O afacere nascuta in Occidentul laic, ce nu putea fi infranta decat de Ortodoxia din noi

Patriarhia Romana si reactia presei internationale

Patriarhul BOR face un apel in sustinerea ideii construirii de Biserici, pentru salvarea din situatia de criza…

”Patriarhia Bisericii Ortodoxe, majoritara In Romania, a facut un apel joi, 13 mai 2010, in spiritul continuarii lucrarilor de constructie a lacasurilor ortodoxe, pentru a ajuta tara sa depaseasca criza actuala, luptand astfel si Impotriva disperarii si dezumanizarii credinciosilor”. Fragmentul de mai sus apartine presei internationale, In mod evident impresionata de cuvintele Patriarhului Romaniei.

“Pentru a depasi atat criza morala si spirituala, dar si cea economica si financiara, credem ca trebuie continuata constructia bisericilor aflate In constructie”, citeaza France Presse, Intr-o scrisoare destinata centrelor occidentale de presa, afiliate.

Intr-o Europa puternic secularizata, cuvintele Preafericitului Patriarh Daniel reprezinta o solutie pe cat de inedita pe atat de greu de demonstrat ca efect In viitor. Totusi, declaratia pare sa aiba si o justificare oarecum “practica” pentru aceasta: “Continuarea lucrarilor si deschiderea de noi lacasuri ar crea locuri de munca si ar combate individualismul, ajutandu-i astfel pe credinciosi sa evite disperarea si dezumanizarea”, se aminteste In cadrul aceleiasi declaratii.

In conditiile In care ultimele evenimente si reactii ale credinciosilor din Grecia uimesc lumea crestina, printr-un model deloc reprezentativ pentru aceasta, Romania pare sa se prezinte ca un element de stabilitate, In mod apreciabil, chiar prin propriul sau Patriarh.

Cu toate acestea, contextul macroeconomic problematic, din ultimul timp, face ca partea laica a Europei sa gaseasca actiunile de strada, de cele mai multe ori distructive, si reactiile “nervoase” ale populatiei supusa unor masuri dure de austeritate, ca fiind justificate si normale, Intr-o situatie de evident declin financiar, asa cum este dat exemplul Greciei. Nu trebuie sa uitam totusi, ca pana si in Grecia, Biserica – adevarat, formata in mare din credinciosii iesiti chiar In strada, bulversati, dezamagiti, si In mod panicard Ingrijorati de ziua de maine, mai mult prin prisma finantelor – asigura prin mai marii sai ca va continua sa fie alaturi de popor. Va Incerca deci, si ea, sa-si sprijine poporul drept-credinos prin diferite actiuni umanitare sau colecte care sa-i vizeze pe cei ce sunt mai crunt loviti de masurile impuse de Guvern.

Pozitia Intaistatorului Bisericii Ortodoxe a Romaniei, apreciat deseori pentru viziunile sale In tratarea problemelor cu care se lupta guvernele actuale, evident aflate Intr-o cautare gresita a prosperitatii si conditiei de fericire umana, preponderent laica, vine In conditiile In care, pana si In Romania – probabil rezultat al inertiei pe care o moda occidentala se indarjeste sa o mentina In spatiul mioritic post-revolutionar – mass-media ajunge sa critice decizia guvernului de a aloca fonduri – considerate de ea “imense” – pentru construirea lacasurilor ortodoxe. Singura justificare plauzibila a acestor actiuni de presa, actiuni care intra In contradictie In mod nefiresc cu vointa majoritatii ortodoxe a poporului, dar care vrea sa generalizeze – raman tot planurile guvernului care, In acelasi timp – inducand oarecum astfel impresia falsa ca locuitorii ar avea cum sa aleaga – hotaraste, la indicatiile si avertismentele factorilor externi, sa reduca In viitorul apropiat, alaturi de pensii, salariile cu 15% – 25%, In sectorul de Stat. Romanii stiu Insa, cu certitudine, ca cele doua hotarari nu pot fi puse Intr-o aceeasi balanta, ca si cand ar avea de unde sa aleaga o solutie convenabila.

Un raport recent arata ca aproximativ 4.000 de biserici au fost construite Incepand din anul 1990 In Romania, Insemnand practic o medie de 200 de Biserici pe an. Reactia mediului ateist ar parea la o prima evaluare, ca fiind de bun simt, daca am uita ravagiile pe care a trebuit sa le suporte Biserica Ortodoxa din tara In perioada comunista. Acum, Biserica Ortodoxa nu face decat ca, printr-o buna gestionare a problemelor proprii, si printr-o conducere la nivel ierarhic bine inspirata, sa se recupereze In cat mai mare masura.

Dupa acelasi tipar, altadata apreciat ca fiind comunist, astazi privit ca drept la exprimare, aceasta parte a presei continua In mod ilogic sa compare acest pas Inainte al Bisericii Ortodoxe Romane, cu declinul unor alte sectoare care nu au reusit sa aiba, pana la urma, un management corespunzator, probabil din viziuni destul de egoiste sau din interese izolate de partid. Viziunea laica isi spune cuvantul! Ele au ajuns astfel sa fie compromise In mare parte chiar de cei ce trebuia sa raspunda de bunul lor mers. Referirile, de cele mai multe ori alese aleator, la un sistem sau altul, cum ar fi de exempu scaderea numarului institiilor de Invatamant, apar deci ca nefondate. Perioada de criza, desigur, pare sa influenteze si presa din Romania, de multe ori nevoita sa cupleze publicatiile proprii cu serii de carte la vanzare, pentru asigurarea unor fonduri care sa permita remunerarea salariatilor. Insa, din ce In ce mai des, cititorii se trezesc martori In fata conditiei publicarii de non-sensuri, de multe ori sub forma unor articole semnate de jurnalisti auto-declarati atei, dar care se plang, de exemplu, de “taxele bisericesti ridicate” destinate unor servicii religioase pe care, culmea, ei le vor, In Bisericile pe care… tot ei sustin la fel de hotarat, nu si le mai doresc.

Cu toate acestea, adevarul de care nu se poate face In niciun caz abstractie In Romania este acela ca Biserica Ortodoxa Romana numara la ora actuala 19.5 milioane credinciosi, dintr-o populatie totala de 21,5 milioane.

Lucrul este amintit si apreciat In acest context, si In aceste zile, de presa occidentala – iar procentajul oferit de Stat si ajutorul in constructia Bisericilor – desi fondurile provenite de la Stat sunt cumulate tot prin aportul majoritatii – e totusi doar un mic procent din tot ceea ce Biserica Ortodoxa Romana, prin vointa, buna chivernisire a mai marilor sai si prin putere de la Dumnezeu, reuseste sa realizeze chiar si In aceste vremuri pe care unii continua sa le evalueze doar limitat financiar, de criza. ?i este normal ca In perioadele de criza, atunci cand pana si marile firme Inceteaza sa mai investeasca In propria reclama, altruismul, credinta si Intrajutorarea sa fie singurele care se remarca. Criza finantelor, nascuta si venita din Occidentul laic – care incearca sa se stoarca si de ultimele ramasite de catolicism, prin binecunoscutele scandaluri din ultima vreme – extinsa ca o molima pana in orientala Europa, va trebui sa fie stopata si rezolvata aici de Ortodoxia din noi, de altfel singura cale universala anti-criza. “Romania este o tara majoritar ortodoxa”, care poate tocmai de aceasta pare ca nu simte “legile crizei” – a ajuns astazi sa aprecieze Intreaga presa internationala, pornind de la o declaratie a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Sa luam aminte!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.