Publicat pe 25.08.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe 25 august (gustar) 2008

 

>> Dumnezeu are nevoie si de oameni cãsãtoriti, are nevoie si de oameni dezlipiti de lumea aceasta. Important este sã­-ti gãsesti tu locul, sã simti tu ce vrea Dumnezeu cu tine. În momentul în care te-­ai hotãrât pentru o cale, sã nu mai consideri cã mai existã pentru tine si o altã cale, iar calea pe care ti­-o alegi, sã o alegi cu entuziasmul cuvenit, adicã sã nu te cãsãtoresti cu probabilitate, nici sã te faci cãlugãr cu probabilitate, ci sã fii sigur cã asta ti­e calea si atunci nu se mai discutã posibilitatea unei alte cãi sau cã Dumnezeu ar fi avut un alt plan pentru tine. Noi nu stim sigur ce vrea Dumnezeu cu noi, dar stim ce putem face noi într-­o conditie sau alta. Pr. Teofil Paraian

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Aşezarea Moaştelor Sfântului Măritului Apostol Bartolomeu.

 

Sfântul Apostol Tit, episcopul Gortinei din Creta, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

 

Sfintii Parinţii noştri: Mina, Epifanie, Ghenadie si Ioan arhiepiscopul Constantinopolului.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Zis-a avva Ioan : eu vreau sa se impartaseasca omul cate putin din toate faptele cele bune. Drept aceea, in fiecare zi sculandu-te dimineata, pune inceput la toata fapta buna si porunca lui Dumnezeu cu mare rabdare, cu frica si cu indelunga rabdare, cu dragostea lui Dumnezeu, cu toata osardia sufletului si a trupului si cu smerenie multa, cu rabdarea necazului inimii si strajuirea, cu rugaciune multa si cucerire, cu suspinuri, cu curatirea limbii si cu paza ochilor, necinstindu-te si nemaniindu-te, fiind pasnic si nerasplatind rau pentru rau, neluand seama la gresalele altora, nemasurandu-te pe tine (adica cu altii), sub toata zidirea fiind, cu lepadarea de materie si de lucrurile cele trupesti, cu crucea, cu nevointa, cu saracia duhului, cu vointa si deprindere duhovniceasca, cu post, cu pocainta si cu plans, cu lupta de razboi, cu socoteala dreapta, cu curatenia sufletului, cu impartasire buna, cu linistea rucodeliei tale, cu privegherile de noapte, cu foame si sete, cu frig si cu golatate, cu osteneli, inchizindu-ti mormantul, ca si cum ai fi murit acum, incat sa socotesti ca este moartea aproape de tine in tot ceasul (Patericul Egiptean – rubrica de Tryanna)

 

Nouă zile de rugăciuni la Icoana Făcoare de Minuni a Maicii Domnului din Iviron

 

 

Astăzi s-a incheiat, sub binecuvântarea Patriarhului Georgiei Elie, perioada de nouă zile de rugăciuni la icoana Maicii Domnului din Iviron, în diferite biserici din Tbilisi. Despre aceasta Icoana facatoare de minuni, cititi

 

 

aici.

 

 

@KSLCatalin

 

Un alt vitraliu spart

 

Un vitraliu al bisericii din colegiul “Saint Piat” a fost spart, ca urmare a unui tir cu… castane, sâmbătă, 16 august. Acesta reprezenta o opera cu o vechime de 200 de ani. Municipalitatea a lansat deja o campanie de restaurare a sticlei colorate. De fiecare dată o astfel de restaurare devine insa extrem de scumpa: în 1997, pentru repararea unui vitraliu, factura a atins valoarea de 40 000 de euro. Spre deosebire de vitraliile aflate pe partea nordica a acestei cladiri, pe partea de sud ferestrele nu sunt protejate. Parohia din WATTIGNIES a facut o plângere. La voix du Nord

 

 

@KSLCatalin

 

fotoLINK

 

 

În ziua de 20 August Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul, însotit de P.S. Timotei Lauran Episcopul românilor ortodocsi din Spania si Portugalia a vizitat mai multe Parohii si Manastiri din Protopopiatele Viseu si Sighet:

 

Parohia Calinesti – Pr. Cont Mircea.

 

Parohia Cornesti – Pr. Liviu Bota.

