>> Niciodată să nu-i vorbeşti la întâmplare, ci cu mângâiere, cu cinste şi cu multă dragoste. Cinsteşte-o pe ea şi nu va avea trebuinţă să fie cinstită de alţii, nu va avea trebuinţă să fie slăvită de alţii, căci se bucură de cinstea şi slava, care vine de la tine. Prefer-o înaintea tuturora, din pricina tuturor însuşirilor ei şi pentru frumuseţe şi pentru pricepere, şi laud-o. Astfel vei convinge-o să nu dea atenţie la nici un străin, ci va râde de toţi ceilalţi. Invaţ-o frica de Dumnezeu şi vor curge toate ca dintr’un izvor, iar casa ta va fi plină de mii de bunătăţi. Dacă vom căuta cele nepieritoare, atunci vom dobândi şi pe cele pieritoare, căci spune Scriptura: “Căutaţi mai întâiu împărăţia lui Dnmnezeu şi toate celelalte se vor adăuga vouă”. (Matei, 6, 33). Sf. Ioan Gura de Aur
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Preacuviosul Parinte Chiriac Sihastrul.
150 de Mucenici din Palestina.
Sfânt Muceniţă Petronia.
Sfânta Muceniţă Gudelia.
Sfântul Mucenic Casdon si Casdoas. Sfinţii Mucenici: Dada, Govdela si Casdoas.
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Smerenia avvei Matoes
Odată, avva Matoes s-a dus de la Raito prin părţile magdolilor, împreună cu un frate. Episcopul locului l-a prins şi l-a făcut preot. La masă, episcopul i-a spus: „Iartă-mă, avva, ştiu că nu-ţi doreai acest lucru, dar am îndrăznit să-l fac, ca să fiu binecuvântat de tine“. Bătrânul i-a zis cu smerenie: „Sigur, nu-mi prea doream asta, dar cel mai mult mă întristează faptul că trebuie să mă despart de fratele care este cu mine. Nu pot face singur toate rugăciunile“. Episcopul îi zice: „Dacă ştii că-i vrednic, eu îl hirotonesc“. Avva Matoes răspunde: „Nu ştiu dacă-i vrednic, ştiu doar că este mai bun decât mine“. L-a hirotonit şi pe el. Dar amândoi au adormit întru Domnul fără să se fi apropiat de altar pentru împlinirea jertfei, căci bătrânul zicea: „Am încredere că Dumnezeu nu mă va judeca prea aspru fiindcă, deşi preot, nu fac euharistia, dar hirotonia este pentru cei neprihăniţi“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
Biserica Ortodoxă Română aniversează un an de la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Marţi, 30 septembrie, Biserica Ortodoxă Română aniversează un an de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Părinte Daniel. În seara zilei de 12 septembrie 2007, Sfântul Sinod valida alegerea celui de-al şaselea Întâistătător al Bisericii noastre, în persoana Înaltpreasfinţitului Daniel, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ceremonia de Întronizare a Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh a avut loc pe data de 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din Capitală.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a născut la Dobreşti, judeţul Timiş. A intrat în monahism în anul 1987, la Mănăstirea Sihăstria, sub îndrumarea marelui duhovnic, părintele Cleopa Ilie. A studiat la Strasbourg, apoi a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveţia) şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg în Elveţia. În martie 1990 a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar în iunie, acelaşi an, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Cât timp a fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Preafericitul Părinte Patriarh a înfiinţat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri şi schituri, 5 protopopiate, a iniţiat şi susţinut construirea a peste 250 de biserici noi. De asemenea, în anul 2007, la Bucureşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a pus bazele primului Centru de Presă al Bisericii Ortodoxe Române, Basilica.
Palatul Patriarhiei va găzdui, marţi 30 septembrie 2008, o serie de evenimente speciale dedicate aniversarii unui an de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în scaunul de Patriarh al României.
La momentele aniversare vor paticipa membri ai Sfântului Sinod, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti. INTRU MULTI ANI, STAPANE! (admin. Lacasuri Ortodoxe)
EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A EUROPEI DE NORD (Skogsvägen 18, S-746 93 Bålsta, SUEDIA
Tel. + 46 739 836 901
Preasfinţitul Părinte Dr Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, a săvârşit astăzi 27 septembrie 2008, Slujba de Te Deum cu prilejul aniversării uneia dintre bunele enoriaşe din comunitatea românească din Stockholm, Elena Simionescu, care a împlinit astăzi vârsta de 100 de ani. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa dimpreună cu toţi cei prezenţi la acest moment aniversar, au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeul Cel Atotputernic, Izvorul şi Stăpânul vieţii, de la Care se pogoară „toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit”. Preasfinţitul Părinte Macarie a adresat sărbătoritei alese urări şi din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României şi şi-a exprimat bucuria şi emoţia de a putea fi părtaş la această sărbătoare, arătând că ziua de naştere a fiecăruia dintre noi este un prilej binecuvântat care ne îndeamnă să înţelegem marele dar al vieţii, să-i mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că existăm şi să sporim în comuniunea dragostei şi a recunoştinţei pentru toate binefacerile Lui revărsate asupra noastră. A oferit apoi în dar Doamnei Elena, o icoană a Maicii Domnului, pictată în atelierele uneia dintre mănăstirile noastre din România.
