publicat în: Arhivă

Biserica din Bulgaria nu poate vinde, ipoteca sau schimba proprietati

A şasea Convenţie Bisericească a luat decizia ca Biserica Bulgară să nu poată vinde, ipoteca sau schimba proprietăţi, a declarat la radio Darik, purtatorul de cuvant al Sfantului Sinod, Arhipăstorul Angel Angelov.

Părintele Angelov a spus că, în plus, Convenţia a aprobat propunerea ca Biserica să înceapă să ofere regulat salariile tuturor preotilor, conform unui buget stabilit, adăugând că mai multe eparhii au întârziat cu plata salariilor.

În acest an a Sasea Conventie Naţională s-a ţinut la Mănăstirea Rila, în două sesiuni. Prima sesiune a avut loc în mai 2008. Patriarhul bulgar Maxim, episcopii Bisericii Ortodoxe din Bulgaria şi alti 120 de delegati au luat parte la convenţie.

Principalul subiect luat în discuţie a fost noul cod de stabilire a drepturilor Sfantului Sinod, inclusiv dreptul acordat doar episcopilor de a pregăti Sfântul Mir, de a canoniza sfinţii şi de a hotărâ şi a acorda licenţe producătorilor de lumânări.

Angelov a spus că, în continuare, Convenţia a avut o ordine de zi destul de vastă, iar delegaţii au participat luând deseori cuvântul pentru a crea un cod conform cu Biserica din zilele noastre.

“Cel mai important punct este însă păstrarea Credinţei Ortodoxe pure şi propovăduirea acesteia în mod corect şi autentic”, a concluzionat Arhipăstorul.