>> Dumnezeu nu dã nemultumire, ci Dumnezeu gãseste totdeauna modalitatea sã se împlineascã toate, numai cã noi nu avem destulã încredere în Dumnezeu, când ne hotãrâm pentru Dumnezeu. Pr. Teofil Paraian
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Sfântul Cuvios Cosma Evtolul si Sfântul Ierarh Dionisie din Eghina
Sfântul Sfintit Mucenic Eutihie, ucenicul Sfântului Ioan cuvântatorul de Dumnezeu, si al Sfântului Apostol Pavel.
Sfântul Mucenic Tation (sau Tatian).
Preacuviosul Parint si Marturisitor Gheorghe Limniotul (din Limnos sau Lemnos).
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Dumnezeu iubeşte sufletele curate
Avva Sisoe povestea: „Când eram la Sketis, cu Macarie, am plecat la secerat şapte oameni şi, în urma noastră, o văduvă culegea spice plângând fără oprire. Bătrânul l-a chemat pe stăpânul ogorului şi l-a întrebat: «Ce-a păţit bătrâna aceasta, de plânge întruna?» El îi zice: «Bărbatul ei a primit de la cineva un amanet, dar a murit brusc şi n-a spus unde l-a pus. Acum stăpânul amanetului vrea să-i înrobească pe ea şi pe copiii săi». Bătrânul îi zice: «Spune bătrânei să vină la noi, unde ne odihnim de arşiţă». Femeia a venit şi bătrânul a întrebat-o: «De ce plângi tot timpul?». Ea a răspuns «Bărbatul meu a murit, după ce a luat amanet de la cineva, şi n-a spus unde l-a pus». Bătrânul îi zice: «Hai să-mi arăţi unde l-aţi îngropat pe om». I-a luat pe fraţi şi au plecat împreună cu femeia. Când au ajuns la mormânt, bătrânul i-a zis femeii: «Acum du-te acasă». Apoi fraţii s-au rugat, iar bătrânul a strigat la mort: «Cutare, unde ai pus amanetul celuilalt?». El a răspuns: «L-am ascuns acasă la mine, sub picioarele patului». Bătrânul îi zice: «Întoarce-te să dormi până la ziua învierii». Văzând aceasta, fraţii au căzut la picioarele lui, dar bătrânul le-a zis: «Nu datorită mie s-a întâmplat minunea, căci eu nu sunt nimic. Dumnezeu a făcut lucrul acesta datorită văduvei şi orfanilor. Iată ce-i măreţ: Dumnezeu vrea sufletul fără păcate şi dacă un astfel de suflet cere, i se va da». Apoi s-au dus şi i-au zis bătrânei unde se află amanetul, ea l-a luat, l-a înapoiat stăpânului şi şi-a eliberat copiii. Toţi care au auzit L-au slăvit pe Dumnezeu. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
LACASUL COPIILOR @Lacasuri Ortodoxe
De acum, copiii se pot bucura de demararea proiectului “Lăcaşul Copiilor”, parte integrantă a Platformei “Lăcaşuri Ortodoxe”. Noua adresă a fost introdusă pe toolbar, în rubrica “spre Lăcaşuri”. Site-ul va fi la dispoziţia copiilor dornici să ni se alăture în munca din Biserică, aceştia publicând, prin intermediul redacţiei noastre, lucrările şi paginile proprii, aşa cum credem, noi şi ei, de cuviinţă, încât să constituie prilej de bucurie celorlalţi copii. Sperăm ca această muncă (a redacţiei şi a copiilor ce ne vor ajuta, dintre Dvs) să fie pusă, în mod deosebit, în slujba celor ce se găsesc, prin nefericite împrejurări, la casele de copii. Prin urmare, vom căuta modalităţi prin care materialele realizate de noi toţi, mari şi mici, să ajungă şi la cei ce “il au ca singur Părinte, pe Dumnezeu” (pr. Cleopa). Să încercăm ca acest Lăcaş Ortodox să fie într-adevăr un Lăcaş al tuturor copiilor. Bunul Dumnezeu să ne ajute tuturor! admin.KSLCatalin (vizitati-l, de acum, aici:
)
© copyright 2004-2008 JFG networks tous droits réservés
MULTUMIRI aduse grupului Lacasuri Ortodoxe @KSLCatalin (printr-un mesaj special)