 

Parohia Sat Sugatag – Pr. Danci Vasile.

 

Tabara sociala de pictura organizata de Parohia ortodoxa Hoteni, Pr. Ardelean Ioan – coordonator Prof. Pop Simion – care s-a desfasurat în localitatea Hoteni în zilele 18-24 August si la care au participat mai multi artisti plastici profesionisti si 25 de copii institutionalizati din Baia Mare, Sighet si Hoteni. Biserica Monument Istoric din Rozavlea – comuna natala a Preasfintitului Iustin.

 

Parohia Rozavlea (centru) – Pr. Prot. Andreica Gheorghe.

 

Parohia Rozavlea (Sesu Manastirii) – Pr. Vasile Cozma.

 

M-rea Bârsana – Stareta Stavrofora Filofteia Oltean.

 

Parohia Sapânta – Pr. Vasile Lutai.

 

M-rea Sapânta – Stareta Monahia Agnia Ciuban. Pentru Foto, dati click

 

 

aici.

 

 

 

Libertatea de a felicita

 

Zilele acestea, MITROPOLIA Banatului a finalizat organizarea unui nou site, care, dupa unele considerente de ordin estetic, poate parea o reusita deosebita. Cei ce au incercat sa intre pe paginile variantei din trecut (chiar si aceea demna de invidiat fata de alte prezentari), in ultimul timp au simtit ca ceva acolo… lucreaza, insa surpriza mi se pare a fi peste masura asteptarii, tinand cont de experientele generale ale web-designerilor nostri. O grafica ponderata, cu o asortare cromatica de mare finete, completeaza avantajele proportiilor alese inteligent. Cei ce viziteaza site-ul pot observa o buna organizare a elementelor componente ale acestuia, in meniul lateral, o problema care altora s-ar parea ca le da destule batai de cap. Noutatile, organizate si ele central, cu imaginea disipat conturata a emblemelor corespunzatoare episcopiilor, fac usoara navigarea si distributia informatiei. Ca administrator Lacasuri Ortodoxe si, totodata ca diplomat pe probleme de proiectare si design ingineresc (inca din 1994), am tinut sa salut aceasta schimbare drept apreciere pentru interesul si munca depusa in vederea obtinerii acestui rezultat. Dumnezeu sa ne ajute tuturor! (iar cei ce se pare ca au beneficiat din plin de libertatea de a da cu piatra, cateodata, se pot folosi in continuare de aceeasi libertate… si pentru a felicita! ) KSLCatalin Pentru vizitarea noului site dati click

 

 

aici sau pe bannerul articolului.

 

Sarbatoarea Mierii, Ucraina

 

De Sărbătoarea si Procesiunea Lemnului Datator de Viata, al Sfintei Cruci, Mitropolitul Volodymyr a celebrat Liturghia divina în piaţa din faţa Catedralei Adormirea Maicii Domnului de la Kiev – Lavra Pecerskaya, joi, 14 august.

 

La sfârşitul Liturghiei, după obicei, Mitropolitul Volodymyr a binecuvantat mierea şi florile aduse de credinciosi. Sfintirea mierii in această zi este o binecuvântare pentru a putea gusta de acum, din noua recoltă. Foto UCR Kostyantyn Dmytr.

 

 

@KSLCatalin

 

 

Duminică, 24 august 2008, IPS Părinte Mitropolit Dr. Irineu Popa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de sfinţire a unei noi biserici din municipiul Târgu Jiu, cartierul Panduri, cu hramul “Sfântul Nicodim de la Tismana şi Sfanta Ana” după care a oficia slujba Sfintei şi Dumnezeştii Liturghii. PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopie Craiovei a efectuat vizite pastorale la câteva parohii. PS Nicodim, episcopul Episcopiei Severinului şi Strehaiei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie a noii biserici cu hramul ”Sfântul Andronic” din parohia Cujmir II, protoieria Vânju Mare.

