>> Dacã veti avea si rãbdare în necazuri, sã stiti cã veti avea si Duhul Sfânt. Dar dacã veti avea si puterea de a multumi în necazuri, atunci strãluceste Duhul Sfânt în voi. Pr. Arsenie Boca
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului
Sfântul Mucenic Lup
Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, episcopul Sirmiului
Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, episcopul Lugdunului (Lyon)
Preacuviosul Parinte Calinic, patriarhul Constantinopolului
Sfinţii 38 de Mucenici din Tracia
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Cum pot deveni călugăr? Odată, Macarie Egipteanul a mers de la Sketis la muntele Nitriei, la liturghia avvei Pambo. Bătrânii de aici l-au rugat: „Spune un cuvânt fraţilor!”. El a zis: „Eu încă nu am devenit călugăr, dar am văzut călugări. Odată, stăteam în chilia mea, la Sketis, şi mă sâcâiau gândurile, zicându-mi: «Du-te în pustiu şi vezi ce-i acolo!». M-am luptat cinci ani cu gândul acesta, întrebându-mă: oare nu vine de la demoni? Dar cum gândul stăruia, am plecat în pustiu. Şi am găsit acolo un iezer cu apă, iar în mijlocul iezerului o insulă. Când fiarele pustiului au venit să se adape, am văzut în mijlocul lor doi oameni goi şi am început să tremur din tot trupul, gândindu-mă că sunt duhuri. Dar ei m-au văzut că tremur şi mi-au zis: «Nu te teme, şi noi suntem oameni». Eu i-am întrebat: «De unde sunteţi şi cum aţi ajuns în pustiul acesta?». Ei au răspuns: «Suntem de la chinovie. Ne-am înţeles între noi şi am venit aici împreună, acum patruzeci de ani: unul este egiptean şi celălalt libian». Apoi m-au întrebat ei pe mine: «Ce se mai întâmplă în lume, plouă la timp, sunt de toate?». Eu le-am zis: «Da». I-am întrebat din nou: «Cum pot deveni călugăr?». Ei îmi zic: «Dacă nu renunţi la tot ce-i lumesc, nu poţi deveni călugăr». Le-am răspuns: «Dar eu sunt slab, nu pot face ca voi». Ei mi-au zis: «Dacă nu poţi face ca noi, stai în chilia ta şi plânge-ţi păcatele». I-am întrebat: «Iarna nu vă este frig? Vara nu vă ardeţi trupurile?». Ei au zis: «Dumnezeu ne-a rânduit astfel, încât iarna să nu ne fie frig, iar vara să nu ne vatăme arşiţa». De aceea vă spun, eu încă n-am devenit călugăr, dar am văzut călugări. Iertaţi-mă, fraţilor”. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
Ortodox la locul de munca
In Aragon exista o biserica catolica, pictata de un roman stabilit in Spania, Augustin Constantin Ghebaru (33 ani), in stil bizantin. “Ti se pare ca intri intr-o biserica romaneasca. Cand m-am apucat, preotul catolic mi-a cerut sa restaurez o inscriptie. Apoi, m-a rugat sa refac si picturile altarului, iar eu le-am propus decorarea in stil bizantin. Le-a placut tare cum a iesit si m-au lasat sa le pictez si cupola, dar in numai opt zile. Atunci l-am si contactat pe preot roman Octavian Dicu, pictor de biserici, si am pictat impreuna. Eu si parintele Dicu am dorit sa fie donatie pentru acest lacas, mai ales ca doream sa imprim un stil romanesc in Spania. Si ce este mai important decat sa pictezi o biserica catolica in stil ortodox?”