Stimati semnatari ai listei noastre, Iata, 4 ani dupa initierea proiectului RWW Group « SAVE the DANUBE DELTA » aflam ca Ucraina a decis sistarea lucrarilor la Canalul Bastroe! Va multumim si pe aceasta cale tuturor celor ati sustinut acest proiect fie prin semnatura pe petitia online, fie prin mediatizarea proiectului (presa, radio, TV, internet), fie prin lobby pe langa diverse foruri internationale sau prin participarea la Simpozionul organizat de RWW Group la Haga in noiembrie 2004. Dr. Theodor BAN RWW Group 44656 Signatures Total
Save the Danube Delta! – Salvati Delta Dunarii! Theodor Banu – Olanda Ucraina a sistat lucrarile la canalul Bistroe Vineri, 15 August 2008. Guvernul ucrainean a revocat la data de 11 august decizia privind realizarea celei de a 2-a faze de constructie a canalului Bastroe. MAE considera ca este un pas inainte in directia conformarii de catre partea ucraineana cu dispozitiile conventiilor internationale si solicitarile diverselor organizatii internationale. Ucraina a fost avertizata recent de mai multe organizatii si parti participante la conventii internationale (Conventia Espoo, Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea) sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. Date: Sat Aug 16, 2008 5:12 am Subject: Bastroe 2004 – 2008
Corul Madrigal – in Polonia
Prestigiosul cor „Madrigal” susţine, în perioada 24-25 august 2008, două concerte în Polonia. Primul, în data de 24 august 2008, la Biserica „Bożego Ciało” din Cracovia, a avut loc în cadrul renumitului Festival „Muzică în vechea Cracovie” iar cel de-al doilea concert, în data de 25 august 2008, va avea loc la Biserica „Maicii Domnului” din Mielec, în cadrul celei de-a unsprezecea ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică „Mielec”. Participarea corului „Madrigal” în cadrul celor două festivaluri de muzică poloneze s-a realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Varşovia.
Festivalul Internaţional „Muzică în Vechea Cracovie”, ajuns la cea de-a XXXIII-a ediţie, este un festival de înaltă ţinută organizat în cea de-a doua capitală culturală a Poloniei. Organizat în fiecare an începând cu 1976, Festivalul „Muzică în vechea Cracovie” este unul dintre cele mai faimoase şi vechi festivaluri de muzică din Polonia, reunind solişti, coruri, formaţii camerale şi orchestre din întreaga lume. Concertele au loc timp de 17 zile în diverse locaţii din oraş – biserici, muzee, curţi interioare ale unor clădiri istorice sau în mine de sare –, în funcţie de caracterul muzicii.
Concertul corului „Madrigal” reprezintă cea de-a doua prezenţă românească la acest festival după ce, anul trecut, concertul Corului „Preludiu” a fost primit cu mult entuziasm de un public numeros.
Centrul Cultural din Mielec, oraş situat la 140 de km de Cracovia, organizează anual Festivalul Internaţional de Muzică „Mielec”, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din zonă. Anul acesta, la Festival participă coruri, formaţii camerale, orchestre şi organişti din SUA, China, Franţa, Izrael, Germania şi Polonia (care îl va aduce şi pe cunoscutul compozitor Henryk Mikołaj Górecki). Corul „Madrigal” are statut de invitat special la acest Festival.
Corul „Madrigal” abordeaza, în ambele concerte, un repertoriu bazat pe muzică bizantină şi românească. (Dorina Zdroba, membra a grupului Lacasuri Ortodoxe @KSLCatalin – astazi 5805 membri)
Marturie despre pr. Ieronim Stanciu, Manastirea Cernica
“Cu intristare am aflat ca parintele Ieronim Stanciu a trecut in vesnicie. Dar cred ca va fi fericit in Imparatia lui Dumnezeu chiar si numai daca El i-ar darui doar atata bucurie plina de dragoste, cata ne-a impartasit d-lui, mie si elevilor mei, cu care am vizitat Manastirea Cernica pe 19 oct. 2002.