 

Locuinte in locul unei Manastiri din Franta

 

O fostă Mânastire, Bon Sauveur, din Caen, va fi distrusă în curând, pentru a face loc unui amplu proiect de locuinte, denumit “Grand Caen Park.” Manastirea a fost deja transformată intr-un spital de psihiatrie, cu mai multi ani in urma. Capela, facând parte din Patrimoniului Caen, nu va fi demolată. Exista unele restrictii deci, vis-à-vis d proiect, dar clădirile mânăstirii, datând din sec. XIX nu vor supravietui. Pe acel loc sunt planificate spre a fi construite 280 de locuinte. Vânzările au şi început deja. (My Ville)

 

 

 

@KSLCatalin

 

 

În data de 24 august, în duminica a X-a după Rusalii, PS Nicodim – Episcopul Severinului şi Strehaiei – a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii cu hramul ,,Sfânta Treime” de la mănăstirea Cerneţi.

 

Prea Sfinţia Sa a a sfinţit pe exterior biserica mănăstirească şi a târnosit Sfânta Masă din Sfântul Altar.

 

Această veche vatră monahală este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu-Severin, la o distanţă de trei kilometri, mai precis în satul Cerneţi, comuna Şimian, Judeţul Mehedinţi.

 

Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod şi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp de preotul paroh din satul Cerneţi, iar din anul 1970 mănăstirea a fost trecută în patrimoniul muzeului „Porţile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea şi astăzi.

 

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în decembrie 2004, a dezbătut şi aprobat reactivarea Mănăstirii ,,Sfânta Treime” din satul Cerneţi, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în iulie 2005, a aprobat reânfiinţarea acestui lăcaş monahal care funcţionează în cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud.

 

În ultimii doi ani s-au zidit aici două corpuri de chilii, precum şi trapeză şi bucătărie.

 

Actualmente, mănăstirea este de maici, având două vieţuitoare.

 

În satul Cerneţi mai există alte 3 biserici de mir, întrucât după distrugerea Severinului de către turci în anul 1524, localitatea a fost capitala Mehedinţiului, până la jumătatea secolului al XIX-lea. Anul acesta se împlinesc 500 de ani de atestare documentară a acestei localităţi. Pentru VIDEO, click

 

 

aici

 

Mobilizarea anti – Papa: teama de ideile crestine in lumea moderna, libertina, sau repulsie fata de folosirea acestor idei in scopuri politice?

 

 

Mobilizarea începe in jurul vizitei Papei in Franţa. Marile partide nu s-au exprimat, dar unele, precum Colectivul “Remballe Ton Papa”, a început să reacţioneze. Acest grup include libertinii, Liga revolutionarilor comunisti, athéisme.org etc … Prin intermediul site-ului, federaţia anarhistă solicita mobilizarea:

 

“Aceasta nu este doar o vizită facută comunităţii religioase care ar trebui sa-l perceapă ca fiind succesorul Papei Ioan Paul al II-lea, ci se vrea a fi un amestec si o influenta asupra modului de desfasurare a vietii noastre! este pentru a-si consolida pozitia sa fata de viaţa socială! este pentru supunerea noastra fata de Dumnezeu, stat şi sefi! Nu-l lasaţi! Pe data de 13 septembrie, când va oficia messa, să-I demonstrăm că nu e binevenit!

 

– Nici pentru laicii care cred ca credinta tine de domeniul intim si desfera privata!

 

seculare care cred că este de bună dreptate, convingerea că Regatul intimă şi trebuie să rămână în domeniul privat! – Nici pentru anticlericii care cred, pe buna dreptate că clerul joacă un rol de control social, alături de stat şi de capital! – Nici pentru ateii, care cred pe bună dreptate că emanciparea completă a omenirii nu se poate face după superstiţii şi credinţa într-o viaţă transcendentală!

 

– Nici pentru militanţii şi activistele pentru cauza femeilor, homosexuali, lesbiene, transsexuali care trăiesc în fiecare zi, intoleranta religioasa! Nici Dumnezeu, nici stapanirea, nici statul, nici sefii! Să sperăm că il vom indeparta pe Papa!

 

În acest timp, Papa afirmă ca el pledează “pentru un secularism sănătos, care să distingă competenţele fiecărei părţi, mai degrabă decât să le separe, problemă care implică o colaborare a puterilor, mai degrabă decât o necunoaştere reciprocă, federatia anarhistă limitându-se la radacinile nihiliste vechi. Ura anticrestina se bazeaza pe perceptia eronata a omului ca materie si nu ca natura spirituala, ce nu poate fi negata fără sentimentul nasterii in van si in neant.

 

 

@KSLCatalin

 

 

Campanie antifumat, în Arhiepiscopia Iaşilor

 

La sediul Protopopiatului Iaşi II are loc mâine, 26 august a.c., conferinţa cu tema ‘Campanie antifumat pentru protejarea sănătăţii tinerilor liceeni fumători şi nefumători din municipiul Iaşi şi din oraşul Soroca – Republica Moldova’. În cadrul acestei conferinţe vor fi prezentate principalele rezultate ale proiectului ‘Campanie antifumat – grupuri de suport pentru liceeni şi consiliere’, campanie ce face parte din programul de bună vecinătate şi cooperare transfrontalieră România – Republica Moldova ( PHARE CBC 2005), program care a debutat la data de 1 decembrie 2007. Prin intermediul acestor programe se promovează cooperarea între regiunile, comunităţile şi autorităţile situate de o parte şi de alta a frontierei României pentru rezolvarea unor probleme comune. Parohia Sf. Voievod Ştefan cel Mare din Iaşi în parteneriat cu Protopopiatul II Iaşi şi cu Asociația ‘Soarta’ din Republica Moldova, a iniţiat acest proiect care urmăreşte conştientizarea elevilor din şcoli şi licee asupra impactului negativ al fumatului asupra sănătății şi vieţii spirituale. În toată această perioadă s-au desfăşurat o serie de activităţi care au presupus deplasări în Republica Moldova, dar şi contactul direct cu elevii din licee, dezbateri, campanii de promovare şi campanii de advocacy.

 

Blasfemia “Motocicleta si crucifixul ”

 

 

“Le Monde” a dedicat un articol lui Philippe Ramette, “artist”.

 

“Aceste obiecte nu sunt obisnuite uneori exprimand sentimente de cruzime şi răutate. Ele accentueaza pasiunile si evenimentele. Cei care le privesc simt o nelinişte.” Articolul se referă la “sinuciderea lucrurilor”, după căt sunt ele de inutile sau absurde.” Yves Daoudal reaminteşte că “lucrarea” “Motocicleta crucificata” a fost obiectul unor proteste ale creştinilor. “Aceasta dateaza din 1987, şi este considerată ca fiind “capodopera” “artistului”. Aceasta a fost expusă în 2001, într-o biserica Romano-Catolică. Protestele episcopului subliniau că lucrarea nu a fost o blasfemie prin ceea ce reprezintă (?), intrucât “creaţia artistică este liberă (?)…, ci prin sacralitatea locului unde ea a fost expusa.”

 

 

@KSLCatalin In locul “Le Monde”, pentru expozitie, as fi recomandat inlocuirea titlului de “sinuciderea lucrurilor” cu “sinuciderea omului modern”; “inutilitatea obiectelor” cu “inutilitatea unui astfel de om”… si fara vreun alt comentariu. KSLCatalin

 

 

Pelerinaj la mănăstirile din Dobrogea, organizat de Arhiepiscopia de Alba Iulia

 

În perioada 25 – 28 august 2008 Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a organizat un pelerinaj la cele mai importante mănăstiri din Dobrogea. Vor fi vizitate mănăstirile de la Celic Dere, Saon, Cocoş, Techirghiol, Dervent şi Peştera Sfântului Apostol Andrei. Cei 35 de pelerini vor mai vizita în drumul lor mănăstirile de la Ciolanu şi Răteşti din judeţul Buzău, mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti şi mănăstirea Cozia de pe Valea Oltului.

 

 

Prima ediţie a Concursului Naţional de iconografie şi artă creştină, „Ucenici la porţile credinţei“

 

În perioada 25-29 august a.c., cu binecuvântarea Preasfinţitului Casian, Episcopul Dunării de Jos, Protoieria Tecuci, în parteneriat cu „Clubul Copiilor“ din Tecuci, organizează prima ediţie a Concursului Naţional de iconografie şi artă creştină, „Ucenici la porţile credinţei“. La această primă ediţie a concursului desfăşurat la Tecuci, sunt aşteptaţi în jur de 25 de copii, din judeţele Vaslui, Tulcea, Vrancea şi Iaşi. Programul concursului cuprinde întâlniri la Clubul copiilor din Tecuci, de unde istructorii şi supraveghetorii se vor deplasa apoi la câte o mănăstire din eparhie, unde se va desfăşura un atelier de creaţie de trei ore, în programul fiecărei zile aflându-se şi cazarea, masa şi vizitarea mănăstirilor. La sfârşitul celor cinci zile de concurs, la galeriile de artă „Gheorghe Petraşcu“ din Tecuci, se va organiza, împreună cu Primăria locală, selecţiea lucrărilor şi festivitatea de premiere. Juriul este alcătuit din delegaţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, preoţi ai Protoieriei şi reprezentanţi de la „Clubul Copiilor“ din Tecuci. „Concursul acesta atrage elevi înclinaţi spre pictură şi artă, dorind ca ei să descopere prin aceasta importanţa artei creştine, pentru a deveni în viitor creatori de artă creştină şi promotori ai Ortodoxiei şi pe acestă linie a iconografiei şi artei creştine. Am organizat acest concurs cu gândul că în anii precedenţi icoanele trimise de la Clubul Copiilor de la Tecuci, de la Lieşti, la concursul naţional organizat de Patriarhia Română, «Icoana din sufletul copilului», au fost remarcate şi premiate. Rămâne ca în viitor să putem extinde aria de selecţie a copiilor pentru a fi mai eficienţi şi pentru a atrage cât mai mulţi copii de clasele I-VIII“, ne-a declarat protopopul de Tecuci, părintele Gheorghe Joghiu. Icoanele premiate la acest concurs vor participa și la alte concursuri naţionale de icoane, organizate de Patriarhia Română.

 

 

Vizite canonice în protopopiatul Reşiţa

 

 

În duminica a X a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a făcut vizite canonice în protopopiatul Reşiţa. Preasfinţia Sa a vizitat parohia Gherteniş, unde s-a rugat alături de preotul şi credincioşii parohiei, după care a participat la Sf. Liturghie la parohia Măureni, unde după a ţinut şi un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi. Tot în această parohie Ierarhul, preotul şi credincioşii au vizitat şantierul unde se construieşte biserica parohială. În aceeaşi zi Întâistătătorul Eparhiei a vizitat şi parohia Şoşdea, biserica şi casa parohială, unde noul şi tânărul preot paroh Sorin Belu, împreună cu credincioşii parohiei au realizat ample lucrăr ide renovare. În după-amiaza aceleiaşi zile Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a vizitat şi mănăstirile “Sf. Ilie de la Izvor” – Vasiova şi “Acoperământul Maicii Domnului” – Brebu. Cu acest prilej Ierarhul s-a întâlnit cu obştile monahale şi a cercetat lucrările ce se află în curs la aceste mănăstiri.

 

Vineri 29.08.2008, Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, va săvârşi Sf. Liturghie la parohia “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş şi va sfinţi Centrul Social-Filantropic “Arhiereul Filaret Musta” al parohiei.

 

NOTRE – DAME DE VARANGES , străpunsă de gloanţe

 

 

Perforatii numeroase pot fi observate pe statuia Sfintei Fecioare din VARANGES ca urmare a unor impuscaturi. Se pare ca aceasta a fost supusa unei rafale trasa cu o carabina cu aer coomprimat. Ea fusese restaurată de curând având o vechime de 140 de ani. Se pare că impuşcăturile ar fi avut loc in apropierea zilei de 21 iulie. Notre-Dame de Varanges domina orasul Givry. La judecătorie s-a depus o plângere in aceste zile. (Saône et Loire)

 

 

@KSLCatalin

 

 

Preafericitul Părinte Daniel a participat la Sfânta Liturghie în paraclisul Reşedinţei patriarhale

 