Egipt: Fara transplant intre musulmani si crestini (copti)
Sindicatul medicilor de la Cairo a propus reglementarea transplanturilor de organe, pentru “reducerea traficului ilegal”ilegal, relatează “La Repubblica”. Proiectul urmareste limitarea donării de organe numai în cadrul familiei, până la gradul IV de rudenie. Majoritatea vocilor sustin insa ca se urmăreşte interzicerea transplantului de organe între musulmani şi copţi, intrucat “Propunerea a fost inspirată de “Fraţii musulmani” (grupare panislamista), care controlează Sindicatul medicilor, şi este discriminatorie, încălcând drepturile omului şi Constituţia şi subminând unitatea naţională” (Naguib Gibrael – directorul Uniunii egiptene pentru drepturile omului) “Prin combaterea traficului ilegal de organe, vor fi preîntâmpinate eventualele tensiuni ce se pot naste între cele două comunităţi religioase.” (Hamdi El Sayed – liderul Sindicatului medicilor)
PELERINAJ ORGANIZAT DE EPISCOPIA GIURGIULUI
08Septembrie2008 Biserica „Naşterea Maicii Domnului” LETCA NOUĂ
08:30– Participare la Sf. Liturghie Arhierească cu ocazia hramului Bisericii
– Închinare la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
12:30 – Participare lainaugurareaAşezământului Social „GRĂDINA MAICII DOMNULUI”şi a Casei Sociale „NIFON MITROPOLITUL” PREŢ: 35 LEI
Contact: Birou pelerinaje (lângă Catedrala Episcopală din Giurgiu)
– Coordonator: P.C. Pr. Mihăescu Bogdan
– Tel.: 0731.731.448 / 0723.791.031 / E-mail: birouldepelerinajegiurgiu@yahoo.com
Pentru mai multe detalii, Vă rugăm să vizitaţi site-ul Magazinului de obiecte bisericeşti şi al Biroului de pelerinaje al Episcopiei Giurgiului: www.magazin-bisericesc.ro
Grup minim 40 persoane
Plecarea va avea loc din faţa Catedralei Episcopale a Giurgiului la ora 07:45
Guvernul ucrainean restricţionează studiile şcolare în limbile minorităţilor
Autorităţile de la Kiev promovează o politică de deznaţionalizare a minorităţilor naţionale, inclusiv a etnicilor români, prin iniţiativa legislativă ce prevede ca majoritatea disciplinelor din şcolile minoritare să se predea în limba ucraineană şi nu în cea maternă, a declarat Alexandrina Cernov, filolog din Cernăuţi, membru de onoare al Academiei Române (Agerpres).
Biserica lasata fara “ajutoare”
Protopopiatul Petrosani colectase mai multe ajutoare, prin preotii din eparhie, care urmau sa fie transportate in Moldova. Au ramas surprinsi insa, cand au observat ca hotii din zona, le-au “triat” dupa bunul plac, precum vamesii, inainte de a parasi localitatea. Cu toate acestea, Biserica de aici, la initiativa patriarhiei Romane, a trimis 2 tiruri de haine, incaltaminte sau alimente neperisabile.
Punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică în Mehedinţi O nouă biserică va începe să se construiască în Episcopia Severinului şi Strehaiei. Este vorba de noul locaş de cult din parohia Cujmir II, protoieria Vânju Mare, ce va purta hramul ,,Sf. Apostol Andronic”, prăznuit de Sfânta Biserică la 17 mai. Slujba punerii pietrei de temelie a noii biserici va avea loc duminică, 24 august 2008, ora 18.00, şi va fi săvârşită de Prea Sfinţitul Episcop Nicodim, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment sunt aşteptaţi să participe enoriaşii parohiei Cujmir, fii ai satului, precum şi credincioşi din localităţile apropiate.
Un milion de euro nu e cam mult pentru o clopotnita, oricum?
In urma cu ceva timp anuntam despre incendierea accidentala a Bisericii Evanghelice din Bistriţa (in data de 11 iunie). Pagubele estimate la peste un milion de euro, si-au gasit acoperire intrucatva prin Ministerul Culturii si Primaria Bistrita. Discutiile au inceput sa si apara, imediat dupa “donatii”, preotul plangandu-se ca banii nu ajungeau la el. Mai nou insa, prefectul Szilagy le impută, preotului de la Biserica Evanghelică din Bistriţa si Consistoriului Evanghelic din Sibiu, faptul că nu vrea să dea numele firmei cu care lucrează la reconstrucţia “netransparenta” a bisericii.