Elena Simionescu s-a născut la 27 septembrie 1908 în localitatea Broscari, jud. Mehedinţi, este soţia regretatului compozitor Constantin V. Simionescu, provine dintr-o familie cu o bogată tradiţie preoţească, iar de peste 25 de ani locuieşte în capitala Suediei.
Manifestările prilejuite de împlinirea a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului
În Episcopia Romanului au debutat, astăzi, manifestările aniversare prilejuite de împlinirea, în 2008, a 600 de ani de atestare documentară a acestei eparhii. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica “Precista” din municipiul Bacău.
Manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului vor continua până pe data de 13 octombrie.
Biroul de Presă al Prea Sfinţitului Petru
În aceste zile de sărbătoare Întaistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova întreprinde o vizită de pelerinaj în Ţara Sfîntă. Din delegaţia de pelerini a Patriarhiei Ruse, de asemenea, fac parte Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine împreună cu mai mult de două sute de preoţi şi mireni din Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă. În data de 26 septembrie 2008, grupul de pelerini a fost primit de către Sanctitatea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi a Întregii Palestine. Întîistătătorii Bisericii Ortodoxe din Moldova şi Ucraina au adus sincere mulţumiri Patriarhului Teofil al III-lea pentru posibilitatea de a săvîrşi Sfanta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mormantul Domnului
.
În zilele de 22-25 septembrie a avut loc la sediul Diecezei romano-catolice a Timişoarei, Conferinţa episcopală, sesiunea de toamnă. Prima şedinţă s-a desfăşurat marţi 23 septembrie, când a luat parte ca invitat şi Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Nicolae.
Conferire de distincţii bisericeşti
Potrivit deciziei Chiriarhului şi celor hotărâte de Sinodul Mitropolitan, în ultima perioadă de timp au fost distinşi următorii clerici:
a) din cuprinsul protopopiatului Sânnicolau Mare: P.C. Părinte Marius Podereu de la parohia Iecea Mare şi P.C. Părinte Eftimie Cristea de la parohia Variaş, întru „iconom”, iar P.C. Părinte Vasile Popovici de la parohia Periam, întru „iconom stavrofor”;
b) din cuprinsul protopopiatului Feget: P.C. Părinte Nicolae Drăghicescu de la parohia Cliciova, întru „iconom stavrofor”.
Inaugurarea aşezământului de la Checea
Realizat ca proiect al sectorului de asistenţă socială al Arhiepiscopiei Timişoarei, aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Nicolae” este situat în comuna Checea, judeţul Timiş. Slujba de sfinţire a avut loc în 16 septembrie de către Prea Sfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu împreună cu P.On. Părinte consilier social Cristian Pavel, P.On. Părinte protopop Ioan Bude, P.C. Părinte paroh Gheorghe Cucu şi mai mulţi clerici. Au participat primarul localităţii, reprezentanţi ai instituţiilor de ocrotire socială şi numeroşi localnici.
Aşezământul va găzdui în primă fază 12 persoane vârstnice, cărora le va fi oferită asistenţă medicală şi spirituală, supraveghere şi îngrijire permanentă. Personalul cuprinde un medic de familie, un psiholog, asistent social, asistente medicale, infirmiere şi bucătari. Clădirea, oferită de parohia Checea, a fost renovată şi respectă standardele europene, bătrânii găzduiţi putându-se bucura astfel de cele mai bune condiţii de trai.
Alături de Arhiepiscopia Timişoarei, la construirea aşezământului a contribuit, cu suma de 48.000 de euro, fundaţia Renovabis din Germania.
IPS Andrei a sfinţit biserica din Gârda
Duminică, 28 septembrie 2008, IPS Andrei a oficiat Sfânta Liturghie şi a sfinţit biserica din localitatea Gârda, protopopiatul Câmpeni, unde este paroh Părintele Dragomir Peteleu. Ierarhul nostru a fost însoţit de Părintele Arhid. Ioan Roşca, consilier economic la Centrul Eparhial.
DUMINICA A XVIII – A DUPĂ RUSALII
În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Schitul Sf. Nicolae din Giurgiu. Cu acest prilej, a hirotonit întru diacon pe tânărul Bădănace Cătălin Florin. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericopa evanghelică în care a fost prezentată minunea pescuirii minunate, îndemnând totodată pe credincioşi să urmeze pilda Sfinţiilor Apostoli, care au lăsat totul pentru a-i urma Mântuitorului.
Descoperiri arheologice la Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou”
La Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti au fost descoperite sâmbătă, 27 septembrie, vestigii datând din perioada domniei Sfântului domnitor martir Constantin Brâncoveanu. Au fost scoase la iveală zidurile care înconjurau biserica mănăstirii Sfântul Gheorghe, existentă, în secolul al XVII-lea, pe locul actualului lăcaş de cult.
În această zonă existau şi reşedinţe ale ierarhilor şi chiliile Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” ce a fost mult timp închinată Sfântului Mormânt de la Ierusalim
În viitorul apropiat la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti se doreşte restaurarea, din temelii, a Clopotniţei care datează din vremea Sfântului domnitor martir Constantin Brâncoveanu.