Dupa 6 ani de atunci nu ii pot uita chipul plin de zambet, tonul cald al vocii, plin de variate inflexiuni, menite sa tina treaz interesul pentru Cuvantul lui Dumnezeu rostit cu entuziasm, farmecul povestirii experientelor personale si miscarile vioaie prin care le arata elevilor mei cum s-a convins d-lui sa faca “jogging” spre Imparatia dumnezeiasca…
Nu e important ca elevii mei nu i-au retinut numele, stiu doar ca l-au iubit, caci in urmatoarele excursii, l-au cautat, au intrebat de el, iar la scoala si in familii au vorbit despre dansul ca despre calugarul care le-a vorbit cu multa daruire de sine si bucurie despre Dumnezeu. Consider ca i-a zidit sufleteste, caci au plecat (si eu am plecat…, de fapt, am ramas cumva acolo) cu un sentiment intens de bucurie pe care si l-au reamintit mereu si cu convingerea ca acolo, la M-rea Cernica, dar si in Biserica Ortodoxa in general, exista comori nepretuite, dupa care merita sa inseteze (crestinismul, cred eu, este in esenta bucuria impartasirii de dragostea lui Dumnezeu si a semenilor).
Va trimit o pagina din jurnalul calatoriei noastre de atunci, consemnata de elevii de gimnaziu.
Ca profesor de religie, de multe ori am avut sentimentul ca Dumnezeu vorbeste prin copii. Ei au simtit ca era daruit cu talantul povestirii.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l fericeasca!
Prof. Veronica Ciocan, Scoala “I. L. Caragiale” – Constanta (
membra a grupului Lacasuri Ortodoxe @KSLCatalin – astazi 5805 membri)
Despre vestea mutarii la Domnul, a parintelui Ieronim Stanciu, puteti citi
aici.
Aniversare si evenimente: Mitropolitul Vladimir
Pe data de 18 august Mitropolitul Vladimir a fost felicitat la Palatul mitropolitan cu prilejul aniversarii zilei de nastere.
Pe 19 august, acesta a slujit la Catedrala Mitropolitana. hirotonind in treapta de preot pe diac. Ioan Bujnita pe seama parohiei „Sf. Mc. Valeriu” din capitala, iar pe ipodiaconul superior Serghei Jumurcov in treapta de diacon, fiind decorat cu orar dublu, pe seama Catedralei Mitropolitane.
Pe 20 august, Mitropolitul Vladimir a resfinţit Biserica Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din loc. Calaraseuca, raionul Ocnita, din cadrul Episcopiei de Edinet si Briceni.
In timpul Sfintei Liturghii, maica stareta, Eufrosinia a fost decorată cu toiag de egumenă iar clericii raionului Ocnita cu diferite alte distinctii bisericesti, monahul Mitrofan (Gancescu) fiind hirotonit ierodiacon în mânăstire.
Seara, Mitropolitul Vladimir, alături de un sobor de clerici ai Episcopiei de Edinet si Briceni, a oficiat o litie in localitatea Mosana, raionul Donduseni, unde, pe 5 decembrie 2006, Prea Sfintitul Dorimedont a suferit un grav accident rutier in urma căruia a şi decedat, la 31 decembrie 2006.
@KSLCatalin
IOCC (International Orthodox Christian Charities)
IOCC îşi extinde asistenţa vis-à-vis de cei strămutaţi din Georgia, în urma conflictului.
ONU estimează că mai mult de 127.000 de oameni au fost strămutaţi de la casele lor, din cauza conflictului din Georgia. IOCC distribuie produse alimentare esenţiale şi de igienă, aprovizionând familiile din Tbilisi, colaborând cu Biserica Ortodoxă Rusă pentru a îi ajuta pe refugiaţii din Osetia de Nord.
“Multe dintre persoanele strămutate din Osetia de Sud sunt agricultori care au trăit de pe urma unei bucaţi de pământ, fiind şi crescători de vite, deci le-a fost foarte greu să-şi părăsească locuinţele din Tbilisi”, a spus Darejan Dzotsenidze, managerul programului IOCC in Georgia. Aproape 1.000 persoane au primit asistenţă IOCC de urgenţă, oferindu-le produse alimentare şi de igienă din 13 august 13.
@KSLCatalin
“Vi se pare acest om, stabil psihic?”
Sub acest titlu, in Franta a fost publicat un filmulet video, pe care, pentru divertisment, vi-l recomandam. Oare acest comportamen este ceva obisnuit in Occidentul “modern”? Imaginile sunt surprinse, fara ca protagonistul sa stie ca se transmit in direct.
