Publicat pe 30.09.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe: 30 septembrie 2008 – Noutati Ortodoxe

 

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Sfântul Sfinţit Mucenic Grigorie, Iluminatorul Armeniei celei mari.

 

Sfintele Muceniţe Ripsimia, Gaiani si alte 32 cuvioase muceniţe.

 

Sfinţii şaptezeci de mucenici împreună cu Sfânta Ripsimia.

 

Sfântul Mucenic Stratonic.

 

Sfântul Mucenic Mardonie.

 

Cuvioasele două femei şi sfinţii 1.000 de mucenici.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Foloasele postului şi ale rugăciunii

 

Fratele a întrebat pe avva Moise: „Ce fac posturile şi vegherile?“. Bătrânul îi răspunde: „Fac sufletul smerit, pentru că este scris: «Uită-te la smerenia şi la truda mea şi iartă-mi toate păcatele». Dacă sufletul dă asemenea roade, atunci şi Dumnezeu se apleacă spre el, datorită lor“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

 

Biserica Ortodoxă Română aniversează un an de la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel  Astazi, 30 septembrie, Biserica Ortodoxă Română aniversează un an de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Părinte Daniel. În seara zilei de 12 septembrie 2007, Sfântul Sinod valida alegerea celui de-al şaselea Întâistătător al Bisericii noastre, în persoana Înaltpreasfinţitului Daniel, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ceremonia de Întronizare a Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh a avut loc pe data de 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din Capitală.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a născut la Dobreşti, judeţul Timiş. A intrat în monahism în anul 1987, la Mănăstirea Sihăstria, sub îndrumarea marelui duhovnic, părintele Cleopa Ilie. A studiat la Strasbourg, apoi a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveţia) şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg în Elveţia. În martie 1990 a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar în iunie, acelaşi an, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 

Cât timp a fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Preafericitul Părinte Patriarh a înfiinţat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri şi schituri, 5 protopopiate, a iniţiat şi susţinut construirea a peste 250 de biserici noi. De asemenea, în anul 2007, la Bucureşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a pus bazele primului Centru de Presă al Bisericii Ortodoxe Române, Basilica.

 

Palatul Patriarhiei va găzdui, marţi 30 septembrie 2008, o serie de evenimente speciale dedicate aniversarii unui an de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în scaunul de Patriarh al României.

 

La momentele aniversare vor paticipa membri ai Sfântului Sinod, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti. INTRU MULTI ANI, STAPANE! (admin. Lacasuri Ortodoxe)

 

Pr. dr. Valentin Bugariu – Apel: editarea unui volum critic închinat scriitorului Mihail Gaşpar

 

 

Mă numesc Valentin Bugariu şi sunt preot ortodox la parohia Colonia Gătaia, protopopiatul Deta, Arhiepiscopia Timişoarei, Mitropolia Banatului. Sunt licenţiat în teologie (2001), absolvent al ciclului de studii aprofundate, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române (2002-2003, îndrumător: Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu) şi doctorat, specialitatea limba română (2003-2007, îndrumător: Prof. Dr. G. I. Tohăneanu).

 

Fac apel la bunăvoinţa Domniilor Voastre de a mă ajută financiar în editarea unui volum critic închinat scriitorului Mihail Gaşpar, protopop al comunei Bocşa-Montană în perioada interbelică (1911-1929), personalitate marcantă a culturii ecleziastice din Banat.

 

Detalii asupra cărţii: volum critic cu binecuvântarea ierarhului, studiu introductiv, tabel cronologic şi note asupra textului. În tehnoredactare au ieşit 650 de pagini, împărţite de mine în două volume care cuprind întreaga operă literară a protopopului (schiţă, povestire, nuvelă, roman, legende folclorice) răspândită în presa literară a vremii (1900-1929).

 

O parte din suma necesară editării o avem, ne lipsesc însă 2000 Ron. Pentru o evetuală sponsorizare/donaţie, pot oferi următoarele lucruri: citarea prezuntivului sponsor/donator: firmă/persoană fizică în paginile volumului la care se adaugă obligaţia de a trimite 50 de volume sponsorului.