Fericiti veti fi cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni…
Interviu cu Inaltpreasfintitul Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor: – Inaltpreasfintite Parinte Mitropolit, in ultimul timp un grup de preoti a formulat mai multe nemultumiri, unele v-au vizat si pe Inaltpreasfintia Voastra. Cum comentati afirmatiile lor? – In primul rand, trebuie sa observ ca forma pe care au ales-o acesti preoti, de a-si exprima nemultumirile, este total nepreoteasca si nu poate sa nu trezeasca anumite banuieli, de altfel, lucru remarcat si de majoritatea preotilor si crestinilor nostri. Si apoi ritmul alert in care au actionat (cateva aparitii pe saptamana in diverse mijloace mass-media: ziare, radio, TV), duce la gandul ca s-a actionat dupa un plan bine gandit, care a avut ca scop destabilizarea Mitropoliei si poate chiar scoaterea ei in afara cadrului legal din Republica Moldova, chiar daca s-a afirmat ca intentiile sunt nobile – buna functionare a Mitropoliei. Cum sa intelegem, care poate sa fie explicatia, cand, pe data de 10 iunie, a fost depus un memoriu semnat de 32 de preoti, 2 diaconi si 1 ierodiacon, iar pe 19 iunie a fost depusa o scrisoare prin care am fost anuntat ca 25 de preoti, 3 diaconi si 1 ierodiacon ies de sub ascultare. Noi… (pentru continuare, click
aici).
Descoperiri “competitive”, la Sinca Noua
In timpul lucrarilor de amenajare a unui teren de fotbal, in comuna Şinca Nouă au fost descoperite mai multe unelte preistorice din piatră, datând din paleolitic. Arheologii atrag atentia ca obiectele ar fi vechi de câteva milioane de ani, cele mai vechi de la noi din tara. Săpăturile pe “terenul de fotbal” continua.
Campania „Nu vrem liceu fara Dumnezeu” se bucura de succes Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române a centralizat mesajele, primite de la eparhii, care susţin menţinerea disciplinei Religie în planul cadru pentru învăţământul preuniversitar. Iniţiativa mobilizării celor care susţin menţinerea disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar şi în mod special în licee, aparţine Patriahiei Române. “După centralizarea mesajelor trimise până la data de 19 august 2008, avem 135.835 mesaje de susţinere pentru păstrarea disciplinei Religie în cadrul trunchiului comun la nivelul învăţământului liceal, din care 115.455 semnături pe liste de adeziuni, 605 mesaje prin poştă şi prin e-mail şi 19.775 chestionare. Dorim, pe această cale, să le mulţumim tuturor celor care ne-au încurajat în demersul nostru de promovare a valorilor spirituale şi religios-morale ale Ortodoxiei”, a declarat Bogdan Popescu, consilier patriarhal. Strângerea semnăturilor pentru păstrarea Religiei în învăţământul preuniversitar va continua până în momentul adoptării noului proiect al Legii învăţământului preuniversitar.
Orthodoxe Impulse fur die Okumene
Pe data de 3 septembrie, incepand cu ora 18:00, va avea loc, la Centrul 66, Hirschgraben 66 in Zurich, conferinta „Orthodoxe Impulse fur die Okumene” la care va participa scriitorul sas Eginald Schlattner si presedintele Comisiei de Lucru a Bisericilor Ortodoxe Elvetiene, Dr. Heinz Pantaleimon Gstrein. Potrivit Casei Romanilor din Elvetia, citata de Romanian Global News, Eginald Schlattner, pastor evanghelic pensionat, este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori contemporani romani de limba germana. Originar din Fagaras, a studiat teologia, matematica si hidrologia. In perioada comunista a fost detinut politic. Romanele puternic autobiografice ale pastorului sas in varsta de 73 de ani povestesc de arest, tortura si detentie in inchisorile Securitatii: “Cocosul decapitat” din 1998, “Manusile rosii” din 2000, “Pianul din ceata” din 2005, toate publicate de editura Szolnay din Viena. Ecranizari: “Cocosul decapitat”, film artistic in regia lui Radu Gabrea, coproductie romano-germano-austriaco-ungara, 2007. Dr. Heinz Pantaleimon Gstrein, orientalist, journalist si teolog, este presedinte al Comisiei de lucru a Bisericilor ortodoxe elvetiene. Timp de 30 de ani a fost corespondent al Radio DRS si al cotidi anului NZZ in orientul mijlociu.
