Astazi au loc funeraliile Episcopului Hrisostom de Jitcha (Zica), fost Episcop al Americii de Vest

In dimineata zilei de 18 decembrie 2012, Episcopul Hrisostom de Jitcha (Zica), Serbia, a murit, in resedința sa episcopală din Kraljevo, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Episcopul Hrisostom Stolic s-a născut în anul 1939, în Ruma (Voivodina), unde a absolvit studiile primare și secundare. El a mers la Mănăstirea Decani din Kosovo și, dupa depunerea juramintelor monahale, a fost hirotonit diacon și preot, de către Episcopul Pavle de Ras și Prizren, viitorul patriarh al Serbiei. În anul 1966, s-a mutat în Statele Unite, unde a studiat la Seminarul Sfintei Treimi din Jordanville, și a obtinut o diploma in Teologie Liturgica. La sfârșitul studiilor sale, a slujit ca preot în parohiile din Chicago și zonele învecinate. Apoi, acesta a mers in Sfântul Munte Athos, la Manastirea Chilandar, unde a petrecut douăzeci de ani. A fost ridicat la rang de Arhimandrit, de catre Patriarhul Dimitrie de Constantinopol. În două randuri, Părintele Hrisostom a fost “Protos” in Comunitatea Sfântului Munte Athos.

In data de 24 mai 1988, la Belgrad, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales pe Arhimandritul Hrisostom, Episcop al Americii de Vest. Episcopul Hrisostom a administrat eparhia până în anul 1992, cand a fost ales Episcop de Banat.

În anul 2003, acesta a fost ales Episcop de Jitcha. Întronizarea a fost oficiata de către Patriarhul sârb Pavle.

Liturghia, urmată de slujba de înmormântare, va avea loc astazi, joi, 20 decembrie 2012, în Biserica Sfantul Sava din Kraljevo. Episcopul Ioan de Sumadija a fost numit administrator al Episcopiei de Jitcha, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.