Emisiune numismatica dedicata cardinalului greco-catolic Alexandru Todea

Banca Naţională a României anunță că, începând cu 29 octombrie 2012, va pune în circulaţie în scop numismatic, într-un tiraj de 500 de bucăți, o monedă din argint, având valoarea nominală de 10 lei, dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea.

Moneda rotundă, din argint, cu cant zimțat, prezintă pe avers Catedrala „Sf. Treime” din Blaj, valoarea nominală de 10 lei şi stema României, iar pe revers portretul lui Alexandru Todea şi anii între care a trăit acesta, 1912-2002.

Fost Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică), Alexandru Todea a trăit și activat clandestin până în decembrie 1989, Biserica Română Unită cu Roma fiind scoasă în afara legii din 1948 până la revoluția din 1989. A fost arestat în mai multe rânduri, suportând 13 ani de detenție în închisorile comuniste. A fost ridicat la demnitatea de cardinal, în 1991, iar din partea statului român a primit două titluri oficiale: Membru de Onoare al Academiei Române și Ordinul “Steaua României” în grad de Mare Cruce (1999).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.