Statul roman intelege rolul important al Bisericii in opera de caritate

Statul roman intelege rolul important al Bisericii in opera de caritate

Un proiect de lege privind “parteneriatul Intre Stat si Biserica” a fost adoptat de Camera Deputatilor, dupa cum au declarat miercuri, 9 martie 2011, surse parlamentare.

Acest text are scopul sustinerii din partea Statului in “activitatea sociala a Bisericii, alaturi de autoritatile locale si comunitati”, au subliniat initiatorii, adaugand ca “In acest moment de criza, Biserica poate stimula voluntariatul”.

Confrom informatiei transmise de Agentia de Stiri a Patriarhiei Romane, Basilica [https://www.basilica.ro/ro/stiri/legea_care_reglementeaza_parteneriatul_intre_stat_si_biserica_a_fost_adoptata_5701.html] , “proiectul prevede posibilitatea ca unitatile de cult sa Ingrijeasca persoanele varstnice fara adapost si copiii orfani. Legea mai are nevoie doar de promulgarea ?efului Statului pentru a fi aplicata.

Unitatile de cult vor putea sa Infiinteze azile pentru persoanele varstnice care nu dispun de venituri si sa ofere asistenta copiilor din familii monoparentale sau ai caror parinti sunt violenti sau alcoolici.

Printre beneficiarii legii se numara si copiii orfani, cei abandonati, precum si copiii seropozitivi. Totul va fi inclus In cadrul unui program a carui finantare va fi asigurata In proportie de 80% de bugetul public, restul de 20% din cheltuieli urmand a fi suportate de Biserica, donatii sau sponsorizari” – mai specifica Agentia.

Respingand acuza de “politizare” ecleziastica, liberalul democrat (PLD, aflat la putere) si aparatoare principala a acestei initiative, Raluca Turcan, asigura ca deciziile de finantare vor fi luate Intr-un mod “transparent” si vor reflecta prioritatea nevoilor comunitatilor locale.

“Statul va avea propriile sale avantaje, Intrucat o retea alternativa de servicii sociale va fi creata sa functioneze”, reducand astfel costurile de la bugetul de stat pentru anumite cheltuieli”, a declarat aceasta pentru AFP.

Guvernul a solicitat, suplimentar, ca termenul de “Biserica”, din textul proiectului, sa fie inlocuit prin cuvantul “culte”, In scopul evitarii oricaror interpretari conform carora proiectul ar viza numai Biserica Ortodoxa, majoritara In tara.

In ultimii ani, dupa cum se reflecta si prin programul nostru de informare zilnica, se observa o implicare crescanda a Bisericii Ortodoxe Romane in opera de caritate si in serviciile sociale din Romania, cu precadere in aceasta perioada de criza in care, poate prea putin alte institutii si organizatii mai pot face fata nevoilor crescande din randul populatiei, demonstrand faptul ca intr-adevar “Biserica poate stimula voluntariatul” prin afirmarea valorilor crestine in societate.

Bineinteles ca, pana la aceasta ora, o parte a presei laice a si reactionat deja in mod negativ la aceasta propunere, lasand sa treaca neobservate aportul major, raspunderea si implicarea activa a intregii Bisericii Ortodoxe in serviicile sociale (reclamate uneori exact de aceeasi ziaristi care refuzau sa le mediatizeze, desi ele aveau loc – si vezi, pentru asta, ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), alegand sa analizeze – de aceasta data – din punct de vedere politic, implicatia Statului in aceasta initiativa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.