publicat în: Arhivă

Moastele Sfintei Mucenite Varvara, in Salina Ocnele Mari – 4 decembrie

Marţi, 4 decembrie, zi în care Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe „Sfânta Mare Muceniţă Varvara”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie în biserica din Salina de Ocnele Mari, care îşi va serba ocrotitoarea.

Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor şi arhitecţilor creştini ortodocşi, va începe luni după amiază, de la orele 16,00, când în Salina de la Ocnele Mari, va fi adusă spre închinare de la Arhiepiscopia Tomisului, o raclă cu părticele ale moaştelor mai multor sfinţi printre care şi un fragment din moaştele Sfintei Muceniţe Varvara, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va oficia slujba de Priveghere în bisericuţa paraclis constituită aici.

La sărbătoare sunt aşteptaţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale, angajaţi ai Salinei, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi numeroşi turişti din ţară.

La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, în perioada 23 – 30 mai 2011, a avut loc vizita frăţească a ÎPS Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron şi Ymittos – Grecia în Arhiepiscopia Râmnicului. Înaltpreasfinţia Sa a adus spre bucuria duhovnicească a clerului şi credincioşilor vâlceni, Moaştele Sfintei Mare Muceniţe Varvara, din Grecia.

Bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Veţeleanu din Parohia Trăistari, de care aparţine acest sfânt lăcaş. În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din judeţul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” unde credincioşii îşi pot găsi liniştea sufletească, este deschis publicului şi un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât şi obiecte ce ţin de istoria bogată a localităţii, precum şi un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) şi spaţii de joacă pentru copii.

Sfânta Muceniţă Varvara este protectoarea minerilor, arhitecţilor şi a constructorilor creştini ortodocşi.

Sfânta Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Fecioara aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi. Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit.(Sinaxar)