Publicat pe 26.08.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe 26 august (gustar) 2008

 

>> Când ai ajuns la o viatã curatã, viatã de nepãtimitor, atunci ai ajuns si la rugãciunea curatã. Si rugãciunea curatã e o rugãciune despre care se poate spune într­adevãr cã e o rugãciune bunã. Dar cel care e angajat în rugãciune, în orice stare ar fi, e pe calea îmbunãtãtirii rugãciunii si pe calea îmbunãtãtirii vietii sale. Deci, cum esti, asa ti-­e rugãciunea, cum te porti, asa te rogi. Chiar existã un îndemn: “Roaga-te cum poti, ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie !” Pr. Teofil Paraian

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Sfintii Mucenici Adrian si Natalia.

 

Sfintii douăzeci şi trei de Mucenici, care au fost chinuiţi împreună cu Sfântul Adrian.

 

Sfintii Mucenici Atic si Sisenie.

 

Preacuviosul Parinte Ivistion.

 

Sfântul Mucenic Adrian printul.

 

Preacuviosul Ioasaf, fiul lui Avenir, împaratul Indiei.

 

Preacuviosul Titoe.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Nevoinţa avvei Macarie Povesteau despre avva Macarie că atunci când petrecea cu fraţii îşi impunea următoarea regulă: dacă se găsea vin, bea de dragul fraţilor, dar pentru fiecare pahar cu vin nu bea apă o zi. Fraţii îi dădeau ca să-l odihnească, iar bătrânul lua cu bucurie, gândindu-se la cât se va chinui mai târziu. Ucenicul său, cunoscând taina, le spunea fraţilor: „Pentru Domnul, nu-i mai daţi să bea, căci se va pedepsi în chilie“, iar ei, aflând acestea, nu i-au mai dat. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

 

Prima ediţie a Concursului Naţional de iconografie şi artă creştină

 

În perioada 25-29 august a.c., cu binecuvântarea Preasfinţitului Casian, Episcopul Dunării de Jos, Protoieria Tecuci, în parteneriat cu „Clubul Copiilor“ din Tecuci, organizează prima ediţie a Concursului Naţional de iconografie şi artă creştină, “Ucenici la porţile credinţei”. La această primă ediţie a concursului desfăşurat la Tecuci, sunt aşteptaţi în jur de 25 de copii, din judeţele Vaslui, Tulcea, Vrancea şi Iaşi. Programul concursului cuprinde întâlniri la Clubul copiilor din Tecuci, de unde istructorii şi supraveghetorii se vor deplasa apoi la câte o mănăstire din eparhie, unde se va desfăşura un atelier de creaţie de trei ore, în programul fiecărei zile aflându-se şi cazarea, masa şi vizitarea mănăstirilor. La sfârşitul celor cinci zile de concurs, la galeriile de artă „Gheorghe Petraşcu“ din Tecuci, se va organiza, împreună cu Primăria locală, selecţiea lucrărilor şi festivitatea de premiere. Juriul este alcătuit din delegaţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, preoţi ai Protoieriei şi reprezentanţi de la „Clubul Copiilor“ din Tecuci. Concursul acesta atrage elevi înclinaţi spre pictură şi artă, dorind ca ei să descopere prin aceasta importanţa artei creştine, pentru a deveni în viitor creatori de artă creştină şi promotori ai Ortodoxiei şi pe acestă linie a iconografiei şi artei creştine. Am organizat acest concurs cu gândul că în anii precedenţi icoanele trimise de la Clubul Copiilor de la Tecuci, de la Lieşti, la concursul naţional organizat de Patriarhia Română, «Icoana din sufletul copilului», au fost remarcate şi premiate. Rămâne ca în viitor să putem extinde aria de selecţie a copiilor pentru a fi mai eficienţi şi pentru a atrage cât mai mulţi copii de clasele I-VIII“, ne-a declarat protopopul de Tecuci, părintele Gheorghe Joghiu. Icoanele premiate la acest concurs vor participa și la alte concursuri naţionale de icoane, organizate de Patriarhia Română.

