Cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a menţionat recent relaţiile dintre catolici şi Biserica Ortodoxă.
Întrebat despre relaţiile Bisericii Catolice cu Bisericile Ortodoxe, Cardinalul afirma că aceste Biserici “au multe în comun”.
„Dialogul a fost suspendat în 2000, ca urmare a problemelor uniatismului si prozelitismului, ridicate de către Patriarhia Moscovei, si trebuie spus că relaţiile dintre Papa Ioan Paul al II-lea şi Alexei al II-lea al Rusiei nu au fost nici ele dintre cele mai bune”.
Provenind dintr-o familie de origine germană, Patriarhul Alexei al II-lea a tinut sa dovedeasca faptul ca era “foarte rus”, a continuat Koch.
“Acest lucru explică parţial tensiunile cu Papa polonez”.
Situaţia actuală este diferită. “Din fericire, la începutul pontificatului său, în aprilie 2005, Papa Benedict al XVI-lea a cautat sa restabileasca rapid dialogul. Actualul Patriarh Kirill il cunostea pe Cardinalul Ratzinger, care a devenit Papa, şi relaţiile lor au fost bune”.
Dialogul cu Bisericile Ortodoxe nu s-a deblocat, insa, până in prezent. „Ne-am lovit de problema primatului papal”, mai explică preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.
“Am crezut că am făcut un pas important, după reuniunea Comisiei Mixte Internaţionale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă, din Ravenna, în 2007, catolicii şi ortodocşii parand ca se îndreapta spre un acord”.
“Dar, în martie 2011, Patriarhul Moscovei a declarat că nu va accepta niciodată Ravenna(…). Va trebui sa asteptam lucrarile viitorului Sinod Pan-Ortodox, ale cărui rezultate vor fi importante pentru viitorul ecumenismului”.