>> Maica Domnului, fratii mei… Mi-e si frica sa vorbesc! Cat poate Dumnezeu cu puterea, poate si Maica Domnului cu rugaciunea. E foarte suparata pe toti aceia care nu-i cer nicodata nimic. Ne-asteapta, ne doreste; lumea o barfeste, dar ea vindeca mamele celor care o barfesc. Nu tine cont de nimic ! Nu mai e timp sa mai judecam…Pr. Arsenie Papacioc
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Sfântul Sfintit Mucenic Miron.
Sfintii Mucenici Straton, Filip, Evtihian si Ciprian.
Sfintii Mucenici Tirs, Levchie, Coronat si cu sotiile lor.
Pomenirea Preasfintei Stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria în Armatia.
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Despre fuga de slava lumească
Avva Kronios a zis: „Avva Iosif Pelusiotul ne-a povestit: pe când trăiam la Sinai, era un frate destoinic, nevoitor şi frumos la trup. Venea în biserică, la slujbă, îmbrăcat într-o haină veche, strâmtă şi peticită în mai multe locuri. Văzându-l de fiecare dată venind aşa pentru liturghie, l-am întrebat: «Frate, uite-te la ceilalţi călugări, parcă-s îngeri când vin la liturghie în biserică. Tu de ce vii mereu îmbrăcat aşa?». El mi-a zis: «Iartă-mă, avva, dar nu am alte haine». Atunci l-am luat în chilia mea, i-am dat un leviton şi tot ce-i mai trebuia şi a început să vină îmbrăcat ca şi ceilalţi fraţi şi părea un înger. Odată, părinţii au fost nevoiţi să trimită zece fraţi la împărat, cu o treabă, şi l-au ales şi pe el între dânşii. Dar el, cum a auzit, s-a închinat părinţilor şi le-a zis: «Iertaţi-mă, pentru numele Domnului, dar nu pot merge, pentru că sunt sclavul unui mare dregător de la curte şi dacă mă recunoaşte, îmi ia rasa şi mă pune din nou în robie». Părinţii, înduplecaţi, l-au lăsat acasă, dar pe urmă au aflat, de la cineva care-l cunoştea foarte bine, că în viaţa lumească fusese prefectul pretoriului. A inventat acel motiv, ca să nu fie recunoscut şi sâcâit de oameni. Atât de mult se străduiau părinţii să fugă de slava şi de tihna acestei lumi“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
fotoLINK EPISCOPIA MARAMURESULUI SI SATMARULUI
Duminica 17 August are loc binecuvântarea lucrarilor de înnoire ce s-au facut la biserica din Parohia Hodisa, Prot. Carei.
Biserica de la Malainita se sprijina pe vechile manastiri romanesti din Timoc
Biserica romaneasca de la Malainita incepe sa prinda viata o data cu chipurile sfintilor care imbodobesc peretii, transmite Timoc Press, preluat de Romanian Global News. Pictorul Mihai Dumitru lucreaza cu sarguinta de aproape trei luni intr-o liniste in care numai cele doua aranguri (clopote) tin masura timpului. Biserica, devenita deja legenda in Timoc, dar si peste hotare, este pictata in stilul vechi romanesc, asemanator celui folosit pentru manastirile din nordul Moldovei. “Ma ajuta Dumnezeu. Dumnezeu vine rar la om, dar asta simt eu cand pictez un chip”, spune artistul, care si-a pus pecetea si la Voronet, unde a pictat paraclisul bisericii. Acesta este convins ca atunci cand biserica de la Malainita va fi gata credinciosii care ii trec pragul vor simti ca biserica este a lor. Lucrarile ar uma sa fie finalizate pana pe 21 noimbrie, cand se sarbatoreste hramul bisericii de la Malainita – Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Pictorul se consulta si cu parintele Boian Aleksandrovici. “Daca va randui Dumnezeu va sa vina si presedintele Basescu”, spune cu speranta in glas parintele romanilor din Timoc. Faptul ca Romania sprijina Serbia in drumul aderarii europene si nu a recunoscut independenta Kosovo ar fi trebuit sa convinga autoriatile sarbe ca romanii din Timoc trebuie sa se bucure in practica de toate drepturile unei minoritati dintr-un stat democratic, precum invatamantul si slujba religioasa in limba romana.
(…)Anul trecut pe malul Dunarii, la Sarmanovat (Samarinovac in limba sarba), a fost sfintita o troita romaneasca. Articolul intreg,
aici.
