Biserici si evenimente legate de Sfantul Ioan Iacob de la Neamt – Hozevitul

Pelerinaj dedicat Sfântului Ioan Iacob, în satul natal

Sf. Ioan Iacob Hozevitul va fi cinstit astăzi, 5 august, în mod deosebit de preoţii şi credincioşii din zona Darabaniului. La Biserica „Sfânta Treime“ din satul Crăiniceni, unde s-a născut şi a copilărit Sfântul, a fost oficiată aseară slujba Vecerniei, iar astăzi se va săvârşi slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie.

„La prânz se va desfăşura o procesiune în cinstea Sf. Ioan Românul, de la biserică la casa natală. Aici va fi citit Acatistul Sfântului, se va săvârşi sfinţirea apei, iar apoi se va oficia slujba de pomenire pentru cei adormiţi.

La final va avea loc agapa creştină pregătită de credincioşii din parohia Crăiniceni şi de Protopopiatul Darabani“, a declarat pr. Constantin Pânzariu, protoiereul Protopopiatului Darabani.

Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ îşi serbează astăzi hramul

Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ îşi serbează hramul astăzi, 5 august.

Programul liturgic a început aseară, cu slujba Privegherii, oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi va continua astăzi cu slujba Aghezmei, a Sfântului Maslu şi a Acatistului Sf. Ioan Hozevitul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Ridicarea Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ a început în luna decembrie a anului 1994, când s-a dorit iniţial construirea unui paraclis-laborator pentru elevii seminarului. În anul 1997 a fost sfinţit altarul sfântului lăcaş. „PF Părinte Patriarh Daniel ne-a recomandat ca această biserică să fie construită în aşa fel încât să fie o casă nouă pentru Sfântul Ioan Românul“, a spus pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ Neamţ.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din Dorohoi îşi serbează astăzi hramul



Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din Dorohoi îşi serbează astăzi, 5 august, hramul. În noul paraclis al seminarului a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat preoţi şi credincioşi din oraşul Dorohoi.

Astăzi, programul liturgic va continua cu slujba Utreniei, a Acatistului şi a Sfintei Liturghii, la finalul căreia corala „Haris“ va prezenta un concert de muzică religioasă. „Bucuria hramului va fi foarte mare, pentru că va avea loc revederea promoţiei de absolvenţi din 1999.

Paraclisul în care vom sluji în ziua de hram este o împlinire a multor idealuri. Iată că Sfântul Ioan Iacob poartă de grijă şi ne ajută să putem duce mai departe credinţa şi educaţia pe aceste meleaguri“, a menţionat pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“.

Sfânta Liturghie arhierească, la hramul Bisericii ‘Sf. Ioan Iacob’ din Oradea

De prăznuirea Cuviosului Ioan Iacob de la Neamţ, 5 august 2009, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, se va afla în mijlocul preoţilor şi credincioşilor de la biserica de proporţii monumentale ce poartă hramul sfântului din Oradea. Lăcaşul de cult se află în construcţie din anul 1992, lucrările fiind demarate de către PC Pr. paroh Mircea Câmpianu, în prezent fiind în execuţie placarea exterioară. Preasfinţia Sa va săvârşi Sfânta Liturghie în demisolul bisericii, ce este amenajat pentru oficierea sfintelor slujbe.

Expoziţie de icoane la Biserica Nicolina din Iaşi

Biserica cu hramurile „Sf. Vasile cel Mare“ şi „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din cartierul ieşean Nicolina, aparţinând de Protopopiatul Iaşi 2, îşi serbează astăzi, 5 august, cel de-al doilea hram, primit în toamna anului trecut prin binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de vernisajul expoziţiei de icoane realizate de către copiii şi tinerii care au participat la cercul de pictură în biserica parohială.

„Cursul de pictură a început la 1 noiembrie 2008 şi a fost susţinut în fiecare sâmbătă, la ora 15:00, de către prof. Mircea Romaşcan. La curs au participat 20 de copii care au pictat în tempera.

De asemenea, a fost realizată icoana Sf. Vasile cel Mare pe un carton dintr-un material mai dur, iar anul viitor, când se împlinesc 50 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ioan Iacob Hozevitul, vom încerca să realizăm icoana Sfântului, precum şi a altor sfinţi români“, a declarat pr. paroh Lucian Golinschi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.