Un nou reprezentant pentru crestinii din Orientul Mijlociu

Într-un moment in care când situatia pare a fi una dezastruoasa pentru creștinii din Orientul Mijlociu, acestia au de acum un nou „purtător de cuvânt”, care este si el relativ tânăr in randul standardelor clericale, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

In cadrul unei adunari din Liban, ieri, episcopii creștini ortodocși cu jurisdicție peste Siria, Liban și o mare parte din diaspora araba creștina au luat o decizie surpriza [https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/news/parinti-preoti-profesori/ioan-yazigi-este-noul-patriarh-al-antiohiei.html] , oferind lui Ioan Yazigi, care este în prezent Arhiepiscop de Paris, titlul de Patriarh al Antiohiei.

Noul prelat s-a născut în anul 1955; predecesorul său, care a murit la inceputul acestei luni, se nascuse în 1920.

Deși se spune în Biblie ca primul loc în care cuvântul “creștin” a fost folosit a fost Antiohia – acum, orașul turc Antakya – astazi spatiul numara putini locuitori creștini. Patriarhul a locuit în ultimele secole în Damasc, care a fost un loc relativ confortabil pentru creștini, până când războiul civil actual avea sa izbucneasca. De atunci, cel puțin 100.000 de creștini sirieni au fugit din casele lor.

Noul ales va avea insa un loc alături de Patriarhul Ecumenic (cu sediul in Istanbul) și de Patriarhul Kirill al Moscovei în calitate de co-lider al lumii creștinilor ortodocși. Într-o perioada in care multe dintre pozitiile de frunte ale Ortodoxiei Orientului Mijlociu sunt încă rezervate grecilor, Patriarhia Antiohiei s-a aflat în mâinile locale arabe încă de la sfârșitul secolului al 19-lea. De atunci, ea a avut întotdeauna relații strânse cu co-religionarii din Rusia.

Noul Patriarh vorbește bine engleza și franceza și este familiarizat cu conferințele internaționale. În postul său parizian, Yazigi a reusit sa influenteze mulți convertiți la Creștinismul Ortodox.

Fratele acestuia este, la randul sau, episcop ortodox de Alep [https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/news/lacasuri/biserica-maicii-domnului-si-palatul-episcopal-din-alep-tinta-unor-rachete.html] , acolo unde o comunitate creștină veche avea sa vada multe dintre bisericile sale și cartierele specifice ajungand tinte ale atacurilor, trăind în teroare, oricand sub amenintarea unei facțiuni jihadiste a opoziției care incearca să curețe localitatea de toti cei care nu sunt musulmani sunniți, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.