Bisericile Ortodoxe Rusă şi Georgiană cugetă asupra situaţiei din Osetia de Sud
Reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Georgiene s-au aflat la Moscova, în săptămâna care a trecut, în vederea unor întâlniri cu Biserica Ortodoxă Rusă şi cu liderii de la Kremlin pe tema viitoarei regiuni separatiste Osetia de Sud.
Joi, delegaţia s-a întâlnit la o discuţie cu uşile închise cu Patriarhul Aleksei al II-lea din Biserica Ortodoxă Rusă. În urma discuţiilor, liderul delegaţiei Bisericii Georgiene, seful Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Georgiene, Mitropolitul Gherasim a spus reporterilor că bisericile au avut un rol important în reconstruirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
“Am demonstrat că în Georgia şi Rusia bisericile nu si-au pierdut relaţiile,” a fost citat acesta de New York Times.
“Credem că biserica ar trebui să ajute ca relaţiile să fie restaurate puţin câte puţin, pentru că foarte mulţi georgieni trăiesc în Rusia şi foarte mulţi ruşi trăiesc în Tbilisi. Corpul diplomatic nu mai există.
“De ce a trebuit să se ajungă în această situaţie, odată ce aceste două ţări ortodoxe au avut relaţii de bună fraternitate de foarte multe secole?”
Delegaţia georgiană s-a întâlnit vineri cu adjunctul ministrului de externe rus, Grigori Karasin. Reuniunea, organizată de Biserica Ortodoxă Rusă, a reprezentat primul contact oficial între Georgia şi Rusia de când cele două ţări s-au aflat în război, în august, privind controlul asupra regiunii separatiste din Osetia de Sud.
Un membru al delegaţiei Bisericii Ortodoxe, fostul ambasador georgian în Rusia, Zurab Abashidze, a declarat că această conversaţie cu Karasin a fost “destul de sinceră şi destul de critică”, conform New York Times.
El a spus ziarului că cel mai mare rol în comunicarea dintre cele două ţări l-au avut bisericile.
“Chiar şi acum, în principiu, acesta este singurul fir, singurul canal, care uneşte cele două ţări şi cele două popoare – Biserica”, a spus Abashidze.
În acelaşi timp, Bisericile Ortodoxe Rusă şi Georgiană s-au arătat de acord să continue dialogul pe care cele două ar trebui să-l aibă în rolul de supraveghere a situaţiei.
“Preoţii georgieni ar trebui să slujească acolo dar, din păcate, în împrejurările actuale nu au o astfel de oportunitate”, a mai spus el.
Gherasim a adăugat că grija Bisericii de a supraveghea Osetia de Sud, e extrem de sensibilă şi complicată şi “nu pot fi rezolvată peste noapte.”
“Suntem mulţumiţi de şedinţa de astăzi,” a remarcat acesta. “Noi am arătat că atât Biserica Georgiei cât şi a Rusiei nu au pierdut legăturile dintre ele, în absenţa celor de tip diplomatic, politic, economic sau cultural ruso-georgian.”