Două monumente istorice în pericol
Sambătă, 16 august, la Geamia Hunkiar din centrul vechi al Constanţei a avut loc slujba cu ocazia sărbătorii de Berat. Musulmanii au marcat începerea lunii Ramazan şi s-au rugat pentru purificarea sufletului. De obicei, la finalul slujbei, turcii şi tătătarii se împrăştie spre casele lor. Sambătă, ei nu şi-au mai respectat programul şi au organizat în faţa moscheii un protest. Cu muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, în frunte, credincioşii musulmani au cerut stoparea lucrărilor la imobilul cu subsol, două etaje şi mansardă ce se construieşte la un metru de lăcaşul de cult. Muftiul Iusuf Muurat ne-a declarat: “Eu şi credincioşii cerem să se respecte legea. Geamia Hunkiar este reprezentativă pentru musulmanii dobrogeni. A fost construită în 1869 şi este monument istoric din grupa A. Conform articolului 11 din Legea 422/2001, este interzisă orice fel de intervenţie asupra monumentelor istorice, fie ea directă sau indirectă, iar în articolul 59 din aceeaşi lege se spune că acolo unde nu este delimitată zona de protecţie pe o rază de 100 de metri nu se poate construi. Acest şantier nu respectă legea şi nici pe noi, musulmanii care ne rugăm aici. Vineri, în timpul slujbei, se săpa pe şantier şi simţeam cum se zguduiau pereţii. Deja aceştia s-au crăpat. Ministerul Culturii şi Cultelor a dat avizul pentru ca noul şantier să se desfăşoare de la o distanţă de trei metri, şi aşa prea mică. Acum şantierul s-a extins pînă la un metru de geamie”. Sorin Mocianu este proprietarul terenului şi al proiectului ce acum prinde contur chiar lîngă moschee. Acesta spune că a înştiinţat Muftiatul încă de acum un an despre intenţiile sale şi că va construi doar pe 60% din suprafaţa terenului, pentru a nu lua faţa moscheii. Mocianu mai spune că va consolida cu piloni şantierul, pentru a nu afecta structura de rezistenţă a lăcaşului de cult. ŞI ORTODOCŞII PĂŢESC LA FEL. Despre seria abuzurilor împotriva Bisericii Adormirea Maicii Domnului, lăcaş de cult cu valoare de patrimoniu, am mai publicat cîteva materiale. Biserica a fost construită în urmă cu aproximativ 101 ani şi reprezintă unul dintre obiectivele turistice care erau vizitate de turiştii aflaţi în concediu pe Litoral. În ultimii ani, Adormirea Maicii Domnului a fost eclipsată de extinderea mall-ului Tomis, care se ridică la aproximativ 12 metri de gardul casei Domnului. Proprietarii mall-ului sînt deja celebri după scandalul catedralei catolice Sfântul Iosif din Bucureşti, pe care au agresat-o după ce au ridicat un bloc în imediata sa apropiere. Acum, construcţia blocului iniţiată de investitorii israelieni este oprită. La Constanţas-a împămîntenit deja un fel de procedură, care nu este ilegală, şi care a fost inventată pentru a ocoli ordinea firească a procesului de obţinere a unei Autorizaţii de construire de la Primărie.
