Noul Patriarh al Bulgariei va fi ales pe 24 februarie 2013

Conform deciziei luate in ultimele ore de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, noul Patriarh al Bulgariei, succesor al Patriarhului Maxim, va fi ales in ziua de 24 februarie 2013, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

O ruptură creata între episcopi [https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/news/pf-parinte-patriarh/patriarhul-interimar-al-bulgariei-face-apel-la-unitate.html] a zguduit Sfântului Sinod, după ce Patriarhul Bulgariei, Maxim, care a condus Biserica din anul 1971, a murit in ziua de 6 noiembrie 2012 [https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/news/parinti-preoti-profesori/patriarhul-maxim-al-bulgariei-s-a-mutat-la-cele-vesnice.html] , la vârsta de 98 de ani.

Alegerea unui nou Patriarh trebuia să aiba loc nu mai târziu de șase luni de la moartea lui Maxim, astfel termenul limită fiind practic 6 martie 2013.

În urma decesului Patriarhului și a alegerilor controversate a Mitropolitului Chiril de Varna, ca Mitropolit de Sofia si Patriarhul interimar, Mitropolitul Nicolae de Plovdiv declara că se retrage pentru 40 de zile de doliu și ca nu va participa la nicio întâlnire a Sfântului Sinod.

Dar, acesta si-a facut apariția surpriză la recenta sedinta…

Vestea a venit după ce, în timpul primei sale Liturghii ca Mitropolit al Sofiei, Chiril, sugera că cei care ar lipsi la ședințele Sfântului Sinod, în semn de opoziție fata de alegerea sa, s-ar putea confrunta cu sancțiuni.

Abordat de mass-media, in ultimele zile, Nicolae a spus că va discuta doar după doliul de 40 de zile. El a refuzat să răspundă, atunci cand a fost intrebat daca prezența sa ar putea fi interpretată ca o reconciliere cu noua conducere a Sfântului Sinod.

Cu o zi mai devreme, într-o scrisoare deschisă, trimisă mass-mediei bulgare si Sfantului Sinod, clerul din Plovdiv isi autodeclara sprijinul ferm pentru Mitropolitul lor, condamnând atacurile continue și presiunile asupra acestuia, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.