@KSLCatalin
Avertisment al Patriarhiei de la Moscova împotriva dezvoltarii sentimentelor anti-georgiene în Rusia
Patriarhia de la Moscova, prin intermediul parintelui Vsevolod Tchapline, vice-presedinte pe directia de relaţii externe, a atras atentia asupra tendintei de dezvoltare a sentimentelor anti-georgiene din Rusia. El a amintit de lunga şi bogata istorie şi de împărtăşita prietenie ruso-georgiană. De asemenea, el a observat că: “Politicienii vin şi se duc. Toate conflictele se incheie cu pace. Oamenii din popor rămân şi noi trebuie să acţionăm întotdeauna înţelept, să manifestăm bună-credinţă, perseverenţă şi dragoste faţă de popoarele noastre ortodoxe, care colaborează în slujba lui Dumnezeu, aparţinând aceleiaşi Biserici a lui Hristos în care întotdeauna pacea ţine locul animozităţilor şi dragostea locul vrăjmăşiei.”
@KSLCatalin
Pelerinaj al ortodocşilor şi musulmanilor din Caucaz, pentru a oferi ajutoare victimelor războiului din Osetia de Sud
La cererea autorităţilor religioase corespunzătoare fiecarei comunităţi în parte, ortodocşii şi musulmanii din Caucazul de Nord au adunat mai mult de 20 de tone de alimente, îmbrăcăminte şi obiecte necesare in fiecare zi, pentru victimele războiului din Osetia de Sud. Intiativa acestui ajutor comun, umanitar apartine Arhiepiscopului Teofan de Stavropol si Vladikavkaz şi Muftiului Ismail Berdiev, presedinte al centrului musulman din nordul Caucazului. “Credinciosii nostri au dat dovadă, incă o data, de deschidere şi de sentimente de frăţietate. Acestia, deşi aparţin de doua religii diferite, nu sunt insensibili la suferinţele fratilor lor”, a spus arhiepiscopul Teofan în momentul expedierii ajutoarelor umanitare.
@KSLCatalin
Vaticanul îşi exprima îngrijorarea cu privire la deteriorarea relaţiilor Rusiei cu Occidentul
Conflictul dintre Georgia şi Rusia are repercusiuni asupra relaţiilor dintre Moscova şi ţările occidentale. Ultimul dezacord este cel referitor la suspendarea cooperarii militare între Rusia şi NATO. SUA a refuzat să-i trateze pe ruşi ca duşmani şi să discute despre perioada războiului rece, însă observatorul permanent al Vaticanului la ONU, Geneva, Arhiepiscopul Tomasi, este pesimist in ceea ce priveste relaţiile dintre Rusia şi Occident. (Radio Vatican)
@KSLCatalin
Profesorul si omul de afaceri Iosif Constantin Dragan a incetat din viata
Profesorul Iosif Constantin Dragan a incetat din viata, joi, la ora 10.00, la Palma de Mallorca, la varsta de 91 de ani. Potrivit unui comunicat al Fundatiei Europene Dragan, trupul sau neinsufletit va fi depus la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj. Funeraliile vor avea loc luni, 25 august, in orasul sau natal, Lugoj. Iosif Constantin Dragan a primit, printre altele, titlul de Cavaliere di Gran Croce al Merito della Repubblica Italiana (cea mai inalta distinctie italiana), Crucea de Aur a Ordinului George I, conferita de regele Constantin al Greciei, Marea Cruce a Ordinului Ecvestru al Sfantului Gheorghe de Burgundia, titlul de Comandor al Ordinului Constantinian, cel de Mare Arhonte Referendar al Bisericii Ecumenice Ortodoxe din Constantinopol, medalia Euthynos de aur pentru Relatii Publice a Atenei, Diploma de Merit Clasa I, cu Medalia de Aur a Ministerului italian al Invatamantului Public, Medalia de Aur a Meritului European (Luxemburg) si Premiul European Lorenzo il Magnifico (AIM, Florenta). De asemenea, el este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova si al celei din Timisoara si cetatean de onoare al oraselor Lugoj si Cluj-Napoca. Iosif Constantin Dragan s-a nascut la 20 iunie 1917.
Un tânăr comandant, “înger păzitor”
Gărzile elveţiene ale Vaticanului au la comanda, de curand, pe Daniel Rudolf Anrig, 36 de ani, fost comandant al poliţiei cantonului elveţian Glarona.
Autorităţile elveţiene, după unele consultări cu Sfântul Scaun, au luat aceasta hotărâre, privind prezentarea la post, din luna decembrie, a colonelului, proaspat gradat, Anrig astfel, cel mai tânăr comandant al celei mai mici armate din lume (110 membri, supranumiti “îngeri păzitori”).
