Publicat pe 30.09.2008

Pelerinaj la Sfantul Serafim de Sarov

 

 

 

15 – 28 octombrie 2008 ( 14 zile, ~ 8.000 km)

 

PRET: 775 EURO. Grup minim: 20 persoane.Z1– 15 octombrie 2008, Ora 9 – plecare din Brasov

 

pe ruta Bacau, Iasi, Suceava

 

Iasi – inchinare la Sf Cuv Parascheva ( a doua zi dupa hram)

 

Plecare din Iasi catre Suceava, inchinare la moastele Sf Ioan cel Nou

 

Siret , parcurs de noapte catre Kiev ( ~ 570 km)

 

Z2 – Ucraina Suceava, granita

 

~ ora 8 – Kiev, cazare hotel

 

vizitarea Lavrei Pecerska, prima mare manastire a Rusiei – de pe la 1050, model de organizare pentru toate celelalte asezaminte monahale rusesti; ne putem inchina in pesteri la peste 100 de moaste de sfinti) ;

 

vizitarea sihastriei KITAEV, biserica si pestera Sf DOSITEEA si Sf TEOFIL cel Nebun pentru Hrisos,

 

vizita manastiri si biserici Kiev, program liber;

 

cazare hotel Kiev

 

Z3 – Kiev, Cernigov

 

ora 6 : LAVRA PECERSKA , participare la Sf Liturghie in pestera Sf ANTONIE si Sf. TEODOSIE ( optional),

 

ora 10.30 – plecare spre Cernigov ( 140 km)

 

orele 12.30 / 17Cernigov: moastele Sf LAVRENTIE ( adormit intru Domnul in 1950 – ale carui minuni si proorociri sunt binecunoscute ) si Sf Ierarh TEODOSIE (1630 – 1696), Manastirea Sfanta Treime a Sf Ilie ( de la 1069), Manastirea Adormirii Maicii Domnului Eleţ ( sec 11, la anul 1060 s-a aratat intr-o padure de brad Icoana Maicii Domnului de Eleţ, in cinsetea careia s-a intemeiat manastirea), pestera cu biserici subterane de la anul 1000. Manastireade maici Elet este foarte saraca, orice ajutor este binevenit (material pentru haine, pãturi, alimente, bani etc)

 

Ora 17 – plecarea spre vama ( 100 km), vama dintre Ucraina, Rusia si Bielorusia; parcurs de noapte.

 

Z4 – Rusia

 

~orele 8 – 13 – Manastirea OPTINA ( moastele sfintilor cuviosi stareti de la Optina, jertfa celor trei calugari martiri din anul 1993 ), optional Man.ŞAMORDINO ( manastire de maici, 12 km de Optina)

 

cazare la Lavra Serghiev Posad, hotel

 

Z5 – Serghiev Posad, Sf SERGHIE de RADONEJ; Moscova, Sf MATRONA

 

Serghiev Posad, Lavra Sf. Treimi a Sf SERGHIE de RADONEJ (1314 – 1392) – cel care a asezat Rusia sub semnul Sf Treimi. Biserica decorata la 1425 de pictorii Daniel cel Negru si de Sf Andrei Rubliov; situata foarte aproape de Moscova ( 60 km), este manastirea ţarilor Rusiei.

 

Participarea la Sf Liturghie

 

Orele 12 – 20: Moscova :

 

Catedrala SF VASILE BLAJENII ( 4 $), Piata Riosie

 

Optional : vizita Kremlin ( 15$), Galeriile Tretiacov ( 10$) – picturile Sf Andrei Rubliov ( Sf Treime, Domnul Iisus, Sf Ap Pavel, Arh Gavriil) si colectie de icoana veche rusa; biserica de langa galeriile Tretiacov – Icoana Maica Domnului din Vladimir ( originalul)

 

cazare la Lavra Serghiev Posad, hotel

 

Z6 – Sofrino, Moscova

 

Optional: participare la prima Sf Lturghie la Lavra Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej

 

