Cristian Mungiu discuta despre problemele Bisericii Ortodoxe Romane, cu “The Hollywood Reporter”: “Dincolo de dealuri” CANNES 2012

„Regizorul român Cristian Mungiu a explodat pe scena internaţională a cinematografului în 2007, cu drama sa „4 Luni, 3 saptamani si 2 zile” (4 Months, 3 Weeks and 2 Days), care a câştigat Palme d’Or şi a marcat o noua epoca de aur in cinematografia romaneasca”, apreciaza The Hollywood Reporter, intr-un material publicat recent in paginile sale – informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cinci ani mai tarziu, Mungiu se afla din nou într-o Competiţie la Cannes, cu „Beyond The Hills” („Dincolo de Dealuri”). În timp ce filmul său anterior se concentra pe efectele corozive ale statului comunist asupra românilor de rând, „Dincolo de Dealuri” se concentrează „asupra corupţiei şi abuzului într-o altă instituţie atot-puternica: Biserica Ortodoxă Română”, apreciaza editorii publicatiei amintite mai sus.

Redam mai jos cateva dintre discutiile pe tema Bisericii Ortodoxe Romane, pe care realizatorul noului film le-a purtat cu reporterul.

“Hollywood Reporter: Statul Comunist plana ameninţător asupra caracterelor, in „4 luni, 3 saptamâni si 2 zile”. În „Dincolo de dealuri”, apare Biserica Ortodoxă Română. Cum se compara cele două organizaţii?

Cristian Mungiu: Filmul marchează această diferenţă între credinţă, religie în general şi Biserica-instituţie. „Dincolo de Dealuri” vorbeşte despre toate cele trei dintre ele, dar mai ales despre efectele secundare ale interpretarii literalmente a religiei. De asemenea, filmul îşi propune să vorbească despre spiritul Creştinismului, in opozitie cu indiscutabila, stricta, respectare a regulamentelor şi a poruncilor. Nu în ultimul rând, filmul vorbeşte despre indiferenţă, despre cum cei 20 de ani de dezamagiri, care au urmat celor 50 de ani de comunism, au alterat sensul moral al unui popor.

Hollywood Reporter: Ce poziţie are Biserica din România, dupa căderea comunismului?

Cristian Mungiu: Biserica Ortodoxă a fost populara chiar si înainte, şi a devenit mai populara, foarte puternica si bogata, după căderea comunismului. Aproximativ 90% dintre români se declară religiosi, în sondaje, iar politicienii au înţeles că orice critică la adresa Bisericii Ortodoxe este un subiect tabu.

Totuşi, sentimentul meu este că credinţa în valorile umaniste profunde ale Creştinismului nu s-a răspândit în consecinţă.

Prioritatea Bisericii Ortodoxe, chiar acum, este construirea unei catedrale, numita Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc – plasata în Bucureşti, în curtea Casei enorme a Poporului, a lui Ceausescu. Construirea catedralei este estimata sa coste ceva între 200 şi 400 de milioane de euro. Este greu de înţeles de ce acest lucru este o prioritate de top într-o ţară săracă, cu circa 20.000 de biserici deja, dar cu mai puţin de 5.000 de şcoli şi mai puţin de 500 de spitale.”

Asociatia Lacasuri Ortodoxe sprijina construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Reamintim abonatilor si cititorilor nostri ca se pot face donatii dand click AICI! [https://www.construimcatedrala.ro/]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.