publicat în: Arhivă

Agresiune la Istanbul, motivata de un presupus misionarism crestin: “Aceasta este Turcia! Nu puteţi distribui Biblii aici!”

Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul, 4 august 2009

Un tânăr a atacat o persoană pe o stradă din Istanbul, ameninţând-o cu un cuţit în dreptul gâtului, pe motiv că ar face proselitism în favoarea creştinismului, au raportat ziarele de astăzi, marţi 4 august 2009.

Ultimul episod al unei serii de atacuri motivate religios – acest incident – încheiat insa cu predarea fără violenţă in mainile politiei, a avut loc luni în districtul Kadikoy, pe partea de Est a Istanbulului, în faţa a zeci de trecători.

Autorul, Yasin Karasu, un vânzător de CD-uri pirat, de 24 de ani, a acoperit cu un steag turcesc capul victimei sale, Ismail Aydin, în vârstă de 35 de ani şi l-a ameninţat cu un cuţit la baza gâtului strigând: “Aceasta este Turcia! Nu puteţi distribui Biblii aici!”, a relatat cotidianul Haber Türk. Atacatorul părea să cunoască victima.

Agresorul a mers la secţia de poliţie, cu 20 de minute mai târziu, conform ziarului Sabah, precizând că gestul său a fost urmare a furiei indreptate impotriva activitatii de convertire si misionarism a victimei.

Cotidianul Vatan l-a descris pe atacator ca fiind suspectat că suferă de probleme psihologice.

Prozelitismul creştin este foarte rău văzut, chiar dacă nu este interzis oficial în Turcia – o ţară predominant musulmană, găzduind însă mici comunităţi creştine şi evreieşti, în principal în Istanbul.

Un preot catolic italian a fost împuşcat mortal în anul 2006, la Trabzon (nord-est) şi alţi trei protestanţi – un misionar german şi doi turci covertiţi – au fost omorâţi în 2007 în Malatya (est).

Doi preoţi catolici au fost şi ei înjunghiaţi iar mai multe biserici au raportat ameninţări.