Reducerea tensiunilor inter-religioase din Egipt

Analiza: despre proiectul de lege al lacasurilor de cult, menit sa reduca tensiunile inter-religioase din Egipt

Un proiect de lege care intentioneaza sa promoveze egalitatea religioasa, prin punerea bisericilor pe picior de egalitate cu moscheile, ar putea sa ajunga sa fie pus In aplicare cat de curand, dar musulmanii si coptii continua sa aiba rezervele lor.

Un “cod unificat al lacasurilor de cult” este luat In calcul de catre ambele grupe de activisti, musulmani si crestini, ca pas important In respectarea drepturilor omului, dar si Impotriva sectarismului si violentelor care au izbucnit In jurul problemei construirii de noi biserici.

In ultimele luni, sute de copti au organizat mitinguri In Cairo, dupa ce violenta sectara a erupt In Imbaba. Cererea lor de top a fost o lege unitara, pe care guvernul interimar a promis-o Inca din data de 12 mai 2011, preconizand un termen pana la adoptare de 30 de zile.

Acum, ca cele 30 de zile s-au Incheiat, au Inceput dezbaterile pe tema lansarii proiectului.

Mamdouh Ismail, un membru al Fratiei Musulmane, a depus deja o plangere catre procurorul general, Impotriva primului-ministru, Essam Sharaf, acuzandu-l de elaborarea unei legi care “nu respecta Constitutia si masurile de justitie care sunt Imbratisate de legea islamica, Sharia” – un lucru important, deoarece, tehnic vorbind, Egiptul este un stat islamic.

De asemenea, el descrie proiectul de lege ca fiind o amenintare la adresa unitatii nationale a Egiptului si a pacii sociale, apreciind ca, “daca este adoptat, proiectul va alimenta violenta sectara – nu o va controla”.

“Cum putem sa permitem, maxim, constructia unui lacas de cult, pe raza unei suprafete de 1km patrat (conform cu noul proiect), In timp ce dreptul international uman specifica In mod clar ca se tine cont de rata populatiei”, explica Ismail In plangerea sa.

“In zonele cu populatie mare, o moschee pe un kilometru patrat nu este suficienta pentru rugaciuni, si acest lucru Inseamna ca musulmanii vor ajunge sa se roage pe strazi”.

De asemenea, Biserica nu pare a fi nici ea fericita, din cauza mai multor articole existente In acest proiect de lege, dar din motive diferite.

Sirba Mun, preotul Bisericii din Imbaba, loc al unor recente violente, a descris legea ca fiind “una complicata – si nu unificata”.

Cele trei biserici importante egiptene (anglicane, ortodoxe copte si catolice) au subliniat ca noul proiect ar trebui sa intre In zona discutiilor Inainte de a fi aprobat. Ele au multe rezerve cu privire la acesta, dupa cum explica Nagib Gabriel, un avocat apropiat al Bisericii Ortodoxe Copte:

“Articolul sase din proiect prevede ca ministrul dezvoltarii regionale este cel care aproba Bisericii autorizatia de constructie, care este mai apoi trimisa spre aprobare guvernatorului. Acest lucru ne va scoate din nou In piata”, spune Gabriel, care sustine ca procesul ar trebui sa fie simplificat, astfel Incat solicitantii sa prezinte notificarea lor si nu sa solicite aprobari.

Biserica Copta are si o alta problema cu legea. Cu cateva zile Inainte ca Sharaf sa lanseze proiectul, avertiza ca legea unitara pune atat moscheile cat si bisericile sub supravegherea agentiei guvernamentale centrale de audit. Biserica a respins o astfel de idee, insistand asupra faptului ca venitul sau provine doar din donatii, si ca Biserica are deja un sistem strict de monitorizare financiara.

Cu cateva zile In urma, purtatorul de cuvant al cabinetului, Ahmed Assaman, a declarat ca In acest proiect de lege a fost propusa supravegherea guvernului, supervizand chiar comisiile financiare ale Bisericii.

Noua lege este pregatita sa Inlocuiasca Decretul Hamayouni – o lege draconica, partinitoare, datand din timpul Imperiului Otoman, si care a reglementat constructia bisericilor si Intretinerea acestora, fara a se aplica si In cazul moscheilor.

Potrivit proiectului, care a fost publicat de catre jurnalul arab Al-Ahram, noua lege le va da guvernatorilor dreptul de a transmite permise pentru ridicarea, demolarea sau Intretinerea oricarui lacas de cult, dupa ce a primit autorizatie de la ministerul dezvoltarii locale.

Toate cererile trebuie sa primeasca un raspuns In termen de trei luni de la depunere. In cazul In care solicitantul nu primeste un raspuns In acest interval de timp, cererea se considera aprobata.

Fiecare refuz trebuie sa aiba un motiv justificat.

In plus, fiecare cerere trebuie sa contina o aprobare scrisa din partea ministerului religios sau a reprezentantului confesiunii religioase recunoscute.

In aceste zile, ortodocsii copti, cultele evanghelice si catolice planuiesc Insa sa organizeze o Intalnire pentru Intocmirea unui raspuns la proiectul de lege privind lacasurile de cult.

Episcopul Mousa, episcop al Bisericii Ortodoxe Copte, a afirmat ca Biserica saluta Intalnirea cu celelalte Biserici, pentru a lua In discutie un raspuns comun.

Antonios Azez, episcop al Bisericii Catolice din Giza, a declarat pentru publicatia araba Al-Masry Al-Youm ca Biserica este In prezent preocupata de dezavantajele proiectului de lege. Cu toate acestea, el a adaugat ca proiectul de lege prezinta si avantaje.

Preotul Andrea Zaki, vice-presedinte al Bisericii Evanghelice, a declarat ca proiectul de lege trebuie studiat cu ajutorul unor experti juridici pentru a obiecta asupra acelor articole care ar putea Impiedica aplicarea legii.

Coptii sustin In continuare ca proiectul de lege propune conditii stricte pentru construirea de lacasuri de cult. Distanta dintre oricare doua lacasuri de cult trebuie sa fie de 1Km, cel putin.

Intre timp, Miscarea Coptilor Fara Restrictii a organizat o noapte de veghe la lumina lumanarilor, cu o seara Inainte, miercuri 15 iunie 2011, In fata Catedralei din Abaseya.

Vegherea, care vine In Intampinarea predicii Patriarhului copt Papa Shenouda al III-lea, a comemorat violenta sectare din Imbaba, ce a avut loc cu 40 zile In urma, si care a lasat In urma 12 morti.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.