Despre restructurarea eparhiala teritoriala a Bisericii Ortodoxe Ruse

Recent, au fost create noi eparhii în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. In cele ce urmeaza, este prezentata sinteza unui interviu acordat de Egumenul Sava Tutunov, adjunct responsabil al administraţiei Patriarhiei Moscovei pe această temă.

“V-am prezentat, încă de la început, procesul de restructurare teritorială a Bisericii Ortodoxe Ruse, care are în vedere descentralizarea `eparhiilor gigant` din Rusia (Ekaterinburg, Tiumen şi Krasnoiarsk), precum şi reorganizarea eparhiilor din Asia Centrală”, a precizat egumenul Sava Tutunov, explicând care sunt obiectivele Bisericii, în cadrul unui interviu acordat revistei “Neskucinii Sad”, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe.

”Dimensiunea eparhiilor: în mod ideal, o eparhie nu trebuie să depăşească 100 de parohii, pentru că un episcop eparhial trebuie să le poată vizita regulat pe fiecare dintre ele; numărând 50-60 de vizite pe an, înseamnă că fiecare parohie este vizitată la fiecare doi ani. Acest subiect a fost ridicat încă din timpul Sinodului din 1917-1918, dar nu a fost rezolvat din cauza constrângerilor acelor vremuri. Procesul actual a început de fapt în Ucraina, în urmă cu câţiva ani, şi există acum două sau trei eparhii în fiecare regiune administrativă (oblast).

Cooperarea între eparhii şi statutul episcopilor: Comisia Intersinodală trebuie să răspundă de stabilirea modelelor de cooperare între eparhiile din aceeaşi regiune, centralizând competenţele administrative în centre regionale, fără a se creea diferenţe între episcopi (episcopii din centrele regionale de la distanţă păreau dezavantajaţi). Este deosebit de important să se asigure in prezent şi numărul de seminarii, situate în centrele regionale, pentru a fi satisfăcute în continuare nevoile de preoţi în întreaga regiune şi, în general, să existe o bună coordonare a tuturor aspectelor legate de problemele de educaţie, abordare socială… care necesită sprijin din partea conducerii centrale. Aceasta, desigur, va însemna crearea de noi servicii eparhiale în cadrul noilor eparhii, dar unele mai puţin solicitate, dat fiind dimensiunea mică a eparhiei, obiectivul fiind acela de reapropiere a structurilor eparhiale de parohii.

Mitropoliile create în Kazahstan şi Asia Centrală sunt diferite de “regiunile ecleziale” prevăzute de Sinodul din 1917-1918, deoarece dispun de propriul lor organ administrativ – Sfinte Sinoade sau Departamente Sinodale, care nu au fost prevăzute de Sinod, ale căror caracteristici trebuie să fie, de asemenea, specificate de către Comisia Intersinodală. Acest tip de structură devine una justificată în cazul diferitelor state suverane, dar nu în cadrul aceleiaşi ţări”, a explicat egumenul Sava, informeaza serviciul de presaLăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.