publicat în: Arhivă

Vaticanul beatifică 188 de martiri japonezi din Nagasaki

Biserica Catolică a beatificat 188 de martiri japonezi de la începutul secolului al XVII -lea, luni, la o ceremonie în Nagasaki (sud-vest), o premieră în arhipelag.

Cardinalul Jose Saraiva Martins, trimis special al Papei Benedict XVI pentru această ocazie, a “binecuvântat” cele 188 de victime ale represiunii anticreştine întreprinsă de şogunii Tokugawa, căpitanii Japoniei în acea epocă, înaintea unei mulţimi de aproximativ 30.000 de oameni, conform organizatorilor.

Mai mulţi preoţi au participat la ceremonie, urmată de o messă pe stadionul Nagasaki, în centrul istoric al creştinismului din Japonia. Credincioşii sud-coreeni şi filipinezi au fost şi ei prezenţi, ca pelerini.

O parte dintre aceşti martiri au fost decapitaţi, răstigniţi sau arşi de viu, pentru credinţa lor, şi doar cinci au fost preoţi sau membri ai unei congregaţii religioase. Ceilalţi 183 au fost bărbaţi şi femei, copii şi vârstnici.

“Binecuvântarea” a fost făcută la sfârşitul unui lung proces de 27 de ani, iniţiat în 1981 în timpul unei vizite în Japonia de Papa Ioan Paul II. Cererea de beatificare a fost formulată pentru prima oară de Biserica Japoneză.

Japonia este în majoritate budistă şi şintoistă, iar creştinismul a fost întotdeauna minoritar, cu mai puţin de două milioane de credincioşi (1,5% din populaţie), din care doar o jumătate de milion sunt catolici.