Înaltpreasfinţitul Iosif Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, a slujit la Biserica „Sfântul Spiridon” din Capitală
Biserica Ortodoxă s-a aflat pe data de 28 septembrie, în Duminica a 18-a după Rusalii. La Biserica „Sfântul Spiridon”, paraclis patriarhal, din Capitală, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie de la Biserica „Sfântul Spiridon” au fost prezente personalităţi ale vieţii culturale şi academice din ţară şi din străinătate care au participat, în perioada 25-27 septembrie la lucrările Congresul Internaţional ‘Dialogul dintre ştiinţă şi religie în lumea Ortodoxă”. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, a adresat un cuvânt de mulţumire participanţilor la Congres, prezenţi astăzi la slujbă.
Marţi, 30 septembrie 2008, va avea loc la mănăstirea Kykkou din Cipru întâlnirea Comisiei Consiliului Bisericilor Orientului Mijlociu (MECC), care va dura până joi, 2 octombrie. Printre invitaţi se vor afla Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, Arhiepiscopul de Avila, Dorotei, Mitropoliţii Copţi, Anba Bishoy şi Youhanna Kolta din Cairo, dar şi Patriarhul Catolicos al Armenilor, Aram I. Adunarea va avea ca teme: credinţă şi unitate şi prezenţa creştină. De asemenea, se va vorbi şi despre dialogurile internaţionale între musulmani şi creştini, despre drepturile omului, despre dreptate şi pace.
Comisia Consiliului Bisericilor la Mănăstirea Kykkou, Cipru
La invitaţia preotului paroh, Nicolae Iliescu, a credincioşilor şi a fiilor satului, Preasfinţitul Părinte Episcop a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Cuptoare din Protopopiatul Băile-Herculane. Slujirea festivă a fost prilejuită şi de întâlnirea fiilor satului din această Parohie.
În cadrul Sf. Liturghii Preasfinţia Sa a hirotesit întru iconom pe preotul paroh, răsplătind osteneala păstoririi în această comunitate. Sf. Liturghie s-a oficiat în curtea bisericii, iar prezenţa credincioşilor din această comunitate a fost impresionantă având în vedere faptul că parohia nu este una dintre cele mai mari parohii ale protopopiatului. O DEOSEBITA GALERIE FOTO, gasiti aici:.
.
Binecuvântarea picturii de la biserica parohială din Cruşovăţ
Biserica parohiei Cruşovăţ datează din anul 1775 şi este împodobită cu pictură de factură renascentistă din sec. XIX. Având în vedere trecerea timpului care a deteriorat această lucrare, preotul paroh Vasile Jurescu dimpreună cu credincioşii parohiei au preluat iniţiativa de a restaura această pictură.
Finalizată în decursul anului 2008, pictura a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian în după-amiaza zilei de 28 septembrie a.c. Odată cu oficierea slujbei de binecuvântare a picturii s-a săvârşit şi pecetluirea Sf. Mese, renovate recent prin strădania credincioşilor.
În cadrul slujbei de sfinţire Întâistătătorul Eparhiei a acordat distincţia de iconom preotului paroh Vasile Jurescu pentru realizările obţinute în această parohie. În finalul slubei părintele paroh a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru osteneala de a veni în mijlocul credincioşilor din Cruşovăţ şi a le binecuvânta osteneala.
Comunicat din partea Inaltpreasfintiei Sale Dr. Laurentiu Streza cu prilejul aniversarii unui an de la intronizarea ca patriarh a Preafericitului Parinte Daniel
Preafericirea Voastră,
Ziua de 30 septembrie a anului 2007 va rămâne în istoria Bisericii Ortodoxe Române ca fiind aceea în care Preabunul Dumnezeu a rânduit şi binecuvântat neamul românesc şi Biserica noastră strămoşească cu întronizarea celui de-al şaselea vrednic patriarh al ei.
Astăzi, la împlinirea unui an de slujire arhipăstorească, Vă rugăm, Preafericirea Voastră, să primiţi alesele noastre urări de sănătate, pace, împliniri duhovniceşti şi mult spor spre tot lucrul cel bun.
Vă dorim ani mulţi şi binecuvântaţi pentru a împlini cu aceeaşi vrednicie, înţelepciune şi dăruire înalta slujire de Patriarh al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române.
Cu frăţească dragoste întru Hristos Domnul,
† Dr. LAURENŢIU STREZA
Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –
Pe langa unele publicatii scrise doar pe hartie, cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene:
articolul 1: click Patriarhul rus nu vrea sa se intalneasca deocamdata cu Papa Dumitru Manolache
articolul 2: click “Deschide Calea!” incearca reabilitarea Papei Pius al XII-lea in fata evreilor.Dumitru Manolache
articolul 3: click Sfantul Serafim de Sarov merge pentru prima data in GreciaDumitru Manolache
articolul 4: clickEvanghelistii spun ca s-au inteles cu ortodocsii in problema botezului Dumitru Manolache
MULTUMIM totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam:
Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7600 membri.
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA