publicat în: Arhivă

Evenimentul Zilei, preocupat de sensul binecuvantarii. De la binecuvantare la impunerea interdictiei

Presa laica pare sa se intreaca pe ea insasi in descoperiri din lumea bisericeasca, fara a demonstra insa ca este si in tema cu noii pasi facuti in interiorul acesteia. Astfel, intr-un editorial semnat de Mirela Corlatan, ni se atrage atentia asupra unei presupuse (sau reale, nici nu conteaza!) actiuni a Patriarhului Romaniei vizavi de initiativa (deocamdata la nivel de solicitare scrisa) IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de a deschide un nou post de radio ortodox, altul decat Trinitas care se asculta in zona, ce ar fi urmat sa poarte numele Doxologia.

In articol citim: “Din exterior, Sinodul se vede Intr-un consens aproape perfect, chiar atunci cand In discutie sunt probleme teologice sau de pastoratie foarte delicate.” (…) “Dovada ca pacea a fost doar aparenta si ca, dincolo de amvon, Patriarhul se afla In plin razboi rece cu succesorul de la Iasi a aparut Insa In aceasta saptamana. O banala cerere la CNA a IPS Teofan, ce vizeaza preluarea unei licente pentru Radio Vox T din Pascani, a determinat ofensiva publica a PF Daniel.”, EVZ concluzionand astfel ca principiul de conducere la care tine cel mai mult Patriarhul (ceea ce l-ar fi si facut sa reactioneze in acest caz) este centralismul.

La randul nostru ne aratam uimirea fata de reactia EVZ si ajungem sa ne intrebam:

– Oare in ce institutie se avanseaza altfel decat dupa discutii si dezbateri, confruntari, interne?

– Cum de EVZ nu stie pana in prezent ca orice initiativa luata in Biserica, si la nivel local, are nevoie de binecuvantarea mai marelui locului? Sa nu fi incercat oare Mirela Corlatan sa faca fotografii, sa filmeze or sa ia interviuri in vreo Biserica ortodoxa, fiindca in mod sigur ar fi ajuns sa fie indepartata (de multe ori chiar prin anunturi puse pe usa) pe motiv ca nu exista binecuvantare de sus?

– Poate cineva edita, lansa sau vinde o revista ortodoxa in bisericile vreunei eparhii, fara binecuvantarea Arhiepiscopiei?(vezi link) [https://www.cultura.ro/Laws.aspx?ID=27] Poate produce, vinde icoane sau alte obiecte de cult, fara acceptul mai marelui locului? Sau poate lua o initiativa pe cont propriu (fara “binecuvantare”, mai mult decat cea a propriului duhovnic!) in sprijinul Bisericii, chiar daca se afla in Biserica, iar ea sa fie amintita in randul celor raportate la nivel de Eparhie sau de Patriarhie?

Prin urmare, daca nu sunt permise initiative nici laice, dar nici clericale, decat cu aprobarea arhiereului (odata cu sens de binecuvantare – rugaminte catre Dumnezeu ca lucrul respectiv sa aduca un folos, bine, prosperitate si fericire – astazi, adevarat, redusa la un ordin de aprobare sau de interdictie), atunci de unde uimirea EVZ vizavi de presupusa (sau reala, nici nu conteaza!) interventie a Patriarhului fata de initiativa unei persoane aflate, pe scara ierarhica, mai jos?

Practica este cunoscuta si prezenta la toate nivelele in Biserica, asa incat de ce ar face abstractie de la ea chiar nivelele (doar) ierarhic superioare (fiindca altfel suntem cu totii egali). Iar, pana la urma, este de fapt uimitor cum ajungem sa ne intereseze regulile interne ale unei institutii, cand mai degraba le parem altora, cu fiecare ocazie (de multe ori, cum este si in cazul lansarii acestui post de radio, cu bune intentii) ca suntem in afara ei…

Articolul, care pana la urma nu se opreste la relatarea in sine ci amplifica subiectul, pentru spectaculos, dar in mod evident eronat, spre ideea unor “tabere” si a “unui razboi rece in sanul BOR”, poate fi gasit aici:

EDITORIALUL EVZ: Razboiul rece din BOR [https://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-razboiul-rece-din-bor-905698.html] Solicitati de reporteri ai Lacasuri Ortodoxe, pentru un raspuns si lamuriri pe aceasta tema, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au asigurat ca “in prezent, se afla in curs de elaborare un comunicat oficial ca raspuns la acest editorial”.