 

Mitropolitul Vladimir înmânează premii din partea Bisericii către preoţii şi muzicienii care au luat parte la Turul rock dedicat celor 1020 de ani de la încreştinarea Rusiei

 

Mitropolitul Vladimir al Kievului şi Intregii Ucraine a decorat cu medalia Bisericii Ortodoxe Ucraineene “1020 Ani de la Botezul Rus” pe participanţii la rock-tur. Ceremonia de decorare a avut loc la Resedinţa Mitropolitului Vladimir din Kiev – Pecherskaya Lavra. Premiile au fost conferite diaconului Andrei Kuraev, liderilor trupei de rock “DDT” şi “S.K.A.I” Yuriy Shevchuk, Oleg Krivosheya si Oleg Sobchuk. “În timpul turului de rock – am vorbit despre dragoste, de bunătate şi am spus că ucraineenii şi ruşii sunt o naţiune. Este extrem de important astăzi, când situaţia persistă în zona de conflict Ruso-Ossetiană.”, a spus Oleg Krivoseia în discuţiile cu corespondentul Interfax-Religion. “Sângele curge iar ei sunt fraţii noştri”. La rândul său, diaconul Andrei Kuraev a declarat că efectuarea aceluiaşi tur, în Rusia, este discutabilă din cauza lipsei de resurse financiare. “Acest proiect este destul de costisitor. Avem nevoie de transport şi de echipamente de scenă, iar distanţele în Rusia sunt diferite faţă de cele din Ucraina. Orarul este destul de strict. Daca vom face acest lucru în acelaşi format, aşa cum am făcut în Ucraina, ar trebui să reuşim până în luna octombrie, pentru că altfel va fi rece si va fi dificil sa lucram in aer liber, in pieţe”, a observat parintele Andrei.

 

 

@KSLCatalin

 

Foto link:

 

 

DUMINICA A X-A DUPĂ RUSALII

 

În Duminica a X-a după Rusalii, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sf. M. Mc. Gheorghe din Giurgiu. În cuvântul de învăţătură adresat numeroşilor credincioşi prezenţi, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericopa evanghelică în care a fost prezentată minunea vindecării lunaticului. De asemenea, i-a îndemnat pe cei prezenţi să înalţe rugăciuni către Dumnezeu, asemeni tatălui din Sf. Evanghelie de astăzi, caruia Mântuitorul i-a primit rugăciunea şi i-a tămăduit singurul copil pe care îl avea.

 

Treisprezece noi sfinti in Ucraina

 

Pe 15-16 august, la Manastirea Nasterii Maicii Domnului (sat Sosnivka, district Glukhiv, regiunea Sumy) au avut loc festivitati, dedicate canonizarii a treisprezece sfinti asceţi, locali din Glynka. Sâmbătă, 16 august, Arhimandritul Sfintei Mânăstiri a Mitropoliei din Kiev, Vladimir, Mitroplit al Intregii Ucraine a oficiat Sfânta Liturghie în Piaţa din faţa mănăstirii. Alături s-au aflat: Arhiepiscopul Bartolomei de Rivne şi Ostrog, Arhiepiscopul Ioann de Kherson şi Tavriysk, Arhiepiscopul de Konotop Luka şi Glukhiv, Episcopul Ambrosi de Chernihiv şi Novgorod-Siberski, Episcopul Panteleimon de Aleksandria şi Svitlovosk, Episcopul Elisei de Berdiansk şi de Primorsk, Episcopul Irineu de Nizin şi Priluki, Episcopul Ilarie de Sumi şi Aktirka, Secretarul UOC Episcopul Alexander de Periaslav-Khmelnitski, clericii si fratii din manastire. În timpul ceremoniei ultimului parastas pentru asceti, Arhiepiscopul Bartolomei din Rivne şi Ostrog a anunţat decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucraineene, din 8 mai 2008 (Oficial No. 37) de canonizare în rândul sfinţilor, a sfintilor asceti, care au luptat lupta cea bună în Glinka, la Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”: egumenul Filaret (Danilevski), Arhimandritul Iliodor (Holovanytski), Arhimandritul Ioanikius (Homolka), Arhimandritul Serafim (Amelin), Arhimandritul Inocenţiu (Stepanov), Iero-schimonahul Vasile (Kishkin), Iero-schimonahul Macarius (Sharov), schimonahul Luca (Svet), schimonahul Archippus (Sestakov), schimonahul Eutimius (Liubcenko), călugărul Teodot (Levchenko), călugărul Martirius (Kirichenko), călugărul Dositeus (Kolchenkov). Apoi, Episcopul Ilarie de Sumi şi Oktirka a citit scurte extrase din vieţile fiecaruia dintre cei treisprezece Venerabili Parinti (Foto de Kostantin Dmitrenko)

 

 

@KSLCatalin

 

 

S-a pus piatra de temelie la noua biserică de la Cujmir

 

În după-amiaza zilei de duminică, 24 august 2008, Prea Sfinţitul Episcop Nicodim a pus piatra de temelie la noua biserică din parohia Cujmir II, protoieria Vânju Mare. Noul locaş de cult va purta hramul ,,Sf. Apostol Andronic”, prăznuit de Sfânta Biserică la 17 mai. La acest eveniment au participat enoriaşi ai parohiei Cujmir, precum şi credincioşi din localităţile învecinate.