Dialog între cele două patriarhii: Rusia-Georgia
Mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad, preşedinte al Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, a purtat o discutie prin telefon cu Patriarhul Ilie al Georgiei. El “a reiterat dorinţa ca cele două biserici sa-si desfasoare in comun actiunile pastorale şi umanitare, in vederea ajutorarii victimelor şi depasirii mai usoare a consecinţelor conflictului.” (Biserica Rusă)
@KSLCatalin
Guvern “fascist”
În Italia are loc în aceste zile o acerbă polemică pe tema amprentării rromilor, Revista “Famiglia Cristiana” acuzand de fascism, in ultimul sau numar, guvernul Berlusconi. Vaticanul s-a dezis insa de aceasta declaratie, chiar daca s-a opus si el amprentarii rromilor. Poziţia Vaticanului a fost preluată şi de publicaţia oficială a Vaticanului, cotidianul “Osservatore Romano”. Raspunsul Guvernului a fost: “Famiglia Cristiana încearcă să-şi facă publicitate deoarece pierde cititori”. (AFP)
@KSLCatalin
În fiecare an, la 16 august, Biserica noastră îi cinsteşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. Anul acesta, la 15 august, s-au împlinit 293 de ani de la moartea mucenicească, la Constantinopol, a Voievodului Ţării Româneşti, CONSTANTIN BRÂNCOVEANU, împreună cu fiii săi, CONSTANTIN, ŞTEFAN, RADU şi MATEI – şi cu sfetnicul său, visternicul IANACHE VĂCĂRESCU. Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac (1688-1714), marcând istoria Neamului şi a Bisericii prin numeroase ctitorii (între care manăstirea Hurezi – Vâlcea) ocrotind cultura, secondat de Mitropolitul Antim Ivireanul, contemporanul său, şi apărând Ortodoxia pe pamânt românesc şi strain. La 25 Martie 1714, Voievodul Constantin Brâncoveanu este mazilit de turci, dus cu familia la Istambul şi închis în temniţa Edicule (Şapte Turnuri). Până în vară va fi torturat continuu pentru a mărturisi unde-şi avea ascunşi banii, turcii numindu-l “Altân Bei” (Prinţul Aurului). După torturi cumplite i-au smuls semnătura pentru aurul depus la Veneţia. În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, la 15 august, când Dreptcredinciosul Voievod Constantin Brâncoveanul împlinea 60 de ani, iar Doamna Maria îşi serba onomastica, a primit sfârşitul mucenicesc prin sabie, împreună cu fiii săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu sfetnicul său Ianache, în cetatea Sfântului Constantin cel Mare, la Constantinopol, în anul 1714. Trupurile martirizate au fost apoi aruncate de necredincioşi în mare, de unde au fost culese de creştini milostivi, care le-au îngropat în taina şi cu evlavie, nu departe de Constantinopol, în insula Halchi, în biserica mânăstirii Maicii Domnului. Osemintele Sfântului Voievod Martir au fost aduse în ţară la anul 1720 de către doamna Maria, soţia sa şi înmormântate în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitoria sa, unde de atunci şi până în zilele noastre veghează lumina candelei care aminteşte locul de odihnă al Voievodului. Continuare,
aici.
Cinci biserici din maramures restaurate de UNESCO
Ministerul Culturii a alocat suma de 1,2 milioane lei pentru cinci biserici din Maramures. Pentru bisericile din Ieud-Deal si Barsana (aflate in patrimoniul UNESCO), Bogdan Voda si Tautii Magheraus, banii sunt alocati prin Programul National de Restaurare.
Zile sângeroase în Mexic: 23 de executii, inclusiv 9 în timpul unei Liturghii catolice
Douăzeci şi trei de persoane au fost executate în mai puţin de 24 de ore, din care nouă, în timpul unei slujbe catolice, în Mexic – Chihuahua (nord), pe scena reluarii conflictelor dintre cartelurile drogurilor, au anunţat joi autorităţile. Nouă victime au fost împuşcate în noaptea de miercuri si joi, de către un commando in timpul unui serviciu religios, la un centru de reabilitare pentru Dependenţa de droguri din oraşul Ciudad Juarez. Oameni înarmaţi, cu AK 47, au venit în centru şi “au început să tragă în toţi oamenii care traversau (…), acestia fiind ucisi fara sa realizeze ce se intampla, “a raportat biroul de securitate publică municipală. După atac, atacatorii ” au fugit” pe o strada, scăpând de grupul de ofiţeri şi soldaţi care-i urmareau. În timpul zilei de joi,au mai fost ucisi un oficial ministerial şi un avocat, care a fost ucis în propriul cabinet.
