Analiza asupra situatiei actuale din Siria. Revolutie sau miscare anti-crestina?

In Siria, o miscare de protest de patru luni si o represiune din partea guvernului risca sa dea nastere, in plus, unor tensiuni in randul etniilor si gruparilor sectare din tara.

Guvernul si comandamentul militar sunt dominate de alawiti, o secta minoritara, ramura a musulmanilor siiti. Protestatarii sunt in majoritate suniti si etnici kurzi.

Oficialii sirieni au avertizat asupra posibilitatii izbucnirii unui razboi sectar in cazul in care protestele continua. Acest mesaj a raspandit frica in randul comunitatilor minoritare ale Siriei – in particular, al crestinilor siriaci.

Dupa o lucrare de Deborah Amos

Gashan Medi este ingrijorat. El traieste In Bab Touma, un cartier crestin din centrul Damascului. Magazinul sau este minuscul, de marimea unui dulap, dar, asta a facut dintotdeauna in viata.

“Oamenii se tem acum sa mai umble pe strada”, spune Medi. “Majoritatea timpului stau in casele lor, le este frica sa-si cheltuiasca banii”.

El este convins ca protestatarii sunt extremisti musulmani, si ca nimeni nu vrea sa ia parte si sa sustina cererile lor, “deoarece vor distruge Siria in acest fel”, mai spune el.

Crestinii Siriaci sunt aproximativ 10% din populatie, si au fost intotdeauna o minoritate increzatoare. Crucile sunt purtate la vedere, si crestinii au o alianta politica tacita cu alawitii, care domina guvernul si armata. Regimul se bazeaza pe suportul crestin.

Fawaz Gerges, un specialist In Orientul Mijlociu, spune ca decalajul sectar este unul real.

“Milioane de sirieni, care nu s-au alaturat in mod activ protestatarilor, chiar daca si ei sunt nemultumiti de regimul sirian autoritar, sunt ingroziti de vremurile de dupa”.

Pe seara, un preot grec-ortodox oficiaza o nunta intre o mireasa si un mire, fericiti. Dar, parintele Gavriil Daud spune ca parohia sa este tensionata. El crede ca miscarea de protest este una anti-crestina, urmarind cu Inversunare anularea sistemului secular al Siriei. Dar, mai recunoaste acesta, unii din comunitatea lui s-au alaturat totusi protestatarilor.

“Exista cativa crestini, dar sunt pe cont propriu. Ei doresc sa promoveze democratia, sa instituie drepturile omului”, spune Daud. “Eu nu cred in ele”.

Ce cred sirienii? Activistii spun ca lupta pentru democratie si reforma – dar suporterii pro-guvern dau alte mesaje. Ei dau exemple, cum ar fi clericii musulmani sirieni care apar In emisiunile TV ale unui canal privat prin satelit, din Arabia. Aceia propovaduiesc ura sectara, spun ei, iar unii protestatari au scandat numele lor.

Activistul Hasad Al-Aci spune ca televiziunea de stat siriana are un rol in definirea miscarii de protest ca fiind una islamista.

“Ei incita la sectarism, uneori, intr-adevar incercand sa arate ca este vorba despre o revolta a fanaticilor suuniti”, spune Aci.

Aci s-a mutat in Qatar recent, pentru un loc de munca. Familia lui este in Siria si e deranjata de ceea ce vede la televiziunea de Stat.

“Oamenii care pot vedea ce face televiziunea siriana, o iau in ras”, spune el. “Ei fac de fapt… clipuri in care isi bat joc chiar de ei insisi. Dar, asta este in acelasi timp si incitare – vreau sa spun ca traseaza demarcatii periculoase”.

Exista greseli de ambele parti, spune Pavel Salim, seful unui centru oriental din Beirut. El spune ca, in aceste patru luni, protestele au creat diviziuni.

“Nu cred ca exista intentia aceasta, de fapt. Cred ca protestele incearca sa ramana foarte nationaliste si foarte concentrate pe revendicari democratice, dar odata ce oamenii incep sa fie impuscati, cu siguranta vor fi declansate aspecte legate de comunitate si de identitate”, spune Salim.

Pentru o tara care a fost stabila si calma timp de 30 de ani, ultimele patru luni au fost cutremuratoare, explica el. Acum, toate partile sunt de acord ca este timpul pentru o schimbare, iar sirienii sunt constienti de riscuri.

“Oamenii din Siria nu doresc un razboi civil. Sirienii nu vor sa sfarseasca precum irakul, Libia sau Libanul. Asta este o criza foarte, foarte serioasa”, mai spune el. “Tensiunile sectare sunt foarte mari, tensiuni sunt si intre elemente ale populatiei si guvern; guvernul a pierdut aparent, si intern si extern, controlul anumitor orase. Este, poate, un foc lent, dar este o un foc decis”.

Un foc lent, spune Salim, fiindca este exact al celor care incearca sa faca presiuni pentru schimbare, fara a impinge tara in haos.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.