 

 

2 ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii din Dudaşul Schelei

 

Luna aceasta s-au împlinit doi ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii din Dudaşul Schelei.

 

Pe, 23 august 2006, Prea Sfinţitul părinte Nicodim, a pus piatra de temelie, iar a doua zi, pe 24 august, au început lucrările de construcţie la noul lăcaş de cult, ce va purta hramul ,, Sfântul Mucenic Ioan Valahul”.

 

La demararea lucrărilor acestei biserici, a participat şi Prea Sfinţitul episcop Nicodim, precum şi preoţii şi cântăreţii din protopopiatul Drobeta Nord. Acum se lucrează la acoperişul sfântului lăcaş de cult.

 

„Au trecut doi ani de muncă. In prezent se lucrează la acoperişul bisericii şi sperăm că până în primăvara anului viitor o vom pregăti pentru pictură. Asta înseamnă realizarea tencuielilor interioare şi exterioare. Au trecut doi ani de muncă cu greutăţi dar şi cu lucruri frumoase. Speram că într-un timp cât mai scurt ne vom bucura de sfinţirea acestei biserici şi de punerea ei în folosinţa.” a spus pr. Cătălin Gherghinescu – preot paroh la Parohia Dudaşul Schelei, protopopiatul Drobeta Turnu Severin Nord.

 

Sarbatoarea Mantuirii Marului

 

Marţi, 19 august, când crestinii ortodocsi din Ucraina au sarbatorit Sărbătoarea Schimbării la Faţă, Primatul Bisericii Ortodoxe Ucraineene Mitropolitul Vladimir, a celebrat Sfânta Liturghie în piaţa din faţa Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Kiev-Pechersk Lavra.

 

Alături au slujit Arhiepiscopul Pavel de Visgorod, Secretarul UOC Episcopul Alexander de Periaslav-Khmelnitski si fratii din manastire. La finalul Liturghiei, Patriarhul a citit rugăciuni pentru binecuvântarea strugurilor, a fructelor şi a stropit credinciosii cu aghiazma. Una dintre particularităţile sărbătorii este binecuvantarea fructelor, la sfârşitul Liturghiei. Traditia de binecuvantare a fructelor datează din secolul VIII. Strugurii din vita de vie si noii stiuleti de porumb au fost aduşi la biserica, drept semn de recunoştinţă faţă de Domnul pentru dragostea Lui şi pentru trimiterea recoltei bogate. În cazul în care nu este perioada culesului de struguri, se aduc mere în această zi. Prin urmare, denumirea populara a acestui ospat este: “Sărbătoarea Zilei de Mântuire a Mărului”.

 

 

@KSLCatalin

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ – 26 august 2008

 

 

Patriarhia Română, Mitropolia Ardealului, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Inspectoratul Școlar Sibiu, Complexul Muzeal Național ”Astra” Sibiu, Asociația ”Urmașii Sfinților Brâncoveni” organizează Expoziția-Concurs ”Icoana din sufletul copilului”, Ediția a XVI-a , la Sibiu, în perioada 21-27 august 2008, în cadrul Olimpiadei Naționale”Meșteșuguri artistice tradiționale”.

 

Vernisajul expoziției are loc marți, 26 august 2008, orele 10:00, în foaierul Bibliotecii ”Astra”(corpul B), în prezența Înalt Prea Sfințitului Mitropolit al Ardealului Laurențiu Streza, a juriului național al Olimpiadei, reprezentanți ai autorităților locale, preoți, profesori, elevi.

 

Expoziția cuprinde peste 200 de icoane pe sticlă și lemn, mărturii creștine realizate de elevi din învățământul preuniversitar din toată țara. Va avea loc și decernarea premiilor concursului și vor fi oferite daruri.