 

Pot fi contactat la nr de telefon: 0729145610 sau e-mail: bugariu_vali@yahoo.com

 

Cu mulţumiri,

 

Pr. dr. Valentin Bugariu (membru al grupului Lacasuri Ortodoxe @KSLCatalin)

 

Un nou paraclis la manastirea Valaam

 

 

Duminică, 21 septembrie 2008, de Sărbătoarea Naşterii Născătoarei de Dumnezeu (C. Iulian), Patriarhul Alexei a sfinţit Biserica (paraclis) “Sfântul Vladimir” a Manastirii Valaam şi a oficiat prima Liturghie. Paraclisul Sfântul Vladimir a fost construit între anii 2002 şi 2008. Acesta este primul paraclis (schit) al Mânăstirii Valaam, fondată în 1917. Ansamblul mânăstiresc include Biserica Sfântul Vladimir, un baptisteriu cu hramul Sfânta Ludmila a Cehiei şi o capelă cu hramul Tuturor Sfinţilor din Rusia. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă de către Patriarhul Alexei în iulie 2002. În 2009, s-a deschis şi un muzeu de istorie al mănăstirii Valaam. Comunitatea monahală sărbătoreşte, în acest an, 20 de ani de la renaşterea mănăstirii.

 

 

@KSLCatalin

 

Foto: Mormantul Maicii Domnului

 

 

”O calugariţă ortodoxă atinge Icoana Maicii Domnului, înaintea unei procesiuni de întoarcere a icoanei din Mormântul din Muntele Măslinilor, în Biserica Sfântului Mormânt din Orasul vechi al Ierusalimului: REUTERS / baz Ratner (Ierusalim)”

 

 

@KSLCatalin

 

Acolo unde crestinii se despart (exista 4 grupari ale bisericii ortodoxe, oarecum rivale, plus cele greco-catolice), musulmanii se unesc.

 

O nouă organizaţie, denumită Consiliul musulmanilor din Ucraina, Umma, a fost înfiinţată la Kiev pe data de 11 septembrie. Aceasta este o asociaţie de voluntariat a comunităţilor religioase musulmane din Ucraina, ce are ca scop coordonarea acţiunilor de asigurare a condiţiilor necesare predării şi răspândirii islamului. Consiliul este compus din comunităţile religioase musulmane din diferite regiuni ale Ucrainei. Activitatea Umma va acoperi întreaga ţară. Printre activităţile, specificate în statutul Umma, sunt incluse: furnizarea de ajutor spiritual si material pentru comunităţile musulmane şi individuale ale cetăţenilor; unităţi spirituale în instituţiile de învăţământ, şi alte forme de predare a islamului, diferite, în funcţie de nevoile spirituale.

 

 

@KSLCatalin

 

Salvarea artei franceze, pe internet

 

 

A fost lansat oficial site-ul internet “Salvaţi arta franceză!”. ”Salvaţi Arta Franceză!” este cea mai importantă forţă din domeniul restaurării bisericeşti. In 15 ani, 1400 de Biserici şi Capele au profitat de programul de finanţare al acestei asociaţii. Site-ul îşi doreşte facilitarea accesului la fondurile de restaurare a Bisericilor. Toţi cei interesţi pot astfel dona, pot semnala o Biserică sau o Capelă ce necesită renovare, pot studia diverse restaurări efectuate de asociaţie în cei 80 de ani de activitate.

 

 

@KSLCatalin

 

O sculptură gigantică a lui Hristos, realizată de un sculptor rus, va fi aşezată în Siria

 

O sculptură imensă a Mântuitorului Iisus Hristos, cu o înălţime de 33 de metri, va fi aşezată pe locul apariţiei miraculoase a Apostolului Pavel, acolo unde astăzi se află Mănăstirea Heruvimilor din Kaukaba (Siria). “Am venit în Siria să rostesc, încă o dată, Cuvântul Adevărului”, a spus Pr. Leonid Kalinin, răspunzător de fondul Bisericii Sfântului Apostol Pavel.

