Despre Rugaciunea Inimii

Am primit de la o prietena, in numele a mai multi credinciosi, un email cu urmatorul text:

“Inteleg bine predica, ideea insa era alta. De exemplu daca zic “Doamne Iisuse…” ma rog doar pentru mine. Miluieste-ma pe mine. Acest “pe mine” mi se pare “egoist” oarecum… Pe cand in “Tatal nostru” ne rugam pentru toti. “Painea NOASTRA” , “da-ne-o NOUA” , “ne iarta NOUA” , “nu ne duce pe NOI in ispita” , “Ne izbaveste (pe NOI,caci e la plural)”. Se stie ca cea mai placuta rugaciune in fata lui Dumnezeu e rugaciunea pentru aproapele. Cand te rogi (si) pentru altcineva e o rugaciune dumnezeiasca, angelica (sa-l citez pe parintele Staret de la manastirea unde merg). Plus ca, atunci cand Apostolii L-au intrebat pe Iisus cum sa se roage nu i-a invatat Rugaciunea inimii,ci Tatal nostru”.

Aflati cu totii intr-o mare indoiala sufleteasca, am indraznit sa ofer acest raspuns:

Dragii mei,

Ca unul care am inceput si eu a bajbai cu nepricepere fireasca prin tainele sfinte ala Crestinismului, am inteles la cei 45 de ani pe care ii port cu grija cateva lucruri, cred, esentiale si, sper, utile pentru voi toti.

Mai intai, la mai bine de 2000 de ani de la ridicarea lui Hristos la Cer, am reusit noi oamenii sa complicam totul.

Complicam si “cosmetizam” mesajul pur al lui Hristos. Iubeste-l pe Dumnezeu in mod deplin si pe aproapele tau ca pe tine insuti.

Apoi, am impodobit cu fel si fel de rituri si norme Biserica. Este drept ca toate fac parte din Traditie dar am ajuns sa fim atenti mai mult la rit decat la esenta.

Rugaciunea a ajuns mai mult o turuiala in gura multor crestini si clerici.

Stim pe de rost psalmi si rugaciuni, unii stiu slujbe intregi. Si la ce folos? Traiesc dupa ele, sau cred ca simpla lor memorare si reproducere ii mantuieste?

GRESIT!

Acum, alta dilema: daca izvoraste egoism Rugaciunea Inimii.

Iar ne incarcam timpul cu desertaciuni. Conteaza ca in Rugaciunea Inimii spun doar de mine si in Rugaciunea Domneasca vorbesc la plural? Ambele cai sunt folositoare, atata timp cat sunt lipsite de fatarnicie.

Cand spun “Doamne Iisuse Hristoase… Miluieste-ma pe mine pacatosul.” cred ca ar trebui avut in vedere ca ma rog NU DOAR PENTRU MINE CI SI PENTRU MINE!

Adica “Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu Miluieste-ma (SI) pe mine pacatosul!

Se vorbeste aici despre superioritatea rugaciunilor.

GRESIT!

Daca atunci cand ne rugam avem atitudinea vamesului la Templu, suntem mai aproape de Cer decat credem.

Asa ca lasati discutiile sterile.

Rugati-va cu inima buna si smerita!

Sper sa va fie de folos cuvantul meu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.