Mulţi dintre investitorii care au demarat proiecte în centrul oraşului procedează la fel. Întîi iau o autorizaţie de construire pentru şantier arheologic, după care obţin certificatul de descărcare de sarcini arheologice şi cu acesta apoi cer eliberarea unei alte autorizaţii de construire a unei clădiri. Ordinea este firească, de altfel, dar de multe ori lucrările arhelogice sînt exact lucrări pentru realizarea fundaţiei. Modelul a fost preluat şi de patronii israelieni ai mall-ului Tomis. Totuşi, sînt două puncte sensibile care pot bloca extinderea mall-ului: primul este legat de obţinerea avizului de la Ministerul Culturii şi Cultelor. În anul 2005, SC Tomis SA intenţiona să extindă clădirea Tomis Mall cu un corp S+D+P+2E, amplasat la intersecţia Mihai Viteazu cu Griviţa, care ocupa şi trama stradală. PUD-ul este aprobat prin Hotărîrea Consiliului Local al Municipiului Constanţa293/25.05.2005 de modificare a HCLM nr. 441/200386. Pentru că noua aripă afecta un monument istoric protejat prin lege – Biserica Adormirii Maicii Domnului – a fost solicitat, potrivit prevederilor Legii nr. 422/2001, un aviz de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Atunci, MCC a refuzat, prin avizul 183/Z/14.09.2005, să acorde avizul pentru ridicarea corpului de clădire chiar în intersecţia Mihai Viteazu cu Griviţa. SC TOMIS SA a căutat o breşă pentru a-şi duce proiectul la bun sfîrşit. La începutul anului 2007, patronii mall-ului au solicitat de această dată de la direcţia din Constanţa a Ministerului Culturii şi Cultelor avizul pentru un proiect identic cu cel prezentat ministerului în urmă cu doi ani. Motivaţia formală a solicitării a fost că se încearcă realizarea unui nou proiect de extindere. De fapt, era acelaşi proiect, cu mici modificări, iar amplasamentul este identic. În ciuda deciziei ministerului, direcţia judeţeană a dat avizul, cu condiţia efectuării în prealabil de cercetări arheologice în zonă. Aşa că cei de la Tomis au trecut la următorul pas: obţinerea autorizaţiei de construire pentru un şantier arheologic. Etapa e depăşită, pentru că a fost obţinută şi autorizaţia de construire a noii aripi a mall-ului.
Valentin Purica, preşedintele Asociaţiei Adormirea Maicii Domnului, declară: “Nimeni nu a ţinut cont de valoarea de patrimoniu a acestei clădiri, ce a fost construită în urmă cu aproape 101 ani. Pînă la extinderea actualului mall, clădirea bisericii se putea admira de pe Strada Griviţei pînă în piaţa cu acelaşi nume. După ce investitorii israelieni au preluat şi extins clădirea, biserica nu se mai vede din Strada Mihai Viteazu, şi acum se va construi şi pe Strada Griviţei, singura care mai făcea legătura cu Mihai Viteazu. Noua aripă este ca un zid care astupă biserica. Sîntem înconjuraţi de blocuri. Şantierul afectează şi structura de rezistenţă. Pictura s-a crăpat pe interior o dată cu pereţii. În anul 2000, Biserica Adormirea Maicii Domului a fost renovată, iar acum deja structura suferă din cauza lucrărilor efectuate la prima extindere a mall-ului din 2002 şi cele de acum. Acum turla este plină de fisuri. Avem pe rol două acţini împotriva autorizaţiilor de construire pentru şantier arheologic şi consolidare cu piloţi a şantierului. Acum vom ataca şi autorizaţia de construire obţinută pentru noua aripă. De fapt, s-a materializat ceea ce am arătat instanţei. Şi anume că s-a urmărit doar ridicarea unei noi aripi chiar pe trama stradală, şi nu valorificarea arheologică a zonei, aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă în prima fază. Din păcate, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional are rol decorativ, pentru că acceptă şi chiar aprobă astfel de abuzuri. Noi vom organiza şi cîteva proteste pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor din Constanţa “. Conducerea Tomis SA păstrează tăcerea şi se bazează probabil pe influenţa tatălui directoarei Daiana Voicu, fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa.
LIPSĂ DE RESPECT “Acest şantier nu respectă legea şi nici pe noi, musulmanii care ne rugăm aici. Vineri, în timpul slujbei, se săpa pe şantier şi simţeam cum se zguduiau pereţii. Deja aceştia s-au crăpat. Ministerul Culturii şi Cultelor a dat avizul pentru ca noul şantier să se desfăşoare de la o distanţă de trei metri, şi aşa prea mică” Yusuf Muurat, muftiu
BISERICA RENOVATĂ CRAPĂ “Suntem înconjuraţi de blocuri. Şantierul afectează şi structura de rezistenţă. Pictura s-a crăpat pe interior o dată cu pereţii. În anul 2000, biserica Adormirea Maicii Domului a fost renovată, iar acum deja structura suferă din cauza lucrărilor efectuate la prima extindere a mall-ului din 2002 şi cele de acum” Valentin Purica, Asociaţia Adormirea Maicii Domnului. ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Construită acum 100 de ani. Agresată de noua aripă a Tomis-mall (conf. mail informare primit de la Ministerului Cultelor, citand fragmente si din Adevarul)
Vaticanul spune că “Iahve” nu trebuie pronunţat în cult
O notă a Vaticanului reiterează o directivă conform căreia numele revelat al lui Dumnezeu din tetragrama YHWH nu trebuie pronunţat în liturgica catolică. Episcopul Arthur Serratelli, preşedintele Comitetului pentru Cultul Divin al Conferinţei Episcopale Americane, spune într-o notă despre directiva Vaticanului că indicaţiile “nu conduc la nici o modificare în textele liturgice oficiale”, dar ar putea avea “un oarecare impact asupra folosirii unor anumite piese muzicale din ţara noastră precum şi asupra compunerii textelor schimbătoare precum intenţiile generale de la celebrarea Liturghiei şi a altor Sacramente”.
