Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Schimbarea la Faţă” (Biserica Greacă) din Constanţa

Joi, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos. Cu acest prilej, joi, 6 august, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Schimbarea la Faţă” (Biserica Greacă) din Constanţa. Credincioşii pot aduce cinstire moaştelor Sfântului Apostol Andrei, care au fost depuse spre închinare încă de pe data de 2 august. Sunt aşteptaţi să participe la slujba de hram membrii comunităţii greceşti din Constanţa.

Istoricul bisericii „Schimbarea la Faţă”

În secolul XIX, în Constanţa trăiau diverse etnii, printre care şi greci. Aceştia aveau, în anul 1862, o mică bisericuţă compusă din două cămăruţe, una din ele fiind folosită ca sala de clasă. Ea se găsea lângă locaşul de azi al bisericii. Devenind neîncăpătoare, s-a obţinut firmanul de construire a actualei biserici ortodoxe de la Sultanul Abdul Aziz. Construcţia a început în anul 1865 şi s-a terminat în anul 1867.

Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare, ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenta locuitorilor oraşului Constanţa s-a făcut primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă.

În anul 1954 biserica a fost declarată „Monument Istoric” şi inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural”.

Datorită lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în sânul Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu şi enoriaşi în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos.

Biserica „Schimbarea la Faţă” mai serbează două hramuri: 27 august – Sfântul Fanurie şi 30 noiembrie – Sfântul Andrei.

Slujbele se săvârşesc atât în limba română cât şi în limba greacă.

Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos face parte din rândul praznicelor împărăteşti ce sunt închinate Domnului Nostru Iisus Hristos şi ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi, Petru Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV. Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului V, în cadrul unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare. În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică pentru Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de Maiuma compun imne religioase în cinstea sărbătorii. În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase din struguri, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.