 

Sculptura este finanţată de către fondul Bisericii şi de liga internaţională “Protecţia demnităţii umane şi Siguranţa”. Autorul – sculptorul Alexandru Rukavishnikov – a ales modelul imaginii lui Hristos Arhiereu (Imparatul) din iconografie. Sculptura va fi realizată din bronz negru, cu irizări aurii, care să strălucească în soare. Statuia va fi aşezată pe un piedestal de 12 de metri înălţime, din piatră naturală. Ceremonia de dezvelire a unei mici copii a sculpturii lui Hristos este planificată pe 24 septembrie. O statuie-model, de trei metri înalţime, va fi aşezată în Manastirea Sfânta Tecla din Maaloula, Siria. Drumul antic al pelerinajelor, ce uneşte Ierusalimul şi Istanbulul, trece prin acest oraş.

 

 

@KSLCatalin

 

Ortodocsii din Ucraina au organizat o nouă procesiune împotriva aderării ţării la NATO

 

O nouă procesiune publică, a ortodocşilor şi patrioţilor din Ucraina, ca urmare a problemei implicarii Ucrainei în NATO, a avut loc pe data de 22 septembrie, la Kiev. Procesiunea a început la prânz, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din Mânăstirea Lavrei Kiev, a trecut prin centrul oraşului pentru a se opri, mai apoi, pentru rugăciune, pe rand la Rada Verkhovna, administraţia guvernamentală, Secretariatul Prezidenţial şi Ministerul Afacerilor Externe, încheindu-se la Curtea de Arbitraj, unde au făcut publică revendicarea comunităţii ortodoxe faţă de angajamentul Ucraina în NATO. “În calitate de membru NATO, Ucraina va fi transformată într-o bază NATO împotriva fraţilor noştri ortodocşi – locuitori ai Rusiei şi Bielorusiei. Vestul va putea, în orice moment, să-şi pună în aplicare planurile sale de ofensivă militară, iniţiind acţiuni militare în orice punct al lumii”, au spus organizatorii. Reprezentantul ales al Credincioşilor Ortodocşi crede că este un pericol real ca Ucraina să devină membra NATO, propunerea ivindu-se ca “rezultat al isteriei anti-ruseşti, din Ucraina şi din Vest, după ce Rusia s-a confruntat cu agresiunea georgiană din Tskhinvali şi a recunoscut independenţa Abhaziei si a Osetiei de Sud.”

 

 

@KSLCatalin

 

INFO – NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin

 

AICI: PARINTELE EFTIMIE… ISTORIA SCHITULUI SFANTA FECIOARA DIN KAZAN (Moisenay) – lacasul mantuirii @KSLCatalinAICI: ICOANA FACATOARE DE MINUNI – ZARVANITSIA – lacasul mantuirii @KSLCatalin

 

AICI: PARINTELE TEOFIL PARAIAN: Iubiti-va unii pe altii! – frecvente ortodoxe @KSLCatalin AICI: PARINTELE SOFIAN BOGHIU (1) – CONFERINTA (despre SMERENIE) – frecvente ortodoxe @KSLCatalin

 

AICI: POVESTE CU TALC: Omul si cainele – lacasul copiilor @KSLCatalin

 

AICI: DINCOLO DE “PERSONALITATILE” NORMALITATII ANORMALE: NATHALIE DALE – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin AICI: PAROHIA SFANTUL NICOLAE “VLADICA DIN PRUND”, Bucuresti – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

Forumul “Dialogul Civilizatiilor”, din Grecia, va atrage peste 400 de participanţi

 

