multe generaţii”.

Acum, pereţii şi plafoanele sunt acoperite cu imagini strălucitoare, care reprezinta scene din Biblie, Naşterea lui Hristos, învierea lui Lazăr, Rastignirea. Există, de asemenea, icoane ale sfinţilor şi alte reprezentări ale unor reprezentări care au un sens special în Ortodoxia Sârbă, cum ar fi Sfântul Sava, un membru al familiei regale care a renunţat la coroana lui, pentru a deveni călugăr.

“Iconografia este considerată Biblia săracului”, a spus Triva Pavlov, un diacon din biserică. “Majoritatea oamenilor nu au citit, dar aceştia au fost familiarizaţi cu istoria”.

Milinkovic, care astăzi împlineşte 50 de ani, a fost instruit de experţi din Serbia şi Grecia. El a trait cu călugării aşa încăt a putut avea o mai bună înţelegere a vieţii ascetice, a multora dintre sfinti, un stil de viaţă pe care l-a admirat. El încearcă să trăiască simplu – diaconul Pavlov spunând că l-a surprins pe artist dormind pe podea.

Artistul a impresionat prin devotament pe cei care l-au privit la lucru, de-a lungul anilor.

“Dumnezeu ne-a binecuvântat cu Miloje”, a spus Pavlov. “Dumnezeu i-a condus mâna când a pictat aceste icoane.”

– conform unui program prezentare Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.