 

Preşedintele Departamentului Sinodal Militar al Bisericii din Ucraina a celebrat Sfânta Liturghie alături de parada trupelor de la Ministerul Forţelor Armate ale Ucrainei

 

 

Festivităţile de Independenţă din orice ţară implică demonstrarea capacităţii sale de apărare, care se manifestă printr-o paradă militară, prin marşuri şi demonstraţii. În ţara noastră parada militara este, de asemenea, planificată să aibă loc în ziua în care a fost proclamată independenţa – pe 24 august şi va fi văzută peste tot în ţară. Conform traditiei din ultimii ani, în ajunul Zilei Independenţei, Departamentul Sinodal de Relaţii al UOC cu Forţele Armate a oficiat o slujbă pentru parada trupelor Forţelor de comandă interne ale Ministerului Forţelor Armate ale Ucrainei. Soldaţii care aveau parada de-a lungul Pietei Independentei, au luat parte la Liturghia divină, împreună cu ofiţerii lor. Preot Victor Iatsenko

 

 

 

 

@KSLCatalin

 

 

Interviu cu PS Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului: – Preasfinţite Părinte puteţi să ne spuneţi cîteva cuvinde depre activitatea Episcopiei Râmnicului în contextul strângerii fondurilor pentru sinistraţii din Moldova? – “Văzând necazurile care s-au abătut asupra ţării noastre, în special asupra Moldovei şi Maramureşului, şi la îndemnul Preafericitului nostru Părinte Patriarh, care este prezent în toate activităţile noastre bisericeşti, Episcopia Râmnicului a început să îndemne, pe preoţi şi credincioşi, ca după puterile fiecăruia, să-i ajutăm fiecare dintre noi pe cei în nevoi, să ne punem în locul acestor oameni care au rămas fără casă, fără masă, fără nici-un acoperiş. În acest sens, în Episcopia noastră, prin fraţii protoierei, în toate Protoieriile noastre a fost strînsă o anumită sumă pe care să o trimitem la cei sinistraţi, în special la cei din Suceava. Până acum s-au strâns aproximativ 350 milioane lei. Sigur că se vor mai strânge şi vrem ca suma aceasta să fie dată în mâna oamenilor de acolo. Vor merge unul sau doi preoţi din Protoieria de unde s-au strâns banii şi din partea Centrului nostru eparhial va merge cineva acolo şi banii vor fi înmânaţi acelora care au absolută nevoie. În felul acesta, am făcut şi când s-au întâmplat inundaţiile din Oltenia, din judeţul Dolj, Episcopia strângând vreo 700 milioane atunci şi s-au ridicat şi două case. Avem astfel mulţumirea că fondurile strânse s-au dus către cei ce erau în nevoi. Tot aşa vom face şi acum, şi îi încredinţăm pe cei care dau să aibă toată încrederea că banul lor va merge acolo unde trebuie, la cei aflaţi în nevoi. Episcopia Râmnicului, de altfel, din totdeauna a avut o largheţe, însă acum – este adevărat – sunt greutăţile care apasă pe toată lumea şi la noi, mai ales că Episcopia încă mai are două şantiere de finalizat, două schituri – Mamu şi Sărăcineşti . Prin urmare, episcopia se împarte între nevoile celor aflaţi în suferinţă în urma inundaţiilor din Moldova şi Maramureş, şi nevoile ce le avem pentru refacerea celor două locaşuri istorice, schiturile Mamu şi Sărăcineşti. Credincioşii să fie încredinţaţi că această strădanie o facem, mai întâi rugând pe Bunul Dumnezeu”.

 

 

Tabără la Vatra Dornei pentru copiii din Centrul de plasament al Asociaţiei “Fair Play“ – Constanţa

 

30 de copii din Centrul de plasament al Asociaţiei “Fair Play“ din Constanţa, participă până pe 1 septembrie, la tabăra de la mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului “ din Vatra Dornei. Tabara este organizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului şi al Consiliului judeţean Constanţa, împreună cu mai mulţi sponsori. Întrucât copiii şi-au dorit să cunoască mai mult decât zona Dobrogei, au fost strânse fonduri şi s-a reușit organizarea acestei tabere de 10 zile, la Vatra Dornei, pentru ca aceştia să poată vizita mănăstirile din nordul Moldovei.

