publicat în: Arhivă

“Micul Buddha” reapare înaintea a 10.000 de ucenici

Un tânăr nepalez prezentat din mai 2005, de către discipolii săi, drept reîncarnare a lui Buddha, a reapărut în sudul Nepalului, după un an şi jumătate de dispariţie, predicând înaintea a 10.000 de adepţi, a raportat poliţia.

Ram Bahadur Bomjam, în vârstă de 18 ani, a făcut impresie pentru prima dată în urmă cu 3 ani şi jumătate, prin faptul că ar fi reuşit să trăiască şase luni fără să mănânce sau bea ceva şi fără să doarmă.

Poreclit “Micul Buddha”, tânărul a dispărut în mod misterios şi a apărut cu regularitate în Nepal, unde este văzut în poziţia de lotus, meditând precum fondatorul budismului, de acum 2500 de ani, Siddhartha Gautama, caruia i s-a conferit mai apoi titlul de “Buddha” (“treaz”).

Acum, Bomjam s-a retras oficial în martie 2007 într-un loc subteran, ascuns, unde ar fi meditat fără să bea, să mănance şi să doarmă, spun adepţii săi.

Luni, tânărul a reapărut pentru a împărtăşi celorlalţi invataturile sale budhiste, ceea ce va face, in continuare, până la 18 noiembrie a spus un poliţist din departamentul Bara, 100 km sud de Kathmandu, capitala Nepalului.

“Jungla în care locuieşte a devenit un loc de sărbătoare şi aproape 10.000 de oameni au venit să-l vadă”, a adăugat acesta.

Mii de dolari s-au colectat de la vizitatori, deja circulând zvonuri despre înşelăciune, inca din 2005.

Astfel, Bomjam a fost filmat de un jurnalist francez, mâncând atunci când pretindea că nu mănâncă, iar un corespondent AFP l-a surprins de asemenea când nu era în deplină meditaţie aşa cum pretindea.

Nepalul, în sudul căruia se găseşte satul Lumbini, locul de naştere al lui Buddha, este format din 80% hinduşi şi 10% budişti.