Cum “să revitalizăm Bisericile”? – se întreabă episcopatul catolic

Franţa numără zeci de mii de biserici, din care o mare parte nu mai sunt folosite sau sunt folosite doar ocazional şi se pune problema abandonării lor.

Episcopii actolici, reuniţi într-o sesiune plenară la Lourdes, au discutat luni asupra raportului elaborat de arhiepiscopul de Dijon, Roland Minnerath, preşedinte al grupului de lucru ad-hoc.

Bisericile de dinainte de anul 1905 (dată la care s-a aprobat legea separării bisericii de stat) aparţin comunităţilor locale care trebuie să se ocupe cu întreţinerea şi conservarea acestora. Biserica este a utilizatorilor dar aceştia nu pot face vreo modificare in utilizarea clădirilor religioase.

Cu alte cuvinte, dacă o municipalitate vrea sa demoleze (caz totuşi rar) o biserică, din motive de reconvertire sau de încetare a sărbătoririi cultului, nimic nu poate fi făcut fără acordul clerului.

Cu toate acestea, de cealaltă parte, cele mai multe localităţi sunt antrenate în conservarea bisericii, privită ca simbol al localităţii, dar revitalizarea acesteia depinde de cler.

“Situaţia este favorabilă, a spus arhiepiscopul Minnerath, pentru că publicul pare interesat de patrimoniu, astfel încât este necesar să fie încurajaţi creştinii să se folosească de biserică.”

El a propus, prin urmare, să se “creeze obişnuinţa” de a se ruga împreună sau să se participe la catehizare. Acesta a vorbit despre o “folosire extinsă în spiritul cultului, insistând asupra faptului că nu poate depinde de municipalitate destinaţia folosirii clădirii de cult”.

“Suntem încă în măsură să revitalizăm bisericile noastre, în această perioadă de deschidere”, a spus el, fără a exclude primirea turiştilor, cu condiţia ca acestea “să reflecte viaţa spirituală” locală.

Toate acestea necesită “un bun dialog între autorităţile locale şi utilizatori”.

Raportul grupului de lucru este destinat preoţilor şi episcopilor şi nu a existat nicio specificaţie pentru moment privind publicarea unei versiuni pentru primării şi patrimoniul cultural.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.