Apel al Bisericii Sarbe: Croatia reactiveaza ‘Biserica Ortodoxa Croata, a dictatorului ustas Ante Pavelici

Eparhia de Dalmația, a Bisericii Ortodoxe Sârbe, a trimis in ultimele ore, pe adresa redactiei noastre, un comunicat de presa. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va prezinta, in cele ce urmeaza, traducerea integrala a comunicatului:

“Ceea ce nici cele mai pesimiste persoane nu se asteptau sa se intample, s-a produs. După înregistrarea asociației pro-ustase, intitulata “Comunitatea Ortodoxa Croata”, publicul a fost informat, in ultimele ore, prin mijloace electronice, de “intronizarea” faimosului Alexander Ivanov (de origine bulgara), ca “pastor al ortodocsilor croati”.

Este cunoscut faptul că criminalul ustaș Ante Pavelici a creat, în anul 1942, “Biserica Ortodoxa Croată”, în scopul distrugerii complete a Bisericii Ortodoxe Sârbe și al eradicarii sârbilor de pe teritoriul “Statului Independent al Croației”.

Această tentativa avea loc si din motiv ca metodele anterioare de convertire forțata a sârbilor, la romano-catolicism, și lagărele de exterminare în masă din Croația nu daduserea rezultatele scontate.

Le sesizam, totodata, cu această ocazie, tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Sârbe din Dalmația, incidentul de mai sus, și le cerem să rămână fideli Bisericii Ortodoxe Sârbe careia ii apartin, limbii și culturii lor, precum și sa se fereasca de falsii pastori, “care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori” (Matei VII, 15).

În mod similar, facem apel la instituțiile Republicii Croația, sa le ia apărarea, in cadrul îndatoririlor lor, credincioșilor noștri și proprietăților Bisericii noastre, parandu-i împotriva prozelitismului și a atacurilor organizației militante. Mentionam acest lucru, deoarece asociația susține în mod deschis, în programul său, ideile usașe, fasciste și de genocid, contrar Constituției Republicii Croația si valorilor pozitive ale democrației europene” – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea mileniu creştin, Sfântul Sinod al Bisericii Sârbe a hotărât să ii pomenească pe toţi noii mucenici din Serbia, din epoca turco-croaţiei până în secolul XX şi, în mod deosebit, victimele ustaşilor croaţi romano-catolici care au fost sprijiniţi de Germania nazistă şi de Vatican. În această perioadă (1941-1945), în jur de 700 000 de bărbaţi, femei şi copii au murit după ce au suferit orori “cum nu a mai cunoscut lumea, începând de la Nero încoace”, deoarece refuzau să-şi părăsească credinţa părinţilor lor şi să îmbrăţişeze romano-catolicismul pe care-l mărturiseau ustaşii croaţi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.