În Ciudad Juarez, un oraş pe graniţa cu SUA, cel puţin 780 de crime au fost numărate de la începutul anului, din cauza unui razboi intre Mafia grupurilor locale de control al zonei. Regiunea de Ciudad Juarez este cea mai fierbinte zona de conflicte legate de traficul de droguri din Mexic. Inca de la inceputul anului, reglarea conturilor între Juarez Cartel şi Sinaloa a avut ca rezultat mai mult de 600 de morţi.
@KSLCatalin
ADORMIREA MAICII DOMNULUI – HRAMUL CATEDRALEI EPISCOPALE DIN GIURGIU
În ziua de 15 august, când Biserica Ortodoxă prăznuişte „Adormirea Maicii Domnului”, Preasfinţitul Dr. Ambrozie a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală din Giurgiu, cu ocazia hramului acesteia. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe PC. Diac. Stoica Petre pe seama parohiei Cetăţuia, Protoieria Giurgiu, întru diacon pe tânărul teolog Barbu Laurenţiu Cătălin şi a acordat distincţia de iconom stavrofor PC. Pr. Murgilă Marin, parohul bisericii Sf. Ier. Nicolae din com. Roata, jud. Giurgiu. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa le-a vorbit numeroşilor credincioşi prezenţi despre rolul şi importanţa Maicii Domnului în viaţa tuturor, îndemnându-i, totodată, să o considere pe Sfânta Fecioară Maria ca pe o mamă duhovnicească, în faţa căreia trebuie să-şi plece genunchii pentru a-i cere ajutor şi ocrotire.
Biserica Romaneasca din Micherechi
Cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, la 15 august, in biserica ortodoxa romana din Micherechi s-a savarsit Taina Sfantului Maslu. Slujba Sfantului Maslu a inceput dupa-masa la ora 14.00.
PLOURAY (Côtes-d’Armor) – Bernard Kouchner se va întâlni cu Dalai Lama, pe 20 august
Ministrul de Externe, Bernard Kouchner, se va întâlni cu Dalai Lama la Nantes, pe 20 august, a anuntat Matthieu Ricard, interpretul liderului spiritual tibetan, joi, la Plouray (Côtes-d’Armor). “Bernard Kouchner si-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu el. El ne-a telefonat miercuri seara. Nu va fi o reuniune”, a spus Matthieu Ricard, subliniind faptul că cei doi se cunosc de o lungă perioadă de timp. Data intalniri va fi 20 august, la Nantes.” “Din punctul de vedere tibetan, aceasta intalnire cu Dalai Lama, nu va fi percepută ca o manevra anti-chineze”, a spus Ricard. Intrebat daca va mai avea loc si o alta intalnire, ca raspuns la solicitarea secretarului de stat pentru Drepturile Omului, Rama Yade, de a se întâlni cu Dalai Lama, domnul Ricard a declarat: “Din cunostintele mele, acest lucru nu este planificat inca”.
@KSLCatalin
Tinos, “Lourde-ul din Est” – Icoana “Panagiatinos”
După cum s-a putut observa, Insula Tinos din Grecia, poreclită si “Lourdes-ul din Est” (deoarece pe 15 august gazduieste un mare pelerinaj ortodox in cinstea Maicii Domnului), a deschis o varianta de “e-rugăciuni”, prin intermediul site-ului web al episcopiei. Pe măsură ce ne apropiam de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe insula au inceput sa apara mii de credinciosi, pentru a se inchina in fata unei icoane facatoare de minuni, celebre, a Maicii Domnului, Panagiatinos, iar cutia poştală electronică a Arhiepiscopiei a fost luată cu asalt de sute de mesaje, în principal ale grecilor din diaspora. Doar indicându-şi numele lor sau ale rudelor, acesti “pelerini virtuali” doreau să se asigure de pomenirea lor in rugaciunile clerului, “facute înaintea Icoana Maicii Domnului”, implorând satisfacerea cererii lor”, a declarat arhiepiscopia pe site-ul propriu. Presedintele greciei, primul-ministru şi liderul opoziţiei socialiste au fost vineri la Tinos, unde au participat la ceremoniile religioase. Icoana sfântă, a fost descoperită în 1823 printr-o viziune a unei calugarite, sora Pélagia, atragând pe tot parcursul anului credincioşi, care i se inchina.
@KSLCatalin
“Cultura tibetană, risca să moară” – conform Dalai Lama
“Exista acest risc”, a avertizat joi Dalai Lama la centrul budist Plouray (Côtes-d’Armor), în cea de-a treia zi a şederii sale în Franţa, în faţa a mai mult de 4.000 de oameni. La sfârşitul unui discurs de o ora si un sfert, pe tema “compasiunii”, Dalai Lama, tradus din engleză în franceză de către calugarul budist Matthieu Ricard, a spus că există “riscul ca moştenirea, cultura şi civilizaţia tibetană să dispară.” “Tragicele evenimente care au loc în Tibet în acest moment, ameninţă fundamentul culturii şi patrimoniul natiunii tibetane”, a continuat el, după ce a mulţumit mulţimii “pentru sprijinul oamenilor din tibet”, observând prezenţa a mai multor steaguri tibetane în public. Întâmpinaţi la sosire de către autorităţile politice şi religioase locale, inclusiv Episcopul de Vannes Centène, si lama Drupön Nawang, şeful centrului ce apartine de Scoala Drukpa, cel de-al paisprezecea Dalai Lama a oficiat o ceremonie privată, în fata a 400 credinciosi.
@KSLCatalin
Manifestări religioase şi culturale în Eparhia Slatinei dedicate Sf. Martiri Brâncoveni
In data de 16 august, când Biserica noastră îi cinsteşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa, împreună cu PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi PS Sebastian, Episcopul Slatinei au săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Mânăstirea Brâncoveni, judeţul Olt, cu prilejul hramului acestui aşezămant monahal. Slujba de pomenire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, săvârşită cu acest prilej, a fost urmată şi de o slujbă de parastas pentru părinţii sfântului, înhumaţi în biserica mare a Mănăstirii Brâncoveni. Manifestările au continuat în Slatina, după-amiază, când a fost dezvelită o plachetă prin care a fost marcat momentul schimbării denumirii străzii Aleea Oltului în Bulevardul Constantin Brâncoveanu. Înainte de dezvelirea plăcii cu numele străzii, de la podul de peste râul Olt din Slatina, s-a pornit într-o procesiune religioasă condusă de PS Sebastian, Episcopul Slatinei. Particinaţii la procesiune au purtat o icoană a Sfântului Constantin Brâncoveanu. Prima oprire a procesiunii a fost la statuia Ecaterinei Teodoroiu, acolo unde a fost dezvelită şi placa cu numele bulevardului Constantin Brâncoveanu şi unde a fost oficiată o slujbă de sfinţire a acestei artere de circulaţie. Manifestările s-au încheiat la Casa de Cultură a Sindicatelor unde au avut loc comunicări despre viaţa şi faptele Voievodului Brâncoveanu şi un concert de muzică religioasă în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Concertul a fost susţinut de corala ‘Voces Domini’, corul de maici al Mănăstirii Brâncoveni şi grupul psaltic ‘Sfântul Constantin Brâncoveanu’ al Episcopiei Slatinei. Continuare
aici.
Sfânta Mahramă a Domnului Avgar, domnul Edesei, dorea să vadă pe Mântuitorul Iisus Hristos, dar nu putea pentru că era bolnav de lepră neagră. El nădăjduia că Domnul Iisus avea puterea să-l vindece. Atunci a trimis pe pictorul Anania să-i facă un portret cu Iisus. Domnul Iisus, văzându-l pe Anania, Şi-a spălat faţa şi S-a şters cu o mahramă. Atunci s-a întâmplat o minune: pe mahramă s-a întipărit chipul lui Iisus. Anania a luat mahrama şi i-a dus-o lui Avgar, care a căzut în genunchi şi s-a închinat icoanei Domnului cu credinţă şi îndată s-a vindecat de boală.
Manastirea Romaneasca din Sacal, Ungaria
Sambata, 16 august, credinciosii ortodocsi romani din Sacal au sarbatorit hramul Manastirii din aceasta localitate. Liturghia, care a inceput la orele 9.30, a fost oficiată de PS Episcop Siluan, inconjurat de un sobor de preoti si calugari (Foaia Romaneasca).
Despre manastirea Brâncoveni
Mănăstirea Brâncoveni este situată la 20 de kilometri sud-vest de Slatina, în comuna Brâncoveni, localitate atestată documentar prima dată în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. În secolul al XVI -lea, boierii din familia Brâncoveni construiesc în comuna ce le poartă numele ansamblul arhitectural Brâncoveni. În 1570, jupâniţa Celea, bunica lui Matei
Basarab, construieşte aici o bisericuţă din lemn, la care slujeau călugării. Din 1634, Matei Basarab începe lucrări de amploare pentru refacerea şi transformarea ansamblului arhitectural prevăzut cu un ingenios sistem de fortificaţii, în scopul asigurării unui bastion de apărare, în cazul unor operaţiuni militare. Din vremea lui Matei Basarab se păstrează turnul-clopotniţă, pivniţele boltite, precum şi zidul de apărare prevăzut cu creneluri.
Actuala biserică din cadrul complexului de la Mănăstirea Brâncoveni are hramul Sfântul Nicolae şi a fost ridicată în locul celei vechi construite de Constantin Brâncoveanu în 1699, care a ars parţial în timpul războiului turco-austriac din 1716-1718 şi a fost grav avariată de cutremurul din 1838. În 1700, Constantin Brâncoveanu va ctitori şi o biserică bolniţă.
(…) Biserica ‘Sfinţii Voievozi’ este cea mai veche din judeţ. În prezent, se lucrează la proiectul de restaurare a picturii şi autorităţile din domeniu speră ca anul viitor să înceapă şi restaurarea celei din biserica bolniţă. Articolul intreg, aici
.
Tabără de tineret în parohia Zegaia
În parohia Zegaia din judeţul Mehedinţi va avea loc în perioada 18 -19 august o tabără pentru tineri intitulată ,,Şcoala de vară de la Zegaia”. Aceasta se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani.
Acţiunea are ca scop apropierea tinerilor de biserică şi legarea de noi prietenii, la care se adaugă dorinţa preotului paroh, Nicolae Drăghici, de a-i cunoaşte mai bine pe tinerii săi enoriaşi.
Tabăra se va încheia pe 19 august cu oficierea Sfintei Liturghii urmată de o drumeţie la o parte din mănăstirile din judeţul Mehedinţi.
Pe data de 16 august, de Sfintii Martiri Brancoveni, a avut loc hramul Manastirii Carlomanesti si al capelei Garnizoanei Militare din municipiul Braila.
Pe 15, 16, 17 august, au loc procesiuni în întrega Spanie, cu ocazia Sfintei Marii.
Astfel, se organizeaza întreceri sportive, activităţi pentru copii, târguri şi concursuri. Maica Domnului este patroana urmatoarelor localitati: Cele mai importante procesiuni sunt cele din Elche (Alicante), Padillernos (Avila), Obon (Teruel), Ordenes (La Coruna), Guijuelo şi Lagunilla (Salamanca).
În fiecare localitate ce poarta acest hram, se aleg un rege si o regina care să defileze pe străzi în costume naţionale.
Duminică 17.08.2008, PS Lucian Mic: Ora 9.00 – Va săvârşi resfinţirea bisericii şi Sf. Liturghie la parohia Băuţarul Inferior din protopopiatul Caransebeş; Ora 17.00 – Va săvârşi slujba Vecerniei la parohia Băuţarul Superior din protopopiatul Caransebeş
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –
Link-uri: Noutati pe Platforma 1 “Lacasuri Ortodoxe
DOSARE – Documente Schitul Cetatuia “Schimbarea la Fata” – Magura (Buzau)
CATEGORIA FILM: Manastirea Antim, Bucuresti Ortodoxie – catolicism, parintele Staret al Manastirii Antim Bucuresti Efectul televiunii asupra copilului – “Agresiunea virtuala” Recomandari: RUSALCA (un desen, video animat) Un film KSLCatalin: Sfintii Mucenici Epictet (preotul) si Astion(diaconul) – Aici este Casa lor… si se vor intoarce pentru totdeauna, in Casa lor… Un film KSLCatalin: Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul – Caldarusani (Vecernia Mare, Hram) Un film KSLCatalin: “Rugaciune catre Sfantul Nectarie – Filotei Zervakos”Un film KSLCatalin: “Despre frumusetea normalitatii”, dati click aici.
CATEGORIA ARTICOLE: Sfanta Nina, luminatoarea GeorgieiProhodul Adormirii maicii DomnuluiAcatistul Adormirii Maicii DomnuluiSa stim despre ce vorbim… – Lourdes (Franta): 150 de ani. E-uri, gunoaie…si copii Parintele Rafail – Schitul Lacu – transcrieri in “taina”(4) Pe Stapanul si Arhiereul nostru…” Sfanta Manastire Petru Voda – Parintele Iustin Parvu: “Sa fim buni si cuminti…” Gradul de incredere in Biserica – interesul cui? „Trasul de sireturi” sau… Parintele Iustin, ca scuza a „Bisericii antiecumenice, a inimii”- limite demult depasite Biserica Anti-Corneana Romana(click aici)
CATEGORIA TEHNIC:– Chestionare pentru examenul auto (scoala de soferi), simulator si informatii utile.– Detector de “prieteni” invizibili pe messenger (click aici)
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA