Vaticanul îşi apără onoarea sa, în procesul Galileo

25 noiembrie 2008 – Vaticanul vrea să reediteze acţiunile de judecată din procesul Galileo, pentru “reîmprospătarea memoriei” celor care acuză Biserica Catolică de condamnarea fizicianului renumit (1564-1642) pentru teoriile sale asupra universului, a declarat marţi agenţia Ansa.

“Galileo Galilei nu a fost niciodată condamnat”, a declarat agenţiei Monseniorul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, în ajunul deschiderii unui congres organizat de Vatican pe tema “Ştiinţa la 400 ani după Galileo”.

O reeditare a actelor procesului permite “reîmprospătarea memoriei” celor ce susţin contrariul şi reclamă încă “pocăinţa” Vaticanului, a adăugat el.

Condamnarea lui Galileo, pronunţată în 1633 de către Inchiziţie, urmare a unui proces îndelungat, nu a fost niciodată semnată de către Papa Urban al VIII-lea.

Dar savantul, apărător al teoriei heliocentrice a universului, prin care Pământul se învârte în jurul Soarelui, a fost constrâns să îşi retragă afirmaţiile iar operele sale au fost interzise.

Vaticanul a recunoscut treptat greşelile sale în cazul Galilei, mai puţin urmările teoriilor sale în ştiinţă şi implicaţiile lor teologice. Ioan Paul al II-lea a adus un omagiu acestuia, în 1992, şi o statuie a omului de ştiinţă va fi instalată şi inaugurată în 2009, în grădinile Vaticanului.

Congresul asupra problemei Galileo este organizat în comun la Roma de către Consiliul Pontifical pentru Cultură şi Grupul Industrial Italian Finmeccanica.

După cum se ştie deja, ONU a declarat 2009 ca fiind „Anul international al Astronomiei” pentru comemorarea primei utilizări a unui telescop de către Galileo Galilei.

(Click aici: Articolele din aceasta categorie, semnate KSLCatalin, sunt postate si pe site-ul Stiinta.info .)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.