INVICTUS!

Poemul “Invictus”, scris de William Ernest Henley in anul 1875, a fost o puternica sursa de inspiratie pentru Nelson Mandela in timpul celor 27 de ani in care a fost tinut prizonier in Africa de Sud dominata de apartheid. Mandela a fost eliberat din inchisoare in 1990, iar patru ani mai tarziu a devenit presedintele Africii de Sud, punand capat politicii de discriminare rasiala si introducand alegerile democratice.

Filmul “Neinfrant/ Invictus”, in regia lui Clint Eastwood, il portretizeaza pe Mandela ca fiind un barbat extrem de inteligent, drept, corect si plin de compasiune. Mandela era foarte constient de tensiunile existente in Africa de Sud in momentul in care a ajuns la putere. Singura modalitate prin care natiunea se putea vindeca era iertarea, dar si prin unitatea oamenilor. Astfel, Mandela a profitat de oportunitatea de a gazdui Campionatul Mondial de Rugby din 1995, creand echipa nationala de rugby a Africii de Sud, Springbok, care a devenit sursa de inspiratie pentru toti locuitorii, fie albi, fie negri.

O adaptare a romanului “Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game that Made a Nation”, scris de jurnalistul John Carlin, “Neinfrant”, este o examinare a relatiei dintre sport si politica, intr-un moment istoric bine definit. Filmul demonstreaza incredibila importanta si puterea jocurilor sportive asupra unei intregi natiuni.

Aflat la cea de-a treia colaborare cu regizorul Clint Eastwood, dupa “Necrutatorul/ Unforgiven” si “O fata de milioane/ Million Dollar Baby”, Morgan Freeman ofera publicului cea mai buna performanta actoricesca din cariera pentru a-l intruchipa pe Nelson Mandela. Freeman surprinde intr-un mod magic carisma, increderea si entuziasmul sincer al presedintelui. Matt Damon este convingator in rolul eroului sportiv François Pienaar, capitanul echipei Springbok.

Cele mai bune momente ale filmului se petrec in scenele care infatiseaza echipa de securitate a presedintelui, care reprezinta o combinatie intre garzile de corp personale ale lui Mandela si fostii membri din Apartheid Special Branch. Dinamica initial tensionata dintre acestia functioneaza precum un microcosm al relatiilor dintre albi si negri in Africa de Sud, creand o noua intriga interesanta.

“Neinfrant” incepe ca un documentar politic, se termina ca un film sportiv si este antrenant pe tot parcursul. Clint Eastwood este unul dintre cei mai buni regizori din lume si, la fel ca majoritatea filmelor sale, “Neinfrant” combina modul disciplinat de abordare a regiei de film cu dorinta calma de a nu grabi evenimentele, astfel incat sa permita povestii sa se dezvolte natural.

“Sportul are puterea de a salva lumea. Sportul inspira si uneste oamenii mai bine ca orice altceva.” – Nelson Mandela

Mai jos am placerea sa va ofer acest frumos poem victorian intr-o traducere modificata pe ici pe colo de mine, din volumul “Ghidul Optimistului” de Niall Edworthy. O superba lectie de imbarbatare.

INVICTUS

William Ernest Henley

Out of the night that covers me,

Black as the Pit from pole to pole,

I thank whatever gods may be

For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance

I have not winced nor cried aloud.

Under the bludgeoning of chance

My head is bloody, but unbowed.

Beyond the place of wrath and tears

Looms but the Horror of the shade,

And yet the menace of the years

Finds, and shall find me, unafraid.

It matters not how strait the gate,

How charged with punishment the scroll,

I am the master of my fate;

I am the captain of my soul.

INVICTUS

William Ernest Henley

Departe de noaptea grea din jurul meu,

Neagră ca iadul, fără de sfârşit,

Îi mulţumesc oricărui Dumnezeu

Pentru al meu suflet de necucerit.

În gheara sorţii, strâns fără cruţare

Nu am dat înapoi şi n-am strigat

Lovit de întâmplările amare

Capul mi-e-nsângerat, dar nu plecat.

Dincolo de blesteme şi de lacrimi,

Pe-acest tărâm de umbră subjugat,

În anii plini de-ameninţări şi patimi

Sunt şi voi fi la fel, neînfricat.

Nu mai contează cât de aspru-i drumul,

Ce liste cu pedepse vin mereu,

Eu, azi, al sorţii mele sunt stăpânul

Sunt căpitanul sufletului meu.

Cu dragoste oferita tuturor,

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.