‘Din Mosi-Stramosi’, ‘De Craciun’, in Arhiepiscopia Ramnicului (I)

În zilele de 14 şi 15 decembrie 2012, în municipiul Râmnicu Vâlcea se desfăşoară a XX-a ediţie a Festivalului interjudeţean de colinde şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, intitulat „Din Moşi-Strămoşi”.

Sala de festivităţi a Complexului Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit in ziua de 14 decembrie, începând cu orele 16:00, prima parte a ediţiei Festivalului „Din Moşi-Strămoşi”. Evenimentul a fost precedat de vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn şi sticlă intitulat „De Crăciun.”

Manifestarea cultural-religioasă a fost organizată de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea, Primăria Râmnicului și Grupul Școlar Forestier din Râmnicu Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Vernisajul Expoziţiei „De Crăciun”

În cadrul vernisajului au fost expuse lucrări realizate de către copii, şi tineri plasticieni și autori consacrați vâlceni, prezenţi în taberele de pictură şi iconografie desfăşurate pe parcursul anului 2012 şi care activează în cercurile de artă religioasă de la Parohiile Frâncești, Băbeni, Troianu și Toți Sfinții din Eparhia Râmnicului, Cercul de pictură al Şcolii de Artă din Râmnicu Vâlcea, Cercul de pictură „Cozia” al Casei de Cultură „Florin Zamfirescu” din Călimăneşti şi Cercul de pictură al Şcolii Gimnaziale din Pesceana Vâlcea.

În deschidere evenimentului doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre importanţa artei iconografice în tradiţia creştină ortodoxă, apoi doamna Mioara Comănescu-Plop, referent artă plastică la CJCPCT Vâlcea, a prezentat vernisajul expoziţiei.

La manifestare a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care la finalul evenimentului a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat credinţa copiilor exprimată în pictarea icoanelor: „Iată că suntem în preajma sărbătorilor Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos şi copiii aceştia care au pictat aceste icoane, în primul rând au credinţă puternică în Dumnezeu. Nu o înţeleg ca şi noi cei maturi, însă o exprimă prin gesturile lor şi mai ales prin aceste icoane deosebit de frumoase”.

Au mai fost prezenţi în sală: preoţi, cadre didactice, creatori populari vâlceni, copiii care au expus lucrările şi părinţii copiilor.

Concertul de colinde „Din Moşi-Strămoşi”

În continuare, de la orele 16,30, în cadrul Festivalului interjudeţean de colinde şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou a avut loc Concertul de colinde „Din Moşi-Strămoşi”. În deschiderea manifestării, moderatorul și organizatorul festivalului, doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre festival şi a prezentat grupurile de colindători prezente.

În program au evoluat grupuri de colindători copii şi tineri din principalele zone folclorice ale ţării, din judeţele Argeş, Alba, Hunedoara și Vâlcea, care au prezentat un recital de colinde tradiţionale româneşti. Colindele şi obiceiurile prezentate au variat în funcţie de zona reprezentată şi de interferenţele etno-culturale din judeţele participante.

La manifestare a fost prezent şi Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, care i-a binecuvântat şi felicitat pe participanţi pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor creştine româneşti. De asemenea la eveniment a fost prezent și domnul ing. Emilian Frâncu, Primarul Râmnicului, preoţi, etnologi, folclorişti şi alţi oameni de cultură din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Coordonatorii grupurilor de colindători au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar copiilor şi tinerilor le-au fost împărţite daruri de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim.

Partea a doua a festivalului se va desfăşura astazi, 15 decembrie, de la orele 13,00, în Scuarul „Mircea cel Bătrân” din Centrul municipiului Râmnicu Vâlcea.

BIROUL DE PRESA AL ARHIEPISCOPIEI RAMNICULUI

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.