Mesajul din 29 iunie al Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor subliniază că numele revelat de Dumnezeu nu era pronunţat nici de primii creştini. Se explică: “Venerabila tradiţie biblică a Sfintei Scripturi cunoscută ca Vechiul Testament afişează o serie de apelative divine, printre care se află numele sfânt al lui Dumnezeu revelat în tetragrama YHWH. Ca o expresie a infinitei măreţii şi maiestăţi a lui Dumnezeu, a fost considerat ca nepronunţabil şi de aceea înlocuit în lectura Sfintei Scripturi printr-un nume alternativ: Adonai, care înseamnă Domnul. Traducerea greacă a Vechiului Testament, aşa numita Septuaginta, datând din ultimele secole dinainte erei creştine, a tradus tetragrama iudaică cu cuvântul grec Kyrios, care înseamnă tot Domnul. Din moment ce textul Septuagintei a constituit Biblia primei generaţii de creştini vorbitori de limbă greacă, limbă în care au fost scrise de asemenea toate cărţile Noului Testament, şi aceşti creştini, de la început, nu au pronunţat niciodată tetragrama divină.”
Vaticanul mai afirmă că această practică a avut “implicaţii importante” în cristologia Noului Testament. “De fapt atunci când Sfântul Pavel, referindu-se la crucificare, scrie că Dumnezeu l-a preaînălţat şi I-a dăruit lui nume, care este mai presus de orice nume
(Filipeni 2,9), el nu se referă la vreun alt nume decât Domnul
, pentru că tot el continuă spunând să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos
(Filipeni 2,11; cf. Isaia 42,8: Eu sunt Domnul şi acesta este numele Meu
)”, se spune în nota Vaticanului. “Atribuirea acestui titlu lui Hristos înviat corespunde exact proclamării divinităţii Sale . Titlul de fapt devine interschimbabil între Dumnezeu lui şi Mesia credinţei creştine, chiar dacă nu este de fapt unul dintre titlurile folosite de Mesia. Evitarea pronunţării tetragramei numelui lui Dumnezeu de către Biserică îşi are deci fundamentele ei. Pe lângă motivul de ordin pur filologic, e vorba şi de a rămâne fidel tradiţiei Bisericii, de la începuturi, în baza căreia tetragrama sfântă nu a fost niciodată pronunţată în context creştin, nici tradus în vreuna din limbile în care a fost tradusă Biblia.” (dupa un mail de informare Ministerul Cultelor preluat din site-uri catolice)
Astăzi Biserica face Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului
Astăzi este odovania sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, slujbă prin care se încheie prăznuirea liturgică a acestui praznic închinat Fecioarei Maria. În tradiţia Bisericii noastre fiecare mare praznic este precedat de o perioadă de pregătire, numită înainte-prăznuire şi este urmat apoi de o altă perioadă numită după-prăznuire. În cazul praznicului Adormirii Maicii Domnului a fost o zi de înainte-prăznuire şi încă 9 zile după prăznuire. În tot acest interval de timp, în cadrul slujbelor din biserică s-au cântat stihiri ale praznicului, iar astăzi în ziua odovaniei, slujba este aproape identică cu cea din ziua de 15 august. Următorul praznic care are înainte-prăznuire şi după-prăznuire este Naşterea Maicii Domnului, sărbătorit la 8 septembrie.
