Particula lui Dumnezeu sau Bosonul Higgs – stiinta si religie

Bosonul Higgs este, probabil, mai bine cunoscut prin porecla sa: “Particula lui Dumnezeu”. Dar, de fapt, multor oameni de stiinta, inclusiv fizicianului care i-a dat numele, nu le place termenul, informeaza in exclusivitate Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

În anul 1993, când fizicianul american Leon Lederman scria o carte despre bosonul Higgs, el a numit-o “Particula dracului”. Editorul a fost cel care a sugerat insa sa ii fie schimbat numele, in „Particula lui Dumnezeu”.

Un lucru este clar: descoperirea din 4 iulie 2012 a marcat un nou capitol în cunoaşterea ştiinţifică, totodata reaprinzand o serie de noi dezbateri asupra originii Universului – şi de extindere si verificare atat a credinţei religioase cat şi a cunoştinţelor ştiinţifice.

Bosonul Higgs explică de ce particulele au masă şi, la rândul lor, de ce există. Fără boson, Universul nu ar detine nicio proba fizică, ci doar energie.

Implicaţiile cosmologice sunt aprins dezbătute. Poate, Dumnezeu s-a implicat într-o poveste ştiinţifică a creaţiei?

Răspunsul este “nu”, pentru Lawrence M. Krauss, fizician al Arizona State University. El susţine, pentru Newsweek, că descoperirea Bozonului Higgs nu face altceva decat sa “afirme o noua poveste a creaţiei noastre”, independent de credinţa religioasă.

“Oamenii, cu instrumentele lor remarcabile şi cu creierul lor remarcabil, se poate sa fi facut un nou pas urias in înlocuirea speculaţiilor metafizice, cu cunoştinţe verificabile empiric”, mai scria el.

Cu suficiente date, fizica L-ar face deci pe Dumnezeu sa fie învechit, a mai declarat el. “Daca putem descrie legile naturii, intorcandu-ne la începuturile timpului, fără niciun comic supranatural, va deveni clar că nu are nimeni nevoie de Dumnezeu”.

Krauss mai sustine, insa, totodata, că ştiinţa nu reprezinta nicidecum o încercare de a-L respinge pe Dumnezeu. Mai degrabă, datele stiintifice trebuie doar să ofere o explicaţie pentru Univers, care L-ar face pe Creatorul divin redundant. Atunci când fizicianul englez Peter Higgs a propus bosonul cu acelais nume, în anul 1964, el a ajutat la codificarea unui model incomplet al Universului. Acest model a fost prezentat corect prin experimentarea ce a culminat cu descoperirea din 4 iulie.

Krauss a mai spus ca experimentarea, în continuare, va conduce spre o “teorie unificată” a Universului, de la nivel de cuarc la galaxie. “Aceasta este diferenţa dintre ştiinţă şi religie”, a mai spus el. “Noi nu ii cerem Universului sa fie ceea ce ne-am dori noi – ci ne obligam propriile noastre convingeri, să se conformeze dovezilor realitatii”.

Credincioşii vad insa diferit lucrurile.

Astronomul Vaticanului, Guy Consolmagno, sustinea într-un material publicat in Washington Post că legile Universului, deduse stiintific, nu fac nimic altceva decat sa ne afirme “Personalitatea” lui Dumnezeu. “Misterele dezvăluite de ştiinţa modernă sunt o reamintire constantă a faptului că realitatea este mai mare decât viata noastra de zi cu zi”, scria el, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Guru-ul medicinei alternative, Deepak Chopra, a declarat, la randul sau, intr-un material video recent, ca bosonul face aluzie la interconectarea divină a tuturor lucrurilor. “Este doar o întărire a ideii că Universul vine dintr-un neant, care este totul”, a mai spus el. Si, chiar este mai mult decat atat: bosonul Higgs – care pătrunde în Univers – ne ajuta sa intelegem cum ceva vine din nimic.

„Cu uimire, vedem cum acest subiect le impune si ii face chiar si pe oameni nereligioşi sa se foloseasca de limbajul religios”, declara Philip Clayton, decan al Şcolii de Teologie Claremont şi cercetător in ştiinţă şi religie.

“Oamenii sunt foarte impresionati de ceea ce ei cunosc ştiinţific, dar şi de ceea ce se află la limitele a ceea ce ei pot şti”, a mai spus el.

Expresia lui Albert Einstein, că Dumnezeu “nu joacă zaruri cu lumea”, este o metaforă care ne ajuta in căutarea noastră de a explica ordinea, într-o lume care pare haotica, mai declara Clayton.

Un astfel de limbaj metaforic ne ajută să explicam lumea, la nivel de particule, acolo unde legile fizice, precum gravitatia, se prabusesc, iar fizicienii incep sa se bazeze pe abstracţiuni pentru a descrie modul in care interacţionează particulele.

Clayton a mai declarat ca discutia despre modul in care descoperirea “infirmă sau sprijina credinta religioasa” este un punct pierdut din start. “Fanii şi duşmanii religiei… se bucura de ambele parti. Căutarea bosonului Higgs, şi descoperirea sa finală, nu Il confirma si nici nu Il infirma pe Dumnezeu”, a mai scris acesta, intr-un articol publicat, de aceasta data, in Huffington Post, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.