 

O expozitie cu martiri ai temnitelor comuniste propusi spre canonizare in Biserica Ortodoxa Romana a fost interzisa la Iasi

 

 

Expozitia itineranta “Destine de martiri”, realizata de Muzeul Judetean Ialomita, CNSAS si Asociatia Rost la sediul Muzeului “Mihail Kogalniceanu” din Iasi, este inchisa in urma unor denunturi realizate prin presa in stilul “Scanteii” anilor ‘50. Folosind ace­leasi argumente ca si anchetatorii si securistii regimului bolsevic, noii acuzatori ai memoriei martirilor anticomunisti au speriat organizatorii expozitiei ca “fac imagine unor legionari”. Miscarea Legionara nu a fost condamnata la Procesul de la Nürenberg, iar dintre cei sase martiri doar unul a fost legionar, ispasind ani grei de temnita ca “dusman al poporului”. In cadrul expozitiei erau prezentate destinele a sase militanti anti-co­munisti propusi spre canonizare, consemnate inclusiv in documentarul discursului prezidential de condamnare a comunismului din Romania. Si anume: Ioan Ianolide, cu 21 de ani de temnita si o viata mutilata; Valeriu Gafencu, “Sfantul inchisorilor”, mort in penitenciarul de la Targu Ocna, dupa ce isi donase doza de streptomicina oferita de un prieten pentru salvarea evreului

 

 

Richard Wurmbrand; parintele Gheorghe Calciu, cu cei 21 de ani de temnita si marturisire impotriva daramarii bisericilor in anii ‘80, eliberat la cererea presedintelui SUA Ronald Reagan, devenit simbol al apararii drepturilor omului in Romania comunista; parintele Daniil (Sandu Tudor), initiator al Rugului Aprins, mort la Aiud dupa ce purtase patru ani lanturi la picioare; parintele Arsenie Boca, supranumit inca din timpul vietii “Sfantul de la Sambata”, mare predicator, inchis, umilit, caterisit, marginalizat pana la sfarsitul vietii, al carui mormant este vizitat si acum de mii de ortodocsi; nu in ultimul rand, parintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei, care a implinit recent 94 de ani si este un stalp al Bi­sericii Ortodoxe Romane la Manastirea “Sfanta Maria” Techirghiol.

 

Decizia CNSAS

 

 

Decizia de interzicere a expozitiei privind viata si suferinta unor autentici anticomunisti constituie o premiera in Romania post-de­cembrista, mai ales dupa ce insusi presedintele tarii, Traian Basescu, a condamnat comunismul. Organizatorii principali ai expozitiei afirma ca s-au facut presiuni dintr-o zona politica asupra CNSAS pentru a se retrage din proiectul expozitiei, cu toate cele 120 de documente si fotografii pe care le-a furnizat. Prin grija vicepresedintelui Virgil Tarau si semnatura presedintelui Colegiului CNSAS Ladislau Csendes, CNSAS a anulat vinerea trecuta colaborarea cu Muzeul. Fara contributia CNSAS, expozitia nu mai poate sa continuie in celalalte orase din tara. Pe de alta parte, documentele din dosarele Securitatii deja date publicitatii sunt parte a unui bun public, national, mai afirma organizatorii, care au anuntat ca pentru prejudiciul de imagine provocat, Asociatia Rost ii va actiona in judecata pe autorii campaniei impotriva martirilor anticomunisti, Dorin Dobrincu, inca administrator al unor documente de stat si pe cercetatorul Alexandru Florian, iar impotriva lui Virgil Tarau va face plangere pentru abuz in functie. In acelasi timp, organizatorii s-au adresat oficial si Sfantului Sinod. Surse din Palatul Patriarhal ne-au informat ieri ca actiunea denuntatorilor a fost considerata la Patriarhie drept o “a doua condamnare a martirilor ortodocsi anticomunisti” de catre membri ai unei “noi Securitati”. Victor RONCEA https://www.ziua.ro/display.php?data=2008-08-26&id=241879

 

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, din Kursk, la Mânăstirea Sfânta Treime din Dompierre

 

Sambata, 16 august, Episcopul Ambrosie (Cantacuzène)de Vevey (Biserica Rusă din străinătate) a dus Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, din Kursk, la Mânăstirea Sfânta Treime din Dompierre, Elveţia. După o slujbă, câteva zeci de pelerini s-au închinat şi s-au rugat la icoană. Aceasta a fost apoi plimbată în procesiune în toate chiliile şi în jurul mânăstirii. Emoţia şi bucuria evenimentului au fost un semn de iubire şi de comuniune in Elvetia, a Patriarhiei de la Moscova şi Bisericii Ruse din afara graniţelor. Aceasta este icoana care i-a adus vindecarea, de două ori, Sfântului Serafim de Sarov. Ea este considerată ca fiind cea mai mare comoară spirituală a Bisericii Ruse din afara frontierelor şi în mod regulat este plimbată in jurul intregii lumi. Amanunte in exclusivitate, despre icoana, gasiti

 

 

aici.

