publicat în: Arhivă

Paraclisului mănăstirii Sf. Apostol Filip, din localitatea Adamclisi

Ocazie 1: SFINTIREA

Vineri, 14 noiembrie 2008, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvârşest slujba de sfinţire a paraclisului mănăstirii Sf. Apostol Filip din localitatea Adamclisi.

Astfel, joi, 13 noiembrie, de la ora 15.30, Ierarhul a condus procesiunea religioasă cu moaştele celor şase sfinţi martiri necunoscuţi, de la mănăstirea Sf. Apostol Filip, spre locul unde au fost descoperite, cetatea Adamclisi.

Acolo a fost oficiată slujba de priveghere în cinstea Sfântului Apostol Filip şi a Sfântului Grigorie Palama.

A doua zi, vineri, începând cu ora 8.00, Întâistătătorul Tomisului oficiaza slujba de sfinţire a paraclisului mănăstirii, aşezământ de cult ce poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, apoi va oficia Sfânta Liturghie Arhierească.

Ridicată la aproximativ un kilometru de cetatea unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor de la Adamclisi, mănăstirea Sfântul Apostol Filip a fost înfiinţată în anul 2005.

Construcţia paraclisului a început în primăvara anului 2007. Sfintele moaşte au fost descoperite în urmă cu mai bine de 30 de ani, într-o criptă secretă, sub cea mai importantă basilică din cetatea Tropaeum Traiani.

În anul 2006 sfintele moaşte au fost aduse de la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române în Dobrogea, la mănăstirea Sfântul Andrei, iar anul trecut, 2007, au fost depuse la mănăstirea Sfântul Apostol Filip.