Ora 5: Participare la serviciul divin, acatistul Sf Serghie, inchinare la sfintele moaste (doar o data pe zi se deschide racla cu sfintele moaste), participare la prima Sf Liturghie (optional)

 

Programul serviciului divin in zilele de lucru: Vecernie si Utrenie (de la 5 seara), inchinare la mostele Sf Serghie, slujba ( 5.30 dim), prima Sf Liturghie ( 6.15), a doua Liturghie ( 6.30), a treia Liturghie (9.30)…. spovedanie ( de la 6 – 11in Bis. Sf Ioan Botezatorul)

 

Ora 9 – plecare catre Sofrino, cea mai mare fabrica de obiecte bisericesti din Rusia ( ~ 4000 salariati); cumparaturi la magazinul fabricii ( pana la orele 12-12.30)

 

Moscova

 

Inchinare la moastele Sf MATRONA ( trecuta la Domnul in 1950; exista un “fenomen” Sf Matrona in Moscova, zilnic stau sute de oameni la rand cu orele pt inchinare la aceasta sfanta, foarte grabnic ajutatoare pt toate problemele vietii)

 

CATEDRALA MANTUITORULUI – cea mai mare catedrala ortodoxa din lume

 

cazare la Lavra Serghiev Posad, hotel

 

Z7 – Sf. DIMITRIE de ROSTOV, Sf. AVRAAM, Kostroma, Jaroslavl Tolga

 

Optional: participare la prima Sf Lturghie la Lavra Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej

 

Cumparaturi, schimb valutar in Serghiev Posad

 

Ora 10 – plecarea spre Rostov, moastele Sf DIMITRIE de ROSTOV si Sf AVRAAM ( tuns in monahism la Manastirea Valaam pe la anul 1000, apoi intaistatator al manastirii Rostov)

 

Kostroma, oras istoric, intemeiat la anul 1152 in locul in care raul Kostroma se varsa in Volga, in sec 17 – al 3-lea oras al Rusiei ( dupa Moscova si jaroslavl), actualmente aprox 300.000 locuitori. Plimbare pe jos in zona centrala, veche a orasului, vizitarea celor 2 manastiri , optional Muzeul Lemnului ( vechi izba – case specific rusesti, porti etc). Loc de in spiratie pt numerosi artisti plastici rusi.

 

Jaroslavl, Manastirea Tolga ( 50 km de Rostov), cazare la manastire

 

Z8 – Tolga, Sf IGNATIE BRIANCIANINOV,

 

Optional: participare la Sf Liturghie la manastirea Tolga

 

Vizita : Manastirea Tolga (de la 1354) adaposteste moastele Sf Ignatie Briancianinov; biserica are doua icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, despre una dintre ele fiind facuta mentiune de la 1333; in sec. 16 a fost vindecat cu rugaciuni la aceasta icoana ţarul Ivan cel Groaznic. Manastirea a fost redeschisa in 1988, ca prima manastire de maici din Rusia .

 

Ora 12– plecare catre Siuzdal, Vladimir

 

Ora 16 – Scurta vizita la Suzdal, mic oras din centrul Rusiei ( actualmente 12.000 locuitori), un fel de Mecca pt turisti, un muzeu in aer liber – cuprinzand peste 200 de monumente arhitectonice si religioase pe doar 9 kmp. Planul orasului si arhitectura sunt pastrate intacte din sec 13-14. Este singurul oras din Rusia care a primit, in anul 1983, distinctia internationala Marul de Aur conferita de catre Asociatia Internationala a Comentatorilor de Turism, pentru pastrarea monumentelor culturii nationale ruse si pt promovarea patrimoniului cultural si istoric. Vizitarea Manastirii Sf Acoperamant al Maicii Domnului ( construita intre anii 1515-1518). Inchinare la moastele Sf Sofia de Suzdal.

 

Ora 17 – plecare catre Vladimir, prima capitala a Rusiei ( sec 12)- vizitarea primei biserici crestine din Rusia – Catedrala Adormirii Maicii Domnului, in care, la anul 1000 au fost increstinati primii rusi; Sf.Andrei Bogoliubov si alte 3 sfinte moaste in aceasta biserica; fresca originala de Sf Andrei Rubliov; Icoana Maicii Domnului din Vladimir – cea mai venerata icoana a poporului rus.