@KSLCatalin
Dalai Lama – incheierea misiunii
Pe 22 august, Dalai Lama a inaugurat unul dintre cele mai mari temple budiste din Occident, în sudul Franţei, în prezenţa soţiei preşedintelui, Carla Bruni-Sarkozy. Templul poartă numele de “Lerab Ling” şi se află în regiunea Herault. În el se găseşte o statuie a lui Buddha, de şapte metri înălţime. “I-am spus că va fi întotdeauna binevenit în Franţa”, a declarat ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, după ceremonia la care a fost si el prezent.
Translatorul liderului spiritual a declarat că Dalai Lama le-a transmis lui Kouchner şi Carlei Bruni-Sarkozy îngrijorarea că autorităţile chineze îşi intensifică represiunea în Tibet, în timpul Olimpiadei. Cu toate acestea, la scurt timp după declaraţie, autorităţile din China neagă că ar fi deschis focul asupra unor manifestanţi tibetani. Un reprezentant al Guvernului local de la Garze, oraş majoritar tibetan din provincia Sichuan, a declarat că această manifestaţie nu a avut loc (declaratie prin telefon, sub protectia anonimatului).
@KSLCatalin
Biserica Catolica se mai adapteaza la ceva,… la piata
Din 31 mai, episcopii din Franţa au in sfârşit şansa unică de a se înscrie la unul dintre fondurile de investiţii dedicate. Numit Ethica, acest FCP (fond comun de plasament) a fost propus în martie, reprezentanţilor a 95 de dioceze din Franţa. “Fondul nu este un produs financiar, ca oricare altul, ci unul etic, de tip catolic, cu investiţii în acţiuni doar ale companiilor ce intreprind o activitate conforma cu valorile bisericesti, care, de exemplu, promoveaza respectul faţă de viaţă, pacea sau respingerea coruptiei.” Cele mai multe diocese din Franţa nu s-au hotărât să facă încă acest pas de a se înscrie la Ethica, considerând, intrucâtva, că această posibilitate este o chestiune mai mult de resurse, depinzând şi de jocul bursier, riscant în ceea ce priveşte donatiile credincioşilor.
@KSLCatalin
O noua intalnire intre ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane din SUA
Comisia Comuna de Dialog a Episcopiei Ortodoxe Romane din America si Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din cele doua Americi s-au intalnit pentru a continua discutia vis-à-vis de infiintarea unei Mitropolii Ortodoxe Romane în America de Nord, la Catedrala Sfântul Gheorghe din Southfield, Michigan.
S-au discutat:
– deliberarea si deciziiile Congresului;
– reactii la anumite declaratii publice facute dupa congres;
– prelucrarea textului Propunerii. Membrii Comisiei au subliniat ca ambele congrese au facut un pas istorc aproband propunerea ca baza pentru continuarea dialogului, si regreta cuvintele unora dintre oficiali si membrii ai presei, dupa cele doua Congrese care au avut loc pana in prezent, facand in mod fals sa para ca deciziile Congresului au fost, de fapt, decizii finale referitoare la unitate. Membrii Comisiei insista că procesul dezbaterilor si al posibilei uniri ţine de competenta celor doua eparhii. „Speculatiile recente si comentariile publice ale persoanelor din afara eparhiilor noastre nu au facut decat sa complice natura delicata a acestui proces si i-au amenintat succesul. Membrii Comisiei cer ca in cursul desfasurarii acestui proces sa se tina cont de rabdare si de discretie”, se arata intr-un comunicat publicat de portalul Arhiepiscopiei, si citat de Romanian Global News.
