Rolul greu al noului Ministru sirian al Apararii – un crestin

Conform datelor primite din zona Damascului, presiunea internaţională asupra Preşedintelui sirian Bashar al-Assad a escaladat, mai ales în urma unei întâlniri de lungă durată cu ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu, când acesta avea să declare că forţele de securitate “nu se vor opri în urmărirea grupărilor teroriste”. Violenţele continuă fără încetare. Davutoglu a numit metodele utilizate de forţele siriene ca “inacceptabile”, şi a repetat că Siria trebuie să oprească vărsarea de sânge. Pe fondul izolării internaţionale crescânde, situaţia siriană va fi din nou discutată în cadrul Naţiunilor Unite. Între timp, Bashar al-Assad a făcut o mişcare fără precedent.

Pentru prima dată în istoria regimului sirian, noul ministru al apărării – până în prezent un post rezervat membrilor minorităţii Alawite – este un creştin. Generalul Daud Rajhi, care a fost numit în ziua de 8 august 2011, este de fapt de credinţa grec-ortodoxă, în termeni buni cu Patriarhia sa şi în special cu episcopul auxiliar Luqa Khoury, organizator al recentei adunări ecumenice, în favoarea regimului. El este al treilea creştin prezent în guvernul actual, existând şi alţi doi miniştri catolici (care, cu toate acestea, nu au o relaţie personală cu Biserica).

Această numire, care, în alte circumstanţe ar putea fi considerată de către toţi, ca un moment de cotitură istorică, este evaluata în diferite moduri în cadrul lumii creştine siriene. Unii, în special cei care nu preferă să vorbească despre politică, spun că este “un lucru bun.” Alţii, chiar şi printre cei care îşi doresc ca Preşedintele Bashar al-Assad să rămână, spun: “nu este un lucru bun faptul că unul de-al nostru este în prima linie în aceste vremuri şi în astfel de circumstanţe”. Cu alte cuvinte, nu pare a fi o mare onoare faptul că un creştin a fost chemat la represiunea militară directă împotriva populaţiei protestatare.

După cum se ştie, informează Asia News într-unul dintre articolele sale recente, Preşedintele este de origine Alawită, dar oficial el este un musulman sunnit, cum cere Constituţia pentru şeful statului sirian, deoarece suniţii sunt cel mai mare cult din ţară. Hafez al-Assad, tatăl preşedintelui, s-a născut Alawit, dar a devenit sunnit la preluarea preşedinţiei Republicii Arabe Siriene.

Noul ministru s-a născut în Damasc, în 1947, şi a fost General din anul 1998. El a fost promovat în perioada 2004 şi apoi numit şef al Armatei în 4 iunie 2009. Ca ministru, el preia îndatoririle de la Generalul Ali Habib, un Alawit care a demisionat din motive grave de sănătate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.