 

 

Activităţile ierarhilor din Duminica a X-a după Rusalii

 

În Duminica a X-a după Rusalii, 24 august: – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe“ al Reşedinţei patriarhale, unde a rostit cuvântul de învăţătură. – Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit în localitatea Sodomeni, Protopopiatul Paşcani, unde a oficiat slujba de resfinţire a bisericii – Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Treime“ din judeţul Braşov – Înaltpreasfinţitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca – Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a sfinţit duminică Biserica din cartierul Panduri al oraşului Târgu-Jiu – Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, a asistat la Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Timişoara – Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfinţit Biserica Sibioara din judeţul Constanţa. – Înaltpreasfinţitul Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, a slujit la Mănăstirea Dionisiu din Muntele Athos – Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit Biserica Humoreni din Protopopiatul Suceava. – Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Lavra Pecerska de la Kiev. – Preasfinţitul Gherasim, Episcopul Râmnicului a slujit la Catedrala episcopală din Râmnicul-Vâlcea – Preasfinţitul Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii din parohia Joseni, judeţul Buzău. – Preasfinţitul Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, a făcut vizite pastorale pe Valea Argeşului – Preasfinţitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, a slujit la Catedrala episcopală din Galaţi – Preasfinţitul Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului, a slujit la Catedrala episcopală din Arad – Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a resfinţit biserica din parohia Lunca, Protopopiatul Beiuş. – Preasfinţitul Iustinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit în parohia Blidari din oraşul Baia Mare – Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cerneţi – Preasfinţitul Damaschin, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a slujit în parohia Înfrăţirea din Protopopiatul Călăraşi – Preasfinţitul Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Chichiş, din judeţul Covasna – Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului a slujit la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Ţigăneşti – Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe“ din Giurgiu – Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcei, a slujit la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Niculiţel – Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Elefterie“ din Bucureşti – Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop- Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a slujit în parohia Broscăuţii-Noi din Protopopiatul Dorohoi – Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop- Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica parohiei Ciceu-Corabia din Protopopiatul Dej – Preasfinţitul Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, a făcut vizite pastorale – Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Mănăstirea Dobreşti din Protoieria Lugoj. – Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, a slujit la parohia „Invierea Domnului“ din localitatea Podu-Turcului – Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huşi. – Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica din parohia Tătărăşti, judeţul Satu-Mare.

 

 

Prea Sfintitul Lucian Mic va savarsi vineri, 29.08.2008, la orele 9.30 Sfanta Liturghie la parohia “Naşterea Sfantului Ioan Botezătorul” din Caransebeş şi va sfinţi Centrul Social-Filantropic “Arhiereul Filaret Musta” al parohiei

 

 

Seminar naţional al Birourilor de catehizare a tineretului

 

Potrivit Hotărârii Sfântului Sinod ( Temei nr. 1924 / 2008), la nivelul fiecărei eparhii din ţară şi din străinătate se va înfiinţa un Birou de catehizare a tineretului, coordonat de către un inspector responsabil cu organizarea catehezei parohiale. Drept urmare, Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române va organiza, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, în perioada 27 – 28 august 2008, la Seminarul teologic liceal ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, un seminar naţional al Birourilor de catehizare a tineretului cu tema „Programul catehetic Hristos împărtăşit copiilor”. La această întâlnire, organizată în cooperare cu World Vision România, inspectorii delegaţi de eparhii vor fi informaţi cu privire la metoda catehetică propusă de proiectul „Hristos împărtăşit copiilor”, coordonatele organizării Biroului eparhial de catehizare, calendarul implementării proiectului în parohii şi metodologia distribuirii ghidurilor catehetice.

 

A doua sesiune a Cercului Pastoral al preoţilor de spital din Bucureşti

 

Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriah Daniel – organizează în data de 1 septembrie 2008, între orele 9.20 – 12.30, în Trapeza bisericii Sfinţii Doctori Cosma şi Damian din cadrul institutului Clinic Fundeni, ce-a de a doua sesiune a Cercului Pastoral al preoţilor de spital din Bucureşti – Comunicare şi Comuniune, având următoarea temă: „Terapia intensivă – locul între viaţă şi moarte, între nădejdea vindecării şi eliberarea de suferinţă”. În cadrul întâlnirii, vor fi discutate şi alte probleme referitoare la activitatea liturgică, pastoral-misionară şi socială a preoţilor de spital. (Pers. de contact: Pr. coordonator preoţi de spitale PRIOTEASA HORIA NICOLAE; tel. 0722 985 532).

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –

 

//—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—> //—>

 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.