Astăzi pleacă din Alba Iulia un nou grup de pelerini în Grecia
Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia organizează în perioada 24 august – 1 septembrie 2008 un nou pelerinaj în Grecia. Cei 45 de pelerini vor vizita cele mai importante mănăstiri şi locuri încărcate de istorie şi cultură din Elada. Primul punct al pelerinajului va fi oraşul Tesalonic unde se află moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi ale Sfântului Grigorie Palama. Va urma apoi o croazieră în jurul Sfântului Munte Athos şi vizitarea Mănăstirii de la Souroti, unde se află mormântul Părintelui Paisie Aghioritul. În drumul lor spre Atena pelerinii vor vizita Complexul monastic de la Meteora. În capitale elină se vor vizita cele mai vechi biserici, vestigiile istorice – Acropole, Stadionul Olimpic, şi instituţiile moderne, după care pelerinii vor ajunge pe insula Eghina unde se află mănăstirea şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni. Ultimele puncte atinse în acest pelerinaj vor fi Patrasul, unde se află moaştele Sfântului Apostol Andrei şi Delphi. Acesta este cel de-al doilea pelerinaj în Grecia organizat de Arhiepiscopia Ortodoxe de Alba Iulia în acest an.
Manifestarea “Cununa grâului” – ediţia a V-a
Duminică, 24 august 2008, la Bucerdea Vinoasă se va desfăşura cea de-a 5-a ediţie a sărbătorii „Cununa grâului”, manifestare ce va cuprinde alaiuri de secerători, şezători, expoziţii, şi spectacole de folclor şi folk. Manifestarea „Cununa grâului” de la Bucerdea Vinoasă face parte din proiectul „Trăind cu tradiţiile”, proiect al Asociaţiei Tradition Group, care are ca parteneri parohia Ortodoxă din sat, primăria comunei Ighiu şi Consiliul Judeţean Alba. Părintele Nicolae Bolea, parohul din Bucerdea Vinoasă ne-a oferit mai multe amănunte: Proiectul cultural Sărbătoarea „CUNUNA GRÂULUI” 2008, a ajuns la cea de-a V-a ediţie, fiind organizat de Asociaţia TRADITION GROUP în comunitatea din Bucerdea Vinoasă, judeţ Alba. Evenimentul se încadrează demersurilor asociaţiei de revigorare şi promovare a patrimoniului imaterial şi a valorilor cultural – muzicale contemporane româneşti. Prin programul sărbătorii se încearcă an de an redescoperirea tradiţiilor şi obiceiurilor din zonă, anul acesta (2008) iniţiativa beneficiind şi de cofinanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). În cadrul unui concurs de proiecte lansat anul trecut (2007) la nivel naţional, proiectul Sărbătoarea „CUNUNA GRÂULUI” a fost selectat şi a ocupat locul II în categoria patrimoniu imaterial. Proiectul cofinanţat se va desfăşura în două etape: 1) Sărbătoarea „CUNUNA GRÂULUI” din data de 24 august 2008 şi 2) Realizarea unei vizite de studiu cultural-turistice a actorilor satului care regizează sărbătoarea într-o comunitate rurală din Delta Tisei, deţinătoarea mărcii europene Village +. Pornind de la o iniţiativă locală, restrânsă, programul sărbătorii s-a diversificat an de an prin elemente menite să redescopere istoria şi tradiţiile zonei coroborate cu promovarea valorilor muzicii folk în mediul rural. Anul acesta programul din 24 august 2008 cuprinde regizarea sărbătorii de altădată organizată la sfârşitul secerişului – Alaiul clăcii de secerători şi Dialogul clăcaşilor cu gazda, urmat de un alt obicei – Şezătoarea, puse în scenă de cei mai talentaţi „actori” ai satului, lansarea noi expoziţii de fotografie veche împreună cu „Albumul de familie” realizat în format digital. Sărbătoarea va continua cu deja binecunoscutele spectacole folclorice ale tinerilor din sat şi cu momentele inedite ale Fanfarei Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, a invitatei speciale din acest an Sava NEGREAN-BRUDAŞCU acompaniată de Ansamblul folcloric „Meseşul” din Zalău, seara încheindu-se cu două recitaluri folk ale artiştilor consacraţi ai genului Ducu BERTZI împreună cu Mihai Neniţă – violonist şi Mircea VINTILĂ. Sărbătoarea „CUNUNA GRÂULUI” 2008 beneficiză pe lângă cofinanţarea AFCN-ului şi de sprijinul deja tradiţionalilor parteneri – Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria comunei Ighiu, Parohia Ortodoxă Bucerdea Vinoasă – precum şi a sponsorilor iubitori de cultură – Agroservice Alba Iulia, FARMEC Cluj, Supremia Grup Alba Iulia şi Tastel Bucureşti. Vă invităm aşadar la o întoarcere în timp, la întâlniri cu cei dragi sau la redescoperirea vieţii tradiţionale de altă dată, începând cu orele 17,00 în data de 24 august 2008 în curtea Muzeului Etnografic şi Religios şi a Casei APOULON din Bucerdea Vinoasă. Părintele Nicolae Bolea din Bucerdea Vinoasă, despre manifestarea Cununa grâului.