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a participat la Sfânta Liturghie şi a predicat ieri, 24 august a.c., în paraclisul Reşedinţei patriarhale. Preafericirea Sa a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Evagheliei după Matei, din Duminica a X-a după Rusalii, care relatează minunea vindecării lunaticului. În cuvântul de învăţătură, Părintele Patriarh a vorbit despre vindecare, ca lucrare a lui Dumnezeu în oameni şi cu participarea oamenilor, subliniind rolul credinţei în viaţa noastră. „Sfânta Evanghelie pe care am auzit-o astăzi ne arată, pe de o parte, faptul că Mântuitorul Iisus Hristos mustră necredinţa poporului şi puţina credinţă a ucenicilor Săi, iar pe de altă parte, are foarte multă milă faţă de copilul epileptic sau lunatic care se afla într-o suferinţă foarte mare. Evanghelia ne îndeamnă la credinţă puternică, la rugăciune şi post. Această evanghelie a inspirat rugăciunile Bisericii pentru cei care suferă din pricina bolilor trupeşti şi sufleteşti şi mai ales din pricina lucrurilor necurate“, a arătat Patriarhul Daniel. Prin faptul că vindecarea se dă ca lucrare a Lui Dumnezeu în oameni şi cu participarea oamenilor, a continuat Preafericitul Părinte Părinte Patriarh, se vede că Mântuitorul Iisus Hristos nu vrea vindecări magice, ci vindecările pe care le săvârşeşte El antrenează credinţa, iubirea, rugăciunea, lucrarea celor care cer vindecare. „Când Mântuitorul constată că ucenicii n-au putut vindeca pe fiul lunatic, îşi dă seama că obstacolul cel mare în calea vindecării este în primul rând necredinţa mulţimilor care aşteptau adesea minuni făcute fără implicare, fără participare, rămânând doar spectatori ai minunilor lui Hristos. Aceasta este cea dintâi învăţătură a Evangheliei de astăzi, şi anume că, foarte adesea, dacă nu se săvârşesc minunile imediat, este pentru că nu mai avem credinţă puternică. Hristos Domnul vrea ca în vindecările pe care Dumnezeu le dăruieşte celor bolnavi, cei din jurul bolnavilor să nu fie spectatori, ci împreună lucrători la vindecare. Mântuitorul Iisus Hristos mustră. Mustrarea pentru necredinţă este mustrare pentru îndreptare, nu pentru răzbunare. Pentru că necredinţa dă loc îndoielii în ceea ce priveşte puterea lui Dumnezeu asupra demonilor. Dacă nu există credinţă puternică în Dumnezeu, se poate înţelege că demonii sunt mai tari decât Dumnezeu, că boala este mai tare decât harul vindecător, că fatalismul este mai tare decât dinamisul posibilităţii schimbării unei situaţii defavorabile omului“. Pe de o parte, Mântuitorul vede puţina credinţă, dar şi multa suferinţă care se poate diminua atunci când creşte credinţa, după cum a mai spus Patriarhul nostru. Astfel, a doua învăţătură pe care noi o primim din Evanghelia după Sf. Ev. Matei „este că şi atunci când există credinţă, ea trebuie cultivată, pentru ca să înţelegem că, de fapt, credinţa nu este o simplă convingere intelectuală că Dumnezeu există, ci este legătura noastră vie cu Dumnezeu Cel nevăzut, dar Atotputernic şi foarte aproape de noi. De aceea, Mântuitorul leagă imediat taina credinţei de puterea rugăciunii şi a postului. Această credinţă se cultivă prin post. Postirea este o lucrare duhovnicească care se uneşte cu rugăciunea pentru a arăta că de fapt toată puterea pe care noi o primim atunci când trebuie să vindecăm, să schimbăm situaţii grele în situaţii mai bune, să trecem de la boală la sănătate, de la necaz la bucurie vine prin faptul că rugăciunea este însoţită de lipsă de hrană materială. În momentul în care ne rugăm mult, dacă şi postim, arătăm că nu mai contăm pe forţele noastre fizice, ci contăm, în primul rând, pe puterea duhovnicească care ne vine de la Dumnezeu“, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

Pelerinaj pentru persoane vârstnice, la Mănăstirea Ghighiu

 

Peste 20 de bătrâni, însoţiţi fiecare de câte un voluntar, au mers pe data de 22 august, în pelerinaj la Mănăstirea Ghighiu, din judeţul Prahova. Vizita a fost organizată de Crucea Roşie Română în parteneriat cu direcţiile de asistenţă socială din sectoarele 3 şi 4 ale Capitalei.

 

Vizita la Mănăstirea Ghighiu este cea de-a treia din această vară, după cele de la mănăstirile Căldăruşani şi Cernica şi face parte din cadrul proiectului “Deschideţi o uşă”, de care beneficiază 150 de persoane cu vârste peste 65 de ani, cu venituri reduse şi care locuiesc singure, ele fiind vizitate săptămânal de cei 30 de voluntari ai Crucii Roşii.

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –

 

//—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—>

 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.