Peste 400 de politicieni, demnitari publici, reprezentanţi ai cercurilor de creatie si ai cercurilor religioase, intelectuali, jurnalişti se vor reuni în perioada 9 – 13 octombrie pe Insula grecească Rodos, în vederea participării la sesiunea anuală a celui de-al VI-lea forum mondial de dialog public între civilizatii. Principalul subiect luat în discuţie va fi: “dialogul comunităţii, ca model de dezvoltare contemporană.” Subiectul va fi prezentat în rapoartele prezentate de către participanţii la discuţii, rezultate în urma a nouă mese rotunde ale acestui Forum: religioasă, politică, economică, juridică, a educaţiei, a migraţiei. “Având în vedere anumite evenimente recente, Forumul din Rodos este destinat realizarii primei platforme publice majore, din calendarul internaţional, care se referă la răcirea globală. Este clar însă, că nu suntem aici pentru a discuta despre vreme care, din contră, produce o incălzire globală, sau despre despăgubirile cerute în acest sens, de unii. Noi trebuie să punem în valoare potenţialul de dialog şi cooperare între ţări, culturi şi civilizaţii în aceste zile când lumea trece printr-un test sever de rezistenţă, printr-o răcire a relaţiilor dintre ţări”, au declarat organizatorii Forumului. In opinia lor, evenimentele recente din Caucaz, care au reînnoit activarea extremismului musulman, inclusiv actele teroriste din Turcia şi Pakistan, “constituie, pentru ceilalţi, un test de rezistenţă în dialogul între civilizaţii, în timp ce organizatorii şi participanţii la acest forum privesc acest lucru ca pe un test de loialitate şi credinţă faţă de propriile convingeri şi principii filozofice”. Se aşteaptă ca, la Forum, să fie făcute prezentări interesante ale unor experţi eminenţi şi de prestigiu ca: Jacques Sapir (profesor de economie, la Scoala de învăţământ superior în domeniul ştiinţelor sociale, Franţa), Jack Goldstone (profesor la Scoala de Politica Publica de la George Mason University, SUA), Lee Seen (Profesor, Universitatea din Shanghai, China), profesorul de Drept, indian, Yogesh Tyagi, si mulţi alţii.

 

 

@KSLCatalin

 

“Biserica catolica este una ultraliberală şi… sponsorizată de presedinte”

 

 

Caroline Fourest, este cunoscută pentru criticile frecvente, din media franceză, la adresa Bisericii Catolice, care (putem citi in presa locala) o consideră o intelectuală ridicolă, ce teoretizează fals şi incoerent.

 

La o ultimă emisiune aceasta afirma că religia catolică este o “religie” ultra-liberală, echivalând-o cu capitalismul sălbatic. “Papa este cel mai mare prieten al preşedintelui, iar religia catolică este sponsorizată oficial de către preşedinţie!”

 

Reacţia Bisericii catolice, interesată de propria imagine, a venit imediat:

 

“În timp ce societatea catolică a fost prima care a denunţat excesele de liberalism, prin Leon al XIII-lea care a stabilit o politica de respect între oameni, în Rerum Novarum, Miss Fourest preferă să vorbească de problemele curente din Franţa, dând vina pe vina pe sprijinul financiar al catolicismului. Cuvinte incoerente, iluzorii, lipsite de armonie, de calm, care nu pot ajuta la dezbaterea calmă a temei laice, a secularismului. Aceşti agitatori şi oameni care incită la vrajbă, nu pot avea credibilitate.”

 

 

@KSLCatalin

 

Duminică, 21 septembrie PF Mitropolit Vladimir a început o vizită în dioceza de vest a Bisericii

 

Preafericitul Mitropolit Vladimir a vizitat Stavropighia “Manastirea Sfânta Treime din Korets”, a Diocezei din Rivne, şi Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului din Zimne, Dioceza de Vladimir-Volinski. La Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului PF Mitropolit Vladimir a slujit, cu cântări şi candele aprinse, alături de Episcopul Nicodim de Vladimir-Volinski şi Kovel, de Maica Stareţă Egumena Stefania (Bandura) şi de celelalte maici. Luni, 22 septembrie, Mitropolitul Vladimir a efectuat de o slujbă de sfinţire a unei noi clădiri în care va locui episcopul, în cadrul Sfintei Mânăstiri Adormirea Maicii Domnului. Ulterior s-a deplasat la Dioceza din Liov.

