Expozitie de icoane in Buenos Aires, Argentina

O expoziție de pictura tradițional-ortodoxa ruseasca de icoane a fost lansata in aceste zile la Buenos Aires, Argentina. Acest eveniment familiarizează publicul argentinian cu tradiția cinstirii Maicii Domnului în Rusia, și este programat să coincidă cu festivitățile legate de cea de-a 5-a aniversare a Actului Canonic între Patriarhia Moscovei și Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granitelor, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sala de expozitie este amplasata in cadrul Universitatea Catolicii din Argentina, aceasta gazduind 80 de icoane cu Maica Domnului, apartinand unor iconari contemporani ruși.

Cu aceasta ocazie, Preasfințitul Episcop Ioan de Caracas și America de Sud a explicat: “icoana nu este doar o operă de artă, ci este o creație duhovnicească”. Prin cuvintele sale, lucrările expuse aici demonstrează tradiția vie a iconografiei ortodoxe ruse.

Dl. Igor Romancenko, Consilier la Ambasada Rusiei din Argentina, a remarcat, la rândul său, faptul că vizitatorii expoziției au ocazia unică de a face cunostinta cu arta contemporană rusă.

De asemenea, editorul sef al Editurii Patriarhiei Moscovei, Protopopul Vladimir Siloviev, a afirmat că “icoana a fost interpretata întotdeauna ca o teologie surprinsa în vopseluri, repezentand atat Imaginea Primordiala cat și o fereastră spre o altă lume… De aceea, ne-am dorit sa expunem aceste icoane, dintre care majoritatea sunt cu Maica lui Dumnezeu, pentru ca credincioșii din Argentina și oricine altcineva interesat, sa poata vedea ce au vazut timp de secole creștinii ortodocși ruși în Rusia”, a spus acesta.

Expoziția a primit sprijin din partea Departamentului de Relații Externe al Bisericii din Patriarhia Moscovei, a Eparhiei Argentiniene a Americii de Sud, a Patriarhiei Moscovei, a Eparhiei Americii de Sud a Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, a Ambasadei Rusiei din Argentina, a Ministerului Culturii din Rusia, a Regiunilor Centrale Federale si a altor fundatii si organizatii, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.