 

Ora 19 – Murom, Manastirile „Bunavestire” si „Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos” manastiri alaturate ale celor doi soti Sf Petru si Sf. Fevronia (manastire calugari si manastire de maici); inchinare la sfintele moaste; Sf Iuliana ( optional)

 

~ Ora 23.30 – Nijnii Novgorod, cazare hotel

 

Z9 – ORANKI

 

Manastirea ORANKI, infiintata la 1643 ( 370 ani vechime), a fost initial destinata calugarilor proveniti din nobilimea rusa; manastirea adapostea un palat al tarului, biblioteca religioasa, editura, tipografie ( aici au fost tiparite carti ortodoxe de mare pret, in serviciul Bisericii Ruse). Aici a trăit si Măria Canternirovna – fiica voievodului moldovean -, numită în cronicile rusesti “Măria Cantemirovna, împărăteasa neîncoronată a tuturor rusilor”. In 1918 comunistii au desfiintat manastirea si au facut lagar de calugari, inchizand aici peste 11.000 de calugari din toate manastirile

 

Rusiei. In perioada 1919-1920 toti acestia au fost ucisi, refuzand sa colaboreze cu autoritatile atee. Acesti călugări sfinti, ucisi pentru credinta în Hristos, sunt o parte din martirii pe care i-a dat Biserica Rusă în acest secol zbuciumat… Marturie despre martiriul celor 11.000 de calugari da pr. Dimitrie Bejan, preot roman inchis incepand cu anul 1942 in lagarul international de prizonieri de la manastirea Oranki ( peste 15.000 de prizonieri de razboi, dintre care majoritatea erau romani) care a vazut santul plin cu trupuri de oameni impuscati in cap, imbracati in haine negre calugaresti, la 20 de ani dupa uciderea acestora. A functionat apoi aici o inchisoare de femei, iar din anul 2004 a fost redata cultului, ca manastire de calugari.

 

Vizitarea cimitirului manastirii, care adaposteste osemintele calugarilor, ale soldatilor romani, unguri, italieni, nemti… Slujba de pomenire la crucea romanilor de la Oranki ( flori, pomana…)

 

plecare catre Diveevo ( prin Nijnii Novgorod) , cazare la manastirea Sf Treime a Sf Serafim de Sarov;

 

Z10 – Sf SERAFIM de SAROV, Lavra Sf Treime, Diveevo

 

program de slujbe: 6- Acatistul Sf Serafim, 7- 9.30 – Sf. Liturghie; slujbele se tin in biserica in care se afla sfintele moaste ale Sf Serafim de Sarov

 

orele 12.30-18: vizita in „pustia de aproape” la izvorul tamaduitor al Sf Serafim de Sarov, la izvorul tamaduitor al Maicii Domnului ( la care Ea se arata zilnic); baie in apele tamaduitoare; vizitarea trapezei

 

baie la izvorul Sf Alexandra ( prima stareta a manastirii) de langa manastirea Diveevo ( optional)

 

ora 20 – participare la procesiunea zilnica Drumul Maicii Domnului ( Kanafka), de-a lungul şanţului care inconjoara manastirea; toti participantii rostesc aceeasi rugaciune: „ Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, ceea ce esti plina de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre.”

 

cazare si masa la manastirea Diveevo ( total 2 nopti)

 

Z11 – Sf Serafim de Sarov, Man. Sanaxar

 

orele 6-9 : participare la slujbe, masa,

 

ora 12 – plecare catre Manastirea SANAXAR, vizita – inchinare la Sf moaste ale Sf Teodor de Sanaxar

 

parcurs de noapte catre Zadonsk ( 750 km de la Diveevo)

 

Z12 – Sf TIHON din Zadonsk, Sf. MIRTOFAN de Voronej

 

orele 6/12 – Sf Liturghie la manastirea din Zadonsk, inchinare la moastele Sf TIHON din Zadonsk

 

orele 14 / 15.30 : Voronej, catedrala, moastele Sf MITROFAN de Voronej, mare facator de minuni

 

plecare catre granita cu Ucraina, spre Harkov (catedrala, moastele Sf Atanasie, Patriarhul Constantinopolului) si Lavra Svetogorsk, cazare la lavra.

 

Z13 – Lavra SVEATOGORSK

 

participare la Sf Liturghie in Lavra Svetogorsk – a treia mare Lavra Ucrainei ( ca si Lavra Poceaev si Lavra Pecerska din Kiev, si Lavra Svetogorsk are hramul Adormirea Maicii Domnului),

 

plecare spre Odessa ( 700 km), ~ora 22 – 23 – Odessa, cazare la hotel

 

Z14 – sambata: ODESSA, Sf IONA , SF KUKSA,SF INOKENTIE

 

Tur de oras, biserici si manastiri: Sf IONA, Sf INOKENTIE, Sf KUKŞA / program liber

 

Ora 19 – Plecare spre Romania prin Galati ( Odessa – Galati: 300 km)

 

Sosire in Romania, in functie de formalitatile vamale

 

NOTA : orele trecute in program sunt orientative, calculate in functie de distantele de parcurs.

 

Pret informativ:

 

775 euro – grup de minim 20 persoane (autocar)

 

820 euro – grup de 14 persoane ( microbuz)

 

920 euro – grup de 15-19 persoane ( midi-autocar )

 

Pretul cuprinde :

 

Transport cu autocar / microbuz adaptat numarului de turisti din grup ( mijloace de transport turistic de 3 sau 4 stele, cu scaune rabatabile, aer conditionat, loc de bagaje) – traseu de aprox. 8000 km

 

Cazari la hoteluri si manastiri ( Diveevo si Tolga)

 

Invitatie pt obtinerea vizei turistice

 

Ghid, Translator de limba rusa

 

Cazarile incluse in pret : 1 n. Kiev hotel, 3n – Serghiev Posad hotel , 1 n. Jaroslav-ManastireaTolga, 1 n. Nijnii Novgorod, hotel, 2 n. Manastirea Diveevo, 1n. Lavra Svetogorsk, 1n. Odessa hotel

 

Pretul nu include:

 

masa,

 

viza turistica pt Rusia ( 55 USD in regim normal – 5 zile pentru eliberare; in regim de urgenta, taxa de viza se dubleaza)

 

intrari la obiective turistice ( daca e cazul),

 

asigurarea medicala (~ 15 RON);

 

asigurare storno ( 0.3% din valoarea programului, aprox 3 euro; se acopera riscul de a pierde banii in cazul in care turistul nu poate pleca din motive obiective: boala, calamitate, caz de forma tajora)

 

alte elemente decat cele trecute in program

 

Documentele necesare pentru obtinerea vizei pentru Rusia sunt:

 

pasaport valabil 6 luni de la data plecarii

 

invitatie din Rusia ( este inclusa in pretul pelerinajului si este obtinuta de catre organizator)

 

asigurare medicala emisa de firme de asigurari reasigurate la Coris

 

o fotografie tip pasaport

 

formular de viza cu date personale ( nume, prenume, nume avut anterior, data si locul nasterii, domiciliul, seria si numarul pasaportului, cetatenia, locul de munca si nr telefon, daca ati mai fost in Rusia si in care ani, daca sunteti insotiti de copii minori – numele).

 

Taxa de viza ( 55 USD in regim normal, dublu in regim de urgenta)

 

NOTA: viza este obtinuta de catre agentia de turism organizatoare, in baza documentelor originale si a datelor furnizate de catre turist. Contravaloarea acestui serviciu ( mai putin taxa de viza, variabila in functie de regimul de urgenta solicitat) este inclusa in pretul pelerinajului.

 

Informatii si inscrieri la :

 

Agentia de Turism MIRIAM TURISM

 

Covasna, str. Unirii nr 2 bl 6, jud. Covasna, Tel. / fax: 0267.341.757 si 0723.645.180

 

Site: www.miriamturism.ro, E-mail : miriamturism@yahoo.com,

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.