 

 

@KSLCatalin

 

Patriarhul Alexei a sfinţit o biserică în vechea cladire a Sinodului şi Senatului din Sankt-Petersburg

 

 

Luni, 22 septembrie 2008, patriarhul Alexei al Intregii Rusii şi al Moscovei, a vizitat Parohia Sankt-Petersburg, sfinţind o biserică, în una din principalele clădiri istorice din Sankt-Petersburg unde, înainte de revoluţie, funcţionau Senatul Imperiului Rus şi Sinodul Bisericii Ortodoxe. Din mai 2008, clădirea găzduieşte Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse. Această biserică este dedicată Sfântului Alexandru Nevski. Ea a fost complet renovată, după ce a fost distrusă de bolşevici. Sărbătoarea sfinţirii, a avut loc cu participarea Mitropolitului Vladimir din Sankt-Petersburg. La sfârşitul slujbei, Patriarhul Alexei a amintit că aici, Curtea Constituţională trebuie să susţină interesele şi drepturile tuturor cetăţenilor din Federaţia Rusă şi speră astfel ca magistraţii să îşi îndeplinească această datorie, cu ajutorul lui Dumnezeu.

 

 

@KSLCatalin

 

Hotărâre şi iniţiativa… sau, cum poţi să nu plângi după fonduri (vezi preoţii bisericutelor noastre!)

 

“Salvaţi Notre-Dame din CUISERY!”

 

 

Aceasta este o noua fundatie infiintata pentru a salva biserica din localitatea Cuisery.

 

Asociaţia va urmări participarea, pentru moment, la restaurarea unor picturi ale bisericii şi strângerea de fonduri, în afara contribuţiilor şi donaţiilor. Pentru a face acest lucru, au fost prezentate mai multe idei ce vor fi discutate în Consiliul Director: cărţi poştale, pe care Biserica să le vândă, broşuri cu descrierea istorică a bisericii, expoziţie de tablouri ale artiştilor locali, concerte si conferinţe.

 

Organizarea de excursii ar trebui, de asemenea, să se dovedească fructuoasă, deoarece acestea sunt la mare căutare. Asociaţia speră să înceapă lucrarile de refacere, înainte de sfârşitul anului.

 

 

@KSLCatalin

 

ST. PETERSBURG. Preşedinte al Departamentului pentru relaţii externe, biserica din UOC a luat parte la dialogurile teologice cu reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice Luterane din Finlanda

 

 

In perioada 18-24 septembrie a avut loc cel de-al 14-lea dialog teologic intre reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse şi Biserica Evanghelica Luterana din Finlanda. Aceste Dialoguri au loc o dată la trei ani şi participă membri activişti şi teologi ai ambelor biserici.

 

Ca reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse au fost: Mitropolitul Vladimir din Sankt-Petersburg şi Ladoga, Episcopul Hilarion de Viena şi Austria, profesori din Academia Teologică St. Petersburg, Arhimandritul Ianuari (Ivliyev), Arhiepiscopul Vladimir Sorokin etc.

 

Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost reprezentată de Arhimandritul Chiril (Hovorun), care este, de asemenea, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse în dialogul general ortodox-luteran.

 

 

Biserica Evanghelica Luterana din Finlanda a fost reprezentată de primul ierarh al ei, Arhiepiscopul Jukka Paarma, de Turku şi Finlanda, Episcopii Mikkeli Voitto Huotari şi Tampere Matti Repo, profesorii Jaana Hallamaa, Gunnar af Hällström şi alţii. Întâlnirea din acest an este dedicată libertăţii şi responsabilităţii. Au fost vizate următoarele probleme: “Libertatea ca dar şi responsabilitate, în Biblie”; “Drepturile omului conform credinţei creştine”; “Educaţia Religioasă în perspectivă creştină”.

 

 

@KSLCatalin

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –

 

Pe langa unele publicatii scrise doar pe hartie, cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene:

 

 

articolul 1: click Patriarhul rus nu vrea sa se intalneasca deocamdata cu Papa Dumitru Manolache

 

 

articolul 2: click “Deschide Calea!” incearca reabilitarea Papei Pius al XII-lea in fata evreilor.Dumitru Manolache

 

 

articolul 3: click Sfantul Serafim de Sarov merge pentru prima data in GreciaDumitru Manolache

 

 

articolul 4: clickEvanghelistii spun ca s-au inteles cu ortodocsii in problema botezului Dumitru Manolache

 

MULTUMIM totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam:

 

 

 

Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7600 membri.

 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.