Evanghelia dupa Luca, tradusa in limba Nanai

La solicitarea Mitropolitului Ignatie de Habarovsk și a Episcopiei Ortodoxe de Amur, Institutul pentru Traducerea Bibliei din Rusia a lansat o nouă ediție a Evangheliei după Luca în limba Nanai, însoțita de o traducere sinodala, in paralel, in limba rusă, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

În prefața acesteia, noul sef al Comisiei Arhiepiscopiei de Priamursk pe Probleme ale Nativilor, ieromonahul Nicanor Lepesev, notează că “primele scrieri in limba nativilor din Orientul Îndepărtat au apărut ca urmare a eforturilor depuse de Biserica Ortodoxă. Textele Sfintelor Evanghelii și rugăciunile creștine au fost primele cărți scrise și publicate în limbile materne. Primele traduceri ale Scripturilor în limbile native au fost realizate în secolul XIX, de către misionari ortodocsi. În acest scop, ei au creat alfabete pentru Evenki (tungus), Eveni (Lamut), Nanai (Goldsk)”.

Ediția precedentă a Evangheliei după Luca, în Nanai, a fost publicată în anul 2002. Noua ediție a Bibliei, în limba localnicilor, care sunt bilingvi, va servi ca instrument educațional pentru clerici, si poate deveni o noua legătură în mediul bilingv și un instrument pentru studierea limbii Nanai, pentru cei care au pierdut parțial obiceiul de a se folosi de limba lor maternă. Institutul de Traducere a Bibliei, împreună cu eparhia de Khabarovsksi si Amur, a planificat sa lanseze o versiune audio a traducerii și să continue să traducă celelalte cărți ale Scripturii în limba Nanai.

În trecut, înainte de revoluție, unele traduceri ale Evangheliilor au mai fost realizate si cu binecuvântarea Sfântului Inochentie Veniaminov. Printre aceste traduceri, s-a aflat Evanghelia după Matei în Nanai (Goldsk), realizata de Pr. Procopius Protodiakonov, in anul 1884, care are o valoare de necontestat in istoriei științifica și culturala. Totuși, aceasta nu este potrivita pentru cititorii obișnuiți. Religia de baza Nanai este cea a preotilor Samani, fiind o zona cu influente puternic orientale. Regiunea in care se afla aceasta populatie a fost ocupată de China, iar în 1858 a fost anexată de Rusia în urma semnării Tratatului de la Aigun, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.