Crucea care pazeste biserica din Bichisciaba
Din 13 august, biserica ortodoxa romana din Ciaba are in varf o cruce aurie. Aceasta a fost scoasa de la locul ei, cu cateva luni in urma, cand au inceput lucrarile de renovare a bisericii, incendiata in vara anului trecut. Crucea a fost restaurata si poleita cu aur. Costurile de 550 mii de forinti au fost acoperite din donatiile credinciosilor, informeaza Foaia Romaneasca, preluat de Romanian Global News. In duminica din 3 august, credinciosii ortodocsi din Bichisciaba si din alte localitati din imprejurimi s-au adunat la biserica romaneasca din resedinta judeteana pentru a participa la o slujba arhiereasca, savarsita de PS Siluan si un sobor de preoti. In cadrul acestei slujbe a fost sfintita crucea de aur, care urma sa fie asezata peste cateva zile in varful turnului bisericii. Conform traditiei, in globul care tine crucea se aseaza tot felul de documente, care pastreaza informatii pentru generatiile viitoare. Inainte de a ridica crucea in turn, preotul paroh Teodor Marc, impreuna cu Gheorghe Gros, presedintele Autoguvernarii Romanesti din Ciaba si epitropul Mihai Bihari, au introdus in glob o cutie cu documente referitoare la viata actuala a comunitatii bisericesti. La fel au procedat si inaintasii lor in anul 1928. Documentele gasite acolo dupa 67 de ani, in 1995, cand a fost schimbata crucea, azi sunt pastrate la arhiva.
Patriarhul Ierusalimului împlineşte 3 ani de slujire ca Întâistătător
Preafericitul Teofil al III-lea s-a născut în anul 1952, la Messinia, Grecia. În anul 1964 urmează cursurile Şcolii Teologice din Ierusalim. În anul 1970 este tuns în monahism şi tot în acelaşi an va fi hirotonit în treapta diaconiei. În anul 1975 este absolvent al Facultăţii de Teologie din Atena. A fost hirotonit ieromonah la data de 1 iunie 1975, slujind la parohia comunităţii de creştini ortodocşi din Cana Galileii. În perioada 2001-2003 a fost reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului la Patriarhia Moscovei. Pe 27 februarie 2005 a fost hirotonit în treapta arhieriei, ca Arhiepiscop de Tabor. În urma retragerii patriarhului de atunci, Irineu, Sfântul Sinod al Bisericii din Ierusalim a ales, în data de 22 august 2005, pe Arhiepiscopul Teofil Giannopoulos în demnitatea de Patriarh al Ierusalimului. Întronizarea sa ca Patriarh a avut loc pe 22 noiembrie 2005. Titulatura completă a Întâistătătorului Bisericii din Ierusalim este: Patriarh al Sfintei Cetăţi a Ierusalimului şi al întregii Palestine, al Siriei, Arabiei, al ţinuturilor de dincolo de Iordan, al Canei Galileii şi al Sfântului Sion.
@KSLCatalin
Congresul facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română: 10-13 noiembrie 2008
Mitropolia Olteniei va găzdui, în perioada 10-13 noiembrie, Congresul facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română. La evenimentul organizat la Mănăstirea Tismana vor participa reprezentanţi ai Facultăţilor de Teologie Ortodoxă , ai Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi ai Ministerului Cercetării şi Tineretului. Congresul este dedicat “Anului jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii” şi va avea ca subiect “Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie, izvoare ale teologiei ortodoxe”.
Şedinţa de lucru lunară a Comisiei de Pictură Bisericească
Astazi, 25 august, este programată şedinţa Comisiei de Pictură Bisericească a Administraţiei Patriarhale, sub preşedinţia Preasfinţitului Vincenţiu Ploieşteanul – Episcop Vicar Patriarhal şi preşedinte al acestei comisii.
În cadrul şedinţei se vor analiza şi propune spre aprobare următoarele lucrări:
• Proiecte – deviz pentru lucrări de pictură din nou în tehnica frescă sau tempera, precum şi lucrări de restaurare a picturii bisericeşti;
• Adjudecarea lucrărilor de pictură prin licitaţie şi încredinţarea lor pictorului cu cea mai avantajoasă ofertă;
• Atestări de pictori iconari ( solicitanţii au parcurs o perioadă de pregătire pe şantierele unui pictor bisericesc de categoria I sau a II-a);
• Atestări restaurare pictură la biserici monument de epocă ( solicitanţii au parcurs perioada de pregătire pe şantierele unui pictor restaurator şi au susţinut examenul intermediar de pictură);
• Verificarea avizelor Ministerului Culturii şi Cultelor – Direcţia Patrimoniului Cultural Naţional;
• Verificarea dosarelor cu acte ale tinerilor care solicită înscrierea pe şantierele de pictură;
• Verificarea proceselor verbale de recepţie definitivă sau parţială a lucrărilor de pictură.
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –
Pe langa publicatiile aparute doar pe hartie (fara adresa proprie web), cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne citeaza, in publicatiile de top, cotidiene:
articolul1: click pe emblema Dumitru Manolache
articolul2: click pe emblemaDumitru Manolache
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA