Sfântul Vasian din Uglich

Sfântul Vasian din Uglich a fost ucenic al Sfântului Paisie din Uglich (6 iunie). S-a născut în satul Rojalov, în districtul Kesov al oraşului Bezhetsk Verkha. El a descins din Prinţii Şestihin, al căror strămoş a fost Prinţul Sfânt Teodor din Smolensk (19 septembrie).

Sfântul Vasian a ajuns în Mânăstirea Sfântul Acoperâmânt la vârsta de treizeci şi trei de ani şi a fost curând tuns în monahism de Sfântul Paisie. Şi-a îndeplinit ascultările fără să se plângă şi a vieţuit în curăţie. În 1482, Sfântul Vasian a descoperit Icoana Acoperământul Maicii Domnului a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. După ce a petrecut douăzeci de ani la Mânăstirea Sfântului Paisie, Sfântul Vasian a cerut apoi binecuvântare pentru a trăi în tăcere. Învăţătorul său l-a binecuvântat spunând: „Mergi fiul meu, să fii călăuzit de Hristos cu jugul binecuvântat al Domnului, aşa cum Îi place. În curând, tu însuţi îţi vei întemeia propria mănăstire şi vei aduna o turmă monahală spre slava Preasfintei Treimi.”

În 1492, Sfântul Vasian a părăsit mănăstirea şi, după ce a petrecut o vreme la mănăstirea Nikolo-Uleimsk, a plecat într-un loc îndepărtat, la peste treizeci de kilometri sud de Uglich şi a început să vietuiască în pustnicie. Curând oamenii au aflat de locuinţa sa izolată şi au început să vină pentru sfaturi şi îndrumări.

În 1492, sfântul a construit o biserică de lemn cu hramul Preasfintei Treimi şi, în curând, cei care doreau să ducă viaţa monahală ajunseseră să fie îndrumaţi de el. Sfântul Vasian nu şi-a întrerupt relaţia cu învăţătorul său până la mutarea la Domnul a acestuia, la care a fost prezent împreună cu alţi ucenici.

Locuind la Mânăstirea Preasfintei Treimi timp de şaptesprezece ani, Sfântul Vasian s-a mutat la Domnul în data de 12 februarie 1509. Trei ani mai târziu, un om pe nume Gherasim s-a vindecat de duhuri necurate la mormântul acestuia, iar un alt coleg pe nume Valerian a fost vindecat de paralizie.

Sfântul Vasian a fost canonizat în 1548, odată cu descoperirea Sfintelor sale Moaşte neputrezite, peste care a fost construită o criptă din piatră. Sfântul Vasian este pomenit de două ori pe parcursul anului: în ziua mutării sale la Domnul, 12 februarie, şi pe 6 iunie, odată cu învăţătorul său duhovnicesc, Sfântul Paisie de Uglich.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.