Oare, sa impuna “Primaverile arabe” declansarea unei “primaveri crestine”? APEL oficial la unitate

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, prin serviciul sau “Contributori”, va prezinta in cele ce urmeaza textul integral al discursului tinut in aceste zile de către Arhiepiscopul Hilarion, Mitropolit de Volokolamsk, in cadrul Sinodul Episcopilor Catolici, în prezența Papei Benedict al XVI-lea (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe):

“Sanctitatea Voastră, Excelențele Voastre,

Ma adresez Dumneavoastra, in numele Sanctității Sale Kiril, Patriarhul Moscovei și al intregii Biserici Ortodoxe Ruse, prin a spune: „Har vouă şi pace, de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Iisus Hristos”. (Tesaloniceni II: 1,2)

Această sesiune a Sinodului Episcopilor Bisericii Romano-Catolice se tine o data cu celebrarea aniversarii a 50 de ani de la începutul lucrărilor Conciliului Vatican II. Ea este dedicată unui subiect de actualitate pentru toți creștinii, care este noua evanghelizare și raspandire a mesajului lui Hristos în lume. Cu o jumătate de secol în urmă, Parintii Conciliului au fost conștienți de eficacitatea unei mai mari misiuni, in contextul unei cooperări mai strânse între diferitele confesiuni creștine.

Conciliul Vatican II a contribuit foarte mult la aprofundarea dialogului intre creștini. Acesta marca începutul relațiilor oficiale între Biserica Romano-Catolică și Bisericile Ortodoxe. Prezența noastră printre voi, astăzi, atestă acest lucru. Este responsabilitatea noastră sa continuam să reflectam împreună asupra problemelor timpurilor noastre.

Vanarea placerilor și îmbogățirea iresponsabila în detrimentul celor săraci, au marcat ultimele decenii, hranind mai multe companii europene și americane. Egoismul și individualismul au condus în cele din urmă la o criză, nu numai în relațiile dintre oameni, ci, de asemenea, in politică și in economia reala. Societatea seculară L-a uitat pe Dumnezeu și s-a amăgit că munca pentru câștig va ajuta la gestionarea si îmbunătățirea bunăstării generale și, prin urmare, la realizarea unei lumi prospere și echitabile. Cu toate acestea, experiența tragică a secolului XX a arătat în mod clar că repudierea lui Dumnezeu și a poruncilor Lui nu aduce fericirea oamenilor. Dimpotrivă, această atitudine aduce suferință și mizerie. Criza actuală din multe țări arată că societatea seculară a făcut alegerea greșită a modelului de dezvoltare.

Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Romano-Catolică, fidele misiunii atribuite de Hristos, mărturisesc neobosit adevărul „Şi El, venind, va vădi lumea de păcat şi de dreptate şi de judecată” (Ioan 16:8). Bisericile noastre sunt tot mai conștiente de necesitatea de a-si uni eforturile pentru a face mai bine auzite răspunsurile creștine la provocările societății moderne. În ultimii ani, Bisericile noastre au cooperat cu succes în cadrul Forumului Ortodox-Catolic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Vom continua, sunt sigur, să colaboram chiar mai mult pentru a găsi răspunsuri comune la provocările noi sau la noile amenințări ale acestui secol.

Ma folosesc de acest prilej pentru a face un apel la catolicii noștri, in stabilirea unui front comun de apărare a credinței creștine în țarile în care aceasta este asuprita și persecutata. Astăzi, vedem cum susținătorii secularismului și ai ateismului în Europa pun in practica eliminarea credinței creștine: simbolurile creștine devin obiecte interzise, viziunea traditionala creștină a căsătoriei, ca uniune între un bărbat și o femeie, este atacata, valoarea vieții umane devina incerta, de la începutul și până la sfârșitul său natural.

Existența însăși a Bisericilor creștine este amenințată în unele părți ale lumii. În așa-numitele “primaveri arabe”, milioane de creștini suporta persecuții crude. Ei trebuie să părăsească pamanturile pe care au locuit timp de multe secole. Existau, in Irak, aproximativ un milion și jumătate de creștini, iar in prezent mai sunt aproape 150.000. Ceilalți au fost exterminați, sau expulzati. Egiptul, Libia, Afganistan, Pakistan, Nigeria, India, Indonezia și alte țări din Orientul Mijlociu ii persecuta pe creștini, cu o cruditate din ce in ce mai mare.

Catastrofa umanitară din Siria, din prezent, este profund dureroasa. Islamiștii radicali, susținuti de unele țări occidentale, doresc să preia puterea politică. Acolo unde deja au reusit asta, creștinii sunt persecutați și exterminați. Comunitățile creștine din Siria și din Orientul Mijlociu implora ajutorul nostru. Mass-media occidentala nu acorda atentie acestor strigate. Politicienii prefera să nu vada acest val de persecuții, de o forță incredibilă. Datoria noastră este sa le cerem fara crutare liderilor politici, organizațiilor internaționale și mass-mediei să nu mai ignore tragedia umanitară la care noi toți suntem martori. Ortodocșii și catolicii din intreaga lume ar trebui să isi ridice vocea în apărarea creștinilor și a moștenirii acestora în Orientul Mijlociu.

Doar prin unirea forțelor, vom fi capabili să aparam credința creștină, pentru a depăși criza și a avea o mărturie comună a mesajului Evangheliei „ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. (Ioan 17, 20-21).

Vă doresc ajutorul lui Dumnezeu, pace și succes în activitatea dumneavoastră.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.