Apariţia Mântuitorului Hristos înaintea Sfântului Martin de Tours

Pe 13 februarie, Biserica Ortodoxă Rusă comemorează apariţia lui Hristos înaintea Sfântul Martin de Tours (12 octombrie şi 11 noiembrie).

Încă din copilărie, Sfântul Martin a fost cunoscut pentru inima sa plină de bunătate şi mare milă pentru săraci. Pe când avea douăzeci şi doi de ani, chiar înainte de a fi botezat, a început să-şi ofere toate bunurile celor nevoiaşi şi, curând, a rămas cu un singur set de haine şi un cuţit.

Sfântul Martin, la fel cu mulţi alţi tineri, a trebuit să slujească în armată timp de câţiva ani. Într-o zi, când vremea era foarte dură şi neobişnuit de rece, a întâlnit un bărbat la porţile oraşului Amiens, aproape dezbrăcat, şi cerşind ceva de pomană. Martin a văzut că oamenii treceau pe lângă el fără să observe. Din moment ce Martin dăruise deja tot ce avusese, rămăsese doar cu mantia şi uniforma. Nimeni altcineva nu l-ar fi ajutat pe cerşetor, aşa că Martin a simţit că era responsabilitatea lui să facă ceva pentru acela.

Amintindu-şi cuvintele Mântuitorului: “Dacă cineva doreşte să se judece cu tine şi săţi ia haina, dă-i şi cămaşa” (Matei 5:40), Martin şi-a scos sabia şi şi-a tăiat mantia în două. Dându-i jumătate cerşetorului, s-a înfăşurat în cealaltă jumătate. Văzându-l în mantia ruptă, ceilalţi de faţă au început să râdă de aspectul său ciudat. Alţii, care aveau mai multă conştiinţă, regretau faptul că nu făcuseră nimic pentru om, deşi puteau îmbrăca cerşetorul fără să rămână atât de dezgoliţi precum Sfântul Martin.

În acea noapte, în somn, Martin L-a văzut pe Hristos purtând jumătate din mantia sa, pe care i-o dăduse cerşetorului. Domnul i-a spus să se uite la El şi să vadă că era vorba despre aceeaşi haină. Apoi, Mântuitorul le-a spus îngerilor care Îl înconjurau: “Martin este încă doar catehumen, dar el m-a îmbrăcat în acest veşmânt”.

Sfântul Martin nu s-a umplut de mândrie în urma acestei viziuni. În schimb, el a văzut acest lucru ca pe un semn al bunătăţii lui Dumnezeu, care întărea cuvintele lui Hristos: “Într-adevăr, vă spun, în măsura în care aţi făcut-o unuia dintre cei mai mici dintre fraţii mei, mi-aţi făcut-o” (Matei 25:40).

Pentru că Sfântul Martin a dat de pomană de-a lungul vieţii sale, el a fost răsplătit cu darul de a face minuni. Să urmăm exemplul Lui, ca să ni se dăruiască un mic colţ al Raiului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.