Sărbătoarea fiilor satului la Măgina
Duminică, 24 august 2008, Parohia Ortodoxă din Măgina organizează „Sărbătoarea fiilor satului”. Manifestarea va debuta la ora 9.30 cu Sfânta Liturghie urmată de un parastas pentru toţii fii satului răposaţi întru Domnul. După primirea oaspeţilor la ora 12.30 va avea loc sfinţirea şi inaugurarea Muzeului satului Măgina. Manifestarea de la Măgina se va încheia cu un spectacol folcloric şi unul de muzică folk.
Pelerinaj la mănăstirile din Dobrogea, organizat de Arhiepiscopia de Alba Iulia
In perioada 25 – 28 august 2008 Centrul de Misiune şi Tineret al Arhipiacopiei Ortodoxe de Alba Iulia organizează un pelerinaj la cele mai importante mănăstiri din Dobrogea. Vor fi vizitate mănăstirile de la Cericdere, Saon, Cocoş, Techirghiol, Dervent şi Peştera Sfântului Apostol Andrei. Cei 35 de pelerini vor mai vizita în drumul lor mănăstirile de la Ciolanu şi Răteşti din judeţul buzău, mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti şi mănăstirea Cozia de pe Valea Oltului.
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –
Link-uri: Noutati pe Platforma 1 “Lacasuri Ortodoxe
DOSARE – Documente Schitul Cetatuia “Schimbarea la Fata” – Magura (Buzau)
CATEGORIA FILM:VIDEO: “Unitatea Duhului” – Urzeala, imaginatie sau plan in numele altora Manastirea Antim, Bucuresti Ortodoxie – catolicism, parintele Staret al Manastirii Antim Bucuresti Efectul televiunii asupra copilului – “Agresiunea virtuala” Recomandari: RUSALCA (un desen, video animat) Un film KSLCatalin: Sfintii Mucenici Epictet (preotul) si Astion(diaconul) – Aici este Casa lor… si se vor intoarce pentru totdeauna, in Casa lor… Un film KSLCatalin: Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul – Caldarusani (Vecernia Mare, Hram) Un film KSLCatalin: “Rugaciune catre Sfantul Nectarie – Filotei Zervakos”Un film KSLCatalin: “Despre frumusetea normalitatii”, dati click aici.
CATEGORIA ARTICOLE:VIDEO: “Unitatea Duhului” – Urzeala, imaginatie sau plan in numele altora Sfanta Nina, luminatoarea GeorgieiProhodul Adormirii maicii DomnuluiAcatistul Adormirii Maicii DomnuluiSa stim despre ce vorbim… – Lourdes (Franta): 150 de ani. E-uri, gunoaie…si copii Parintele Rafail – Schitul Lacu – transcrieri in “taina”(4) Pe Stapanul si Arhiereul nostru…” Sfanta Manastire Petru Voda – Parintele Iustin Parvu: “Sa fim buni si cuminti…” Gradul de incredere in Biserica – interesul cui? „Trasul de sireturi” sau… Parintele Iustin, ca scuza a „Bisericii antiecumenice, a inimii”- limite demult depasite Biserica Anti-Corneana Romana(click aici)
CATEGORIA TEHNIC:– Chestionare pentru examenul auto (scoala de soferi), simulator si informatii utile.– Detector de “prieteni” invizibili pe messenger (click aici)
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA