Singura icoana-mozaic din lume, Gerontisa, a Maicii Domnului, se va afla de acum in Bulgaria

Un mozaic athonit, cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului “Gerontisa”, va sosi in Bulgaria, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. In data de 24 decembrie 2012, in ajunul Crăciunului, „spre binecuvantarea intregii natiuni bulgare”, la orele 12:00, la Catedrala “Sfantul Alexandru Nevski”, va sosi icoana facatoare de minuni a Macii Domnului, din Athos, „Gerontisa”, precizeaza o scrisoare semnata de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe a tarii vecine, primita pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, astazi, 21 decembrie 2012.

Conform aceleiasi surse, Mitropolitul Chiril de Varna și Velikii Preslav, președinte Vicar al Sfântului Sinod, va oficia o slujba în cinstea Fecioarei Maria, alaturi de alti prelati ai Bisericii Bulgare si de calugarii din Muntele Athos care vor însoți icoana miraculoasa.

Icoana, care va sosi in Bulgaria este singura icoana mozaic, “Gerontisa”, care exista in lume, fiind realizata de către călugării din Muntele Athos, mai exact din Mănăstirea “Pantocrator”, în memoria icoanei originale care a existat in Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol [https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/tematic/icoane-duhovnicesti/2780-icoana-btaranului-gherontissa-a-maicii-domnului-de-la-muntele-athos-4-aprilie.html] , și care a fost distrusa în timpul iconoclasmului.

Icoana a fost declarata ca fiind facatoare de minuni, iar rugăciunile adresate Fecioarei Maria, inaintea acesteia, sunt cunoscute pentru ajutorul oferit în special persoanelor în vârstă și infirmilor.

În Bulgaria, icoana va fi însoțita de o delegație alcatuita din cinci membri ai obstii monahale a Manastirii “Pantocrator”, din Muntele Athos, condusă de Pr. Epifanie.

Prin decizia Sfântului Sinod, icoana facatoare de minuni va poposi, în pelerinaj, la Catedrala Patriarhală din Sofia, pana la orele 12.00, in ziua de 25 decembrie 2012, cand va fi daruita Catedralei din Varna, pentru hramul Adormirea Maicii Domnului, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.