Cardinalul Parisului s-a rugat în Biserica Ortodoxă

Arhiepiscopul de Paris a spus că a descoperit Biserica Ortodoxă Rusă ca fiind “o Biserică plină de viaţă sfântă, puternică, după cum stau mărturiile celor martirizati”.

Cardinalul André Vingt-Trois a afirmat acest lucru într-un comunicat emis după călătoria sa la Moscova, săptămâna trecută. Acesta a întors vizita efectuată de către Patriarhul Ortodox Alexei al II-lea la Paris, în luna octombrie.

Prelatul de la Paris şi delegaţia care l-a însoţit, au călătorit la Moscova “pentru cinstirea martirilor Bisericii Ortodoxe din timpul perioadei sovietice”, s-a amintit într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

De asemenea, el s-a rugat împreună cu comunitatea catolică de la Moscova şi cu arhiepiscopul lor, Paolo Pezzi, în Catedrala Imaculatei Concepţii.

Cardinalul Vingt-Trois a spus că întâlnirea cu Alexei al II-lea a fost una “simplă şi fraternă” şi că s-au discutat, printre altele, “importanţa transmiterii credinţei la tineret şi posibilitatea unui schimb de sfinte moaşte”, pentru a-i ajuta pe credincioşi să afle despre “comorile sfinţeniei în aceste tradiţii distincte.”

Prelatul a afirmat de asemenea, “vitalitatea Bisericii Ortodoxe Ruse, surprinsă în exemplul a numeroase reconstructii de biserici şi mânăstiri, in numărul botezului de copii şi adulţi şi in hirotonii le vocaţiei de preot sau călugăr.”

Înainte de plecare sa la Moscova, Cardinalul a declarat , catre “L’Osservatore Romano”, că această călătorie, ca şi cea a altor cardinali, care au mai vizitat Rusia înaintea sa, va ajuta la “sporirea relaţiilor cu Patriarhia Moscovei şi la dezvoltarea ecumenismului care în trecut nu a existat”, într-un climat actual mult mai bun, comparativ cu 10-15 ani în urmă. ”

“Cred că pot afirma dorinţa lui Alexei al II-lea de a intra într-o relaţie mai deschisă cu Biserica Catolică”, a mai adăugat Cardinalul Vingt-Trois.

“În progresul pe calea unităţii creştinilor, nivelul de încredere este fundamental: Dacă nu există încredere reciprocă, unitatea nu poate progresa.”

În ceea ce priveşte vizita sa la Solovki, prelatul a explicat că această mânăstire veche “a devenit într-un mod tragic primul gulag”. Aici, episcopi ortodocşi, preoţi, credincioşi şi catolici au fost martirizaţi in închisoare şi persecutaţi”.

“Este foarte important (a spus cardinalul), că relaţiile cu Biserica Ortodoxă Rusă recunosc şi manifestă această dimensiune fundamentală a martiriului relational-ecumenic, care a fost acelaşi, suferit atât de ortodocşi cât şi de catolici